A Dél-Dunántúli Falusi Turizmus Klaszter immár második, uniós támogatással megvalósult fejlesztési programját zárta sikerrel.
A regionális klaszter a megalakulása óta eltelt hat év alatt megkétszerezte a tagjai számát. Jelenleg 27 vállalkozást, szakmai szervezetet, intézményt tömörít a Dél-Dunántúl három megyéjéből, amelyek egyaránt érdekeltek a vidék, a falvak fejlődésében, s a turizmust ehhez fontos mozgató rugónak tartják.
A most zárult, mintegy negyven millió forintból, jelentős uniós támogatással megvalósult a Vidéki örökség útjai címet viselő projektje ez utóbbihoz nyújtott segítséget, miután a vidék szellemi és kulturális örökségét, a benne rejlő értékek feltárását és hasznosítását tűzte ki célként.
A fejlesztési program középpontjában az épített örökség funkcióváltását, hasznosítását támogató szakértői szolgáltatások létrehozása, a tárgyi és szellemi örökség bemutatására szervezett tematikus utak – Baranyai Mézes Körút, Mecseki Zöld Út, Üveges -, s azok turisztikai hasznosítása állnak. E mellett olyan programok szervezése, amelyek a szellemi kulturális örökség jelentős részét alkotó gasztronómiai örökséget tárja fel és mutatja be, népszerűsítve ezzel a helyi és táji termékeket.
Mint Szabó Géza, a Baranya Megyei Falusi Turizmus Egyesület elnöke elmondta, az országban egyedüliként úgynevezett falusi életmód iskolát indítottak útjára, a régió középiskoláiban a vidéki életmóddal, a hagyományokkal ismertetik meg a tanulókat. E mellett egyedi webes alkalmazásokat is kifejlesztettek, többek között létrehozták a www.gasztrobaranya.eu oldalt, amelyen nemcsak a régió tájegységeire jellemző, az itt élő népcsoportok által készített ételek receptjei, de azok elkészítését bemutató videók is találhatók. E mellett bevezették a helyi termékek érzékszervi minősítő rendszerét, s elkészült a jeles napok kalendáriuma is, ami az egyesület honlapján bárki számára elérhető.
Kitért arra is, a projekt legfontosabb eredménye, hogy a régió vidéki turizmus kínálatai a legmodernebb tartalmakkal és technológiai megoldásokkal kerültek fel a világhálóra. A helyi termékek előállítói, a gasztronómiai értékek és termékek, a helyi örökségre alapozódó fesztiválok, valamint az ezeket kiegészítő falusi szálláshelyek és programok iránt érdeklődők könnyen csemegézhetnek a Dél-Dunántúl vidéki kínálataiból. Hangsúlyozta, mindettől azt várják, hogy a falusi turizmus iránt megnő az érdeklődés, a vendéglátóhelyek, a helyi termékek, szolgáltatások is szélesebb körben válnak ismertté.