. Ma Auguszta napja van.
A vásártér új arculatát építészhallgatók tervezték meg
2021-04-11 11:21:32
A vásártér új arculatát építészhallgatók tervezték meg

A vásártér új arculatát építészhallgatók tervezték meg

A pécsi vásártér új arculatát a Pécsi Tudományegyetem építészhallgatói tervezték meg.

Ikonikus helyszín Pécsett a vásártér, azt mondják, amit nem lehet ott kapni, az nem is létezik. Egy-egy forgalmasabb napon akár 18-20.000 ember is megfordul itt, sokan egy egész délelőttöt is eltöltenek a mintegy 700 árus portékáját mustrálva.

A kínálat mellett a terület kialakítása, komfortja ugyanolyan fontos a látogatók számára, ezért az üzemeltetést végző Pécsi Vagyonhasznosító - ami legutóbb 2014-ben végzett itt jelentősebb fejlesztést – a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar építészhallgatóit kérte fel a vásártér egységes arculat mentén történő megújítására.

A pécsi vásártér mind térhasználatában, mind építészeti megjelenésében elavult, ezért a terület megújítására, fejlesztésének, rendezésének és átépítésének előkészítésére tavaly ősszel városfejlesztési és építészeti együttműködési megállapodást kötött a város önkormányzata az egyetem  Műszaki és Informatikai Karával, valamint a Pécsi Vagyonhasznosítóval. A munkában a kar építész hallgatói vettek részt, két mesterszintű kurzus keretében.

A  hallgatók kidolgozták a vásárváros egységes fejlesztési koncepcióját az Expo Centerrel, a szemközti parkoló területeivel, a Pécsi-vízzel és annak környezetével, valamint a Nyugati ipari út közti területek hasznosításának lehetséges módjaival egyetemben. Ezt követően a mai kor követelményeinek megfelelő árusítás módjának, helyének kialakításával a vásártér tájépítészeti, valamint építészeti megújítását fogalmazták meg.

A Város- és tértervezés című kurzus a fenntartható település- és környezettervezés témakörét vette górcső alá. A hallgatók az „Európa Zöld fővárosa” programot megismerve fogalmazták meg, öntötték tervekbe ötleteiket a város „ZÖLD” fejlesztési irányait figyelembe véve, majd akcióterületi és környezetalakítási terven keresztül konkrét beavatkozásokat készítettek a pécsi vásártérre. A leendő építészek által adott tervjavaslatok elsősorban tájépítészeti megközelítésűek, de ugyanúgy megfogalmaztak átfogóbb településfejlesztési elképzeléseket, mint építészeti elemeket. 

Utoljára frissítve: 2021-04-11 11:23:21

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség...
Bővebben >>