. Ma Gedeon napja van.
A vidéki örökség útjain
2015-02-22 14:15:42
A vidéki örökség útjain

A vidéki örökség útjain

A Dél-Dunántúli Falusi Turizmus Klaszter immár második, uniós támogatással megvalósult fejlesztési programját zárta sikerrel.

A regionális klaszter a megalakulása óta eltelt hat év alatt megkétszerezte a tagjai számát. Jelenleg 27 vállalkozást, szakmai szervezetet, intézményt tömörít a Dél-Dunántúl három megyéjéből, amelyek egyaránt érdekeltek a vidék, a falvak fejlődésében, s a turizmust ehhez fontos mozgató rugónak tartják.
 
A most zárult, mintegy negyven millió forintból,  jelentős uniós támogatással megvalósult a Vidéki örökség útjai címet viselő projektje ez utóbbihoz nyújtott segítséget, miután  a vidék szellemi és kulturális örökségét, a benne rejlő értékek feltárását és hasznosítását tűzte ki célként.

A fejlesztési program középpontjában az épített örökség funkcióváltását, hasznosítását támogató szakértői szolgáltatások létrehozása, a  tárgyi és szellemi örökség bemutatására szervezett tematikus utak – Baranyai Mézes Körút, Mecseki Zöld Út, Üveges -, s azok turisztikai hasznosítása állnak. E mellett olyan programok szervezése, amelyek a szellemi kulturális örökség jelentős részét alkotó gasztronómiai örökséget tárja fel és mutatja be, népszerűsítve ezzel a helyi és táji termékeket.

Mint Szabó Géza, a Baranya Megyei Falusi Turizmus Egyesület elnöke elmondta, az országban egyedüliként úgynevezett falusi életmód iskolát indítottak útjára, a régió középiskoláiban a vidéki életmóddal, a hagyományokkal ismertetik meg a tanulókat. E mellett egyedi webes alkalmazásokat is kifejlesztettek, többek között létrehozták a www.gasztrobaranya.eu oldalt, amelyen nemcsak a régió tájegységeire jellemző, az itt élő népcsoportok által készített ételek receptjei, de azok elkészítését bemutató videók is találhatók. E mellett bevezették  a helyi termékek érzékszervi minősítő rendszerét, s elkészült a jeles napok kalendáriuma is, ami az egyesület honlapján bárki számára elérhető.

Kitért arra is, a projekt legfontosabb eredménye, hogy a régió vidéki turizmus kínálatai a legmodernebb tartalmakkal és technológiai megoldásokkal kerültek fel a világhálóra. A helyi termékek előállítói, a gasztronómiai értékek és termékek, a helyi örökségre alapozódó fesztiválok, valamint az ezeket kiegészítő falusi szálláshelyek és programok iránt érdeklődők könnyen csemegézhetnek a Dél-Dunántúl vidéki kínálataiból. Hangsúlyozta, mindettől azt várják, hogy a falusi turizmus iránt megnő az érdeklődés, a vendéglátóhelyek, a helyi termékek, szolgáltatások is szélesebb körben válnak ismertté.

Utoljára frissítve: 2015-02-23 10:18:43

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara...
Bővebben >>