. Ma Emma napja van.
A vád - hivatali vesztegetés, hűtlen kezelés
2016-10-18 17:06:46
A vád - hivatali vesztegetés, hűtlen kezelés

A vád - hivatali vesztegetés, hűtlen kezelés

A Mohácsi Járási Ügyészség többet között hivatali vesztegetés miatt emelt vádat Szigetvár volt polgármesterével, egyik önkormányzati képviselőjével, valamint egy önkormányzati cég volt vezetőjével szemben.


A 2010-2014. évek közötti önkormányzati ciklusban a  harmad rendű vádlott Szigetvár polgármestere, míg az első rendű önkormányzati képviselő volt.  A 2010. évi önkormányzati választásokat követően az önkormányzat többségi tulajdonában álló víziközmű szolgáltatást nyújtó kft. ügyvezetője a  másod rendű vádlott - a polgármester nevelt fia  - lett,  a polgármestert  pedig  a felügyelőbizottság elnöki posztjára nevezték ki.


A jogszabályváltozások miatt a város víziközmű-szolgáltató kft.-je  beolvadt más szolgáltató cégekbe. A képviselő-testület azonban úgy döntött, a város számára különös nagy jelentőségű nem víziközmű vagyonelemek – a gyógyfürdő és tanuszoda, a gyógyfürdőhöz kapcsolódó hotel –  maradjanak Szigetvár  tulajdonában, ezek működtetésére  egy új gazdasági társaságot kívántak létrehozni.


A polgármester azt szerette volna, hogy az újonnan megalapítandó gazdasági társaság ügyvezetője is a nevelt fia legyen. Ezt a képviselő-testület egy része azonban nem támogatta. A polgármester, miután nem számolhatott  a minősített többségű döntés meghozatalához szükséges elegendő  szavazattal,  ezért több képviselőt is megkeresett azzal,  hogy  támogassák a nevelt  fia ügyvezetővé történő   kinevezését, de azok  a felkérést elutasították.


Az elsőrendű vádlott ezen időszak alatt önkormányzati képviselő volt, azonban szorult anyagi helyzete miatt külföldön dolgozott. A polgármester minderről tudott, ezért megkereste, s felkérte legyen jelen  a döntő szavazáson. Mivel a képviselő anyagi helyzete a hazautazást nem tette lehetővé, ezért a polgármester önkormányzati gépkocsit biztosított a képviselő külföldről történő hazajöveteléhez, illetve a visszautazáshoz.


A képviselő testület 2013. októberében megtartott ülésén  úgy döntött, létrehozzák  az új gazdasági társaságot, illetve a polgármester nevelt fiát nevezik ki annak  ügyvezetőjévé. A szavazáskor  a minősített többséget az  első rendű vádlott szavazata biztosította.
A szavazás kompenzálásaként a polgármester 2014. januárjában utasította nevelt fiát, mint az önkormányzati cég vezetőjét, hogy  kössön  vállalkozási szerződést a képviselő cégével, aki  ennek alapján  3.810.000  forintos  számlát állított ki. Az I. rendű  vádlott, a képviselő cége   semmilyen munkát nem végzett, ennek ellenére a  cégvezető teljesítés igazolást állított ki, ami alapján  a vállalkozói díj kifizetésre került.


A Mohácsi Járási Ügyészség a volt polgármestert és az önkormányzati cég volt vezetőjét hivatali vesztegetéssel és hűtlen kezeléssel, míg a volt képviselőt hivatali vesztegetés elfogadásával és hűtlen kezeléssel vádolja.

Utoljára frissítve: 2016-10-18 17:23:52

További híreink
A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
Jogerős ítélet született a kábítószer-kereskedők ügyében.
2024-02-13 21:14:44, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Nem éri meg fiktív számlákkal adót csalni
Sikeresen számolt fel egy fiktív számlák kibocsátására szakosodott bűnszervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.
2024-02-09 21:04:59, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Letartóztatták a komlói rablópárost
A Pécsi Járásbíróság elrendelte egy fiatalkorú fiú és egy fiatal férfi letartóztatását egy hónapra a Komlón kétrendbeli felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt.
2024-01-29 21:07:26, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség...
Bővebben >>