. Ma Gedeon napja van.
A váci domonkos kripta kincsei
2022-06-07 20:17:34
A váci domonkos kripta kincsei

A váci domonkos kripta kincsei

Június 9-étől a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztálya ad otthont egy különleges, semmilyen szempontból sem hétköznapi kiállításnak.

 

 A váci Tragor Ignác Múzeum időszaki kiállítása a 18. század barokk emberének – polgár, nemes, hivatalnok, katona, férfi, nő, gyermek – életét és a halálhoz való viszonyát mutatja be, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az elmúlással kapcsolatban kialakult előítéleteket megváltoztassa.

A Vác főterén álló domonkos templom kriptáját  1994-95-ben tárták fel, amelynek során, mintegy 1800 tárgyat tartalmazó lelet-együttes került elő, ami az eddigi legnagyobb és legépebben fennmaradt magyarországi kriptatemetkezés, ami nemcsak európai, de világviszonylatban is jelentősnek számít. Az előkerült  leletek tanúsága szerint a templom kriptájába 1731-1808 között folyamatosan temetkeztek. A koporsók, viselet-együttesek, temetkezési mellékletek a feltárást végző váci Tragor Ignác Múzeum néprajzi gyűjteményébe, a kriptában eltemetett természetes úton, egészében, vagy részlegesen mumifikálódott tetemek a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárába kerültek.

A lelet-együttes különleges darabjaiból válogatott kiállítás páratlan gazdagságban mutatja be a 18. századi, többnyelvű és nemzetségű városi polgárság életét, halálát és temetkezési kultúráját. Hasonló jellegű leletanyag világszerte alig néhány múzeum gyűjteményében fordul elő, többnyire rosszabb állapotban, töredékesen. A vándorkiállítás látogatói az eredeti helyszíneken megtekinthető, hátborzongató nagy európai barokk kriptákhoz (Róma, Palermo, Brno, Kutna Hora) képest emberibb, sokszínűbb, tudományos igénnyel összeállított válogatást láthatnak. A kiállítás a 18. század barokk emberének életéről és haláláról kíván képet adni.  

A váci koporsók pompája, gazdag szimbólumrendszere, a viseletek sokfélesége, a temetési kellékek és mellékletek garmadája egy, a sok háborús pusztítás után magára talált, gazdagodó, de mélyen vallásos város halálhoz való változatos viszonyát mutatja. A mumifikálódott, 200-250 éves arcokon néha még látszott az „utolsó átváltozás” mosolya…
A lelet-együttes iránt mind a szakmai közvélemény, mind a közönség érdeklődése már eddig is jelentős volt. A leletekből rendezett Memento Mori állandó kiállítás Vácon nagy látogatottságnak örvend, kisebb-nagyobb időszaki válogatások több kiállításon szerepeltek az elmúlt évek során. A múmiák közül több a világ szinte összes jelentős antropológiai kiállításán bemutatásra került (pl. Mummies of the World).

A kriptalelet Vác város legértékesebb és legnagyobb nemzetközi hírre jutott gyűjteményi anyaga, mely méltán tarthat számot a történelem, a művelődéstörténet és az antropológia iránt érdeklődő közönség figyelmére. A váci állandó kiállítás tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a tárlatot minden korcsoport látogathatja.

A kiállítás december 31-éig tekinthető meg.

Utoljára frissítve: 2022-06-07 20:18:02

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Egyetemi Borbirtok és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködése új szintre lép.
Bővebben >>