. Ma Orbán napja van.
A versek veszik birtokba a várost
2024-04-09 21:59:42
A versek veszik birtokba a várost

A versek veszik birtokba a várost

A Költészet Napján minden évben országszerte számos program tiszteleg a magyar líra előtt.

 

Az irodalmi örökségünk megőrzésének fontos része a költészet napja, e mellett remek alkalom arra, hogy megünnepeljük a magyar nyelv szépségét.


Pécsen a Vásárcsarnokban április 11-én, csütörtökön Lipics Zsolt felkonferálását követően, Németh János tolmácsolásában lesz hallhatókók néhány József Attila vers, majd  óránként felhangzik egy-egy költemény.

A magyar költészet napján vers-sétát rendeznek  a pécsi Pintér-Kertben, amelynek során a Hetedhéthatár Magazin szerzői mondják el saját költeményeiket  az arborétumban. Többek között a kis tó, a pavilon és a várrom mellett.

A Zsolnay Negyedben is irodalmi és történelmi kalandozásra várják a látogatókat  A résztvevők idegenvezetéssel  sétálhatnak a parkban, a műemlék épületek és virágzó fák között. Felkeresik a Zsolnay család életének legfontosabb helyszíneit, miközben megismerkedhetnek a történetükkel. A Költészet Napja alkalmából ez alkalommal a felfedező sétán versek is elhangzanak, megemlékeznek klasszikus és kortárs költőkről, pécsi kötődésű alkotókról is.       
    
Költészet-napi barangolásra invitálnak Pécs belvárosába minden érdeklődőt, a magyar költészet napján a  Színes színpad  tagjai, akik 13 éve ünnepelik ezt a jeles napot verslábakon Pécsett.  

A kicsik a belvárost veszik be. A Kertvárosból, a Csontváry utcai megállóból induló 3-as buszon hallhatók tőlük versek. Aztán a Kossuth téren, a Széchenyi téren, végül a Jókai téren érkeznek apró lábakon kortárs költők versei, Hajnal Éva drámacsoportja, a Színes színpad tolmácsolásában. Ezt követően pécsi költők saját költeményeit mondják el a Kossuth, a Széchenyi  és  a Jókai téren. Kortárs költők megzenésített verseit, valamint saját szerzeményeit Villuth András zeneszerző adja majd elő. Az est zárásaként a pécsi Alma Galériában a pécsi költők további verseiket olvassák fel.

Utoljára frissítve: 2024-04-09 22:01:56

További híreink
Minden, amire egy gyerekszív csak vágyhat
Ismét a Zsolnay Negyedben rendezik meg a Városi Gyereknapot Pécsen, kicsiknek, nagyobbaknak és a felnőtteknek is kínálnak szórakozási lehetőséget.
2024-05-24 22:00:29, Hírek, Környezetünk Bővebben
Utcára fel! - urban art fesztivál Pécsen
Urban art fesztivál helyszíne lesz Pécs május 24 és szeptember 22 között.
2024-05-24 21:47:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
A vadhús fogyasztásának előnyei
Szarvas és mangalica húsból készült stifoldert, vaddisznópörköltet is lehetett kóstolni a Nemzeti Agrárkamara Baranya Vármegyei Szervezete immár hagyományos vadétel kósto...
2024-05-22 22:19:15, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pünkösdkor szinte mindenki útra kel, vagy ha nem szívesen vesz részt az ünnepkörhöz kapcsolódó rendezvényeken.
Bővebben >>