. Ma Magdolna napja van.
A Tündérkert ezüstje Pécsett
2018-11-08 23:08:31
A Tündérkert ezüstje Pécsett

A Tündérkert ezüstje Pécsett

Kétszázhúsz darabból álló, XVI-XVII. századi erdélyi tallérgyűjtemény is szerepel azon a kiállításon, ami Fejedelmi kincsek címmel látható a Csontváry Múzeumban.


A Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja keretében megvásárolt kollekció a kiállításon kiegészül korabeli aranypénzekkel, fegyverekkel, verőtövekkel, valamint a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményét képező baranyai hódoltságkori ezüsttallér éremleletekkel, illetve az első alkalommal megcsodálható Széchenyi téri mélypince lejáratánál talált aranyleletekkel.


A múzeum és a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja közötti együttműködés nem új keletű. Az elmúlt esztendőben Csernus Tibor (1927-2007) Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus és festőművész három alkotása került a pécsi múzeum gyűjteményébe, - ezeket a Tündérkert ezüstjével  kiállítással  egyidejűleg szintén láthatja a közönség – a három másik mű pedig a Szépművészeti Múzeumban kapott elhelyezést.


Az Értéktár Program keretében került megvásárlásra Törő István 220 darabos, erdélyi fejedelmek által 1562 és 1686 között kibocsátott érmékből, valamint néhány ezüst emlékéremből álló, Tündérkert ezüstje nevet viselő gyűjteménye 2015 nyarán. Nem véletlenül nevezik ezt a három generáció gyűjtőmunkája eredményeként létrejött kollekciót a 20–21. század legjelentősebb erdélyi tallérgyűjteményének.
A pénz- és éremleletek a régész, történész kutatók számára kiemelkedő jelentőségűek, hiszen felbecsülhetetlen eszmei értékükön túl az adott korszak lenyomatai, tükrei. A tallér az újkori világ legfontosabb címlete volt, ezért nevezik a kutatók a 16–19. század pénztörténeti korszakot tallérperiódusnak.


Az Erdélyi Fejedelemségben a mintegy 28,5 gramm súlyú, átlagosan 4 centiméter átmérőjű pénzek verése János Zsigmond uralkodása alatt, 1562-től kezdődött és egészen Apafi Mihály fejedelem (1661–1690) koráig tartott. A Törő-gyűjtemény összesen 13 erdélyi fejedelem -János Zsigmond (8), Báthori István (1) Báthori Kristóf (3), Báthori Zsigmond (94), Bocskai István (3), Báthori Gábor (10), Bethlen Gábor (23), I. Rákóczi György (4), II. Rákóczi György (28), Barcsai Ákos (11), Kemény János (1), Apafi Mihály (33), - tallérjait, féltallérjait tartalmazza. Thököly Imre nevére nem vertek ugyan tallért, ez a darab egy nagyméretű és igen ritka ezüst emlékérem.


A kiállítás anyaga az erdélyi tallérgyűjteményen túl az Magyar Nemzeti Bank 1974-ben alapított Bankjegy- és Éremgyűjteményének 48 darab erdélyi aranypénzével, a szintén a tulajdonában lévő 13 darab eredeti, 17. századi erdélyi verőtővel, valamint a Magyar Nemzeti Múzeumból kölcsönzött, 16–17. századi erdélyi fegyverekkel – díszsodrony ing, huszár félvért és sisak, díszszablya, díszbuzogány -  egészül ki.
 
Emellett a kiállításon – a Csernus képek mellett - a látnivalók sorát gazdagítják a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből származó, baranyai hódoltságkori – Kővágószőlős, Hímesháza határában talált – ezüsttallérok, valamint több, pécsi ásatáson előkerült éremlelet darabjai. Ez utóbbiak közül kiemelendő a Széchenyi téri, késő középkori pince lejáratában fellelt, 7 aranypénzből álló éremlelet. A lelet együttes négy velencei és két erdélyi dukátot, valamint egy török altint tartalmaz, és kiállításon először csodálhatják meg a látogatók.


A Fejedelmi kincsek című kiállítás 2019. március 17-éig tekinthető meg a Csontváry Múzeumban (Pécs, Janus Pannonius u. 11.) keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Utoljára frissítve: 2018-11-08 23:11:18

További híreink
Száz beteg gyógyulását segítheti
A japán kormány adományaként száz beteg gyógyításához elegendő 12.200 tablettát kapott a PTE Klinikai Központ Központi Gyógyszertára.
2020-05-25 21:27:47, Hírek, Környezetünk Bővebben
Vasarely ihlette ruhákat terveznek
Közös projektbe kezdett a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a Budapesti Metropolitan Egyetem.
2020-05-22 21:50:21, Hírek, Környezetünk Bővebben
A cél, mindenki számára elérhető és megfizethető védelem
Az Európai Bizottság kutatási és innovációs programja, a Horizont 2020 révén további 122 millió eurót mozgósít a koronavírussal kapcsolatos sürgős kutatásokra.
2020-05-19 21:49:11, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Különösen jelentős mennyiségű kábítószer behozatala és birtoklása miatt ítélt el egy szerb férfit a Pécsi Törv...
Bővebben >>