. Ma Ákos, Bátor napja van.
A világ legjobb kerékpárosai érkeznek Pécsre
2023-05-08 17:28:56
A világ legjobb kerékpárosai érkeznek Pécsre

A világ legjobb kerékpárosai érkeznek Pécsre

A Tour de Hongrie május 12-én Pécsre érkezik, 3. szakasz befutója lesz a város.

Minden eddiginél színvonalasabb mezőny állt rajthoz a mára már nemzetközi hírevet szerzett Tour de Hongrie-n, ami ebben az esztendőben már Pro Series versennyé lépett elő. Ennél feljebb már csak a Tour de Franca, a Giro d’Italia és a Vuelta van. Május 12-én a világ legjobb kerékpárosai érkeznek Pécsre közöttük a négyszeres Tour de France-győztes Chris Froome is

Pénteken, május 12-én Kaposvárról induló etap érinti majd Sásdot, Mánfát és Orfűt is, hogy aztán a Mecsekben tegyen három kört a mezőny, majd a Bárány utca 11,5 százalékos emelkedőjét egymás után háromszor is megtéve a 180 kilométeres szakaszt a Pécsi Állatkert előtt zárja le. Pécs különleges szerepet játszik a versenyben, elsősorban a nehéz hegyi szakasz miatt, ami az idén nagyobb szerepet kapó hegyimenőknek kedvezhet. A három gyorsasági és a hat hegyi részhajrá, illetve a 2500 méter feletti szintemelkedés izgalmas etapot ígér.
 
Baranyába Szentbalázs és Gödre között érkeznek a versenyzők. Onnan Baranyajenő, Sásd, Oroszló, Magyarszék és Mánfa érintésével északról, a Komlói úton száguldanak be először Pécsre, hogy aztán a Hársfa, Engel János, Zsolnay, Rákóczi utcákon át a Széchenyi térre érjenek. Onnan a Hunyadi, Aradi, Bartók, majd a Bárány utcákat leküzdve Lapis, Orfű, Magyarhertelend és Magyarszék irányába haladnak tovább, ahonnan Mánfa felé visszakanyarodva teszik meg az újabb két ugyanilyen, baranyai-pécsi kört.

Pécsen ezen a napon kerékpáros fesztivált is rendeznek, a város több pontján várják a pécsieket speciális, biciklis programokkal, a profi sportolók mellett itt a sportágat amatőr szinten űzök mellett a fiatalokat, gyerekeket, de még a családokat is.  Egyebek mellett Zsolnay-kupa betétfutamán a régió amatőr, vagy akár igazolt bringásai is zárt pályán, felvezetéssel, versenytempóban, precíz, chipes időméréssel tekerhetnek végig a profik által bejárt útvonalon, összehasonlíthatják az általuk elért időt az övékkel.


A 3,4 kilométer hosszú betétfutam rajtja a Széchényi téren, a TdH részhajrá-vonalánál, a Városháza előtt lesz, Hunyadi u. – Aradi vértanúk útja – Bartók Béla u. – Bárány út – Mandulás – Ángyán János u. – ami az állatkert előtt  a TdH célkapujában zárul. A győztesek ugyanazon a dobogón vehetik át a díszes Zsolnay-tálakat, ahol a profik közül az aznap legjobban teljesítők. A Decathlon pécsi áruháza a Zsolnay-kupa résztvevőinek a Mandulás játszótéren regenerációs pontot állít fel, ahol nyújtó- és masszázseszközöket, valamint frissítőket ad a versenyzőknek.

A PSN Zrt. pedig  közös „városi gurulást” – hivatalos nevén Decathlon Kerékpáros Gurulás – is szervez péntek délelőttre, amikor is a város három különböző pontjáról együtt kerekezhetnek be a Széchenyi tér környékére az érdeklődők, hogy aztán a belvárosi szakaszon ugyancsak együtt buzdíthassák a profikat. A Széchenyi térre érkezők kerékpárjaikat a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium udvarán adhatják le, ahol felügyelnek rájuk.


Pécsen 130 éves múltra tekint vissza kerékpározás – az első klub 1894-ben szervezte meg az első hazai távolsági kerékpárversenyt Pécs és a főváros között. A Magyar Körversenyben 1927 óta 19 alkalommal adott otthont egy-egy rajtnak, sprint-, vagy éppen hegyi befutónak Baranya vármegye székhelye. Magyarország ötödik legnagyobb településén legutóbb 2004-ben járt a mezőny – akkor az ausztrál Phillip Thuaux diadalmaskodott. A kerékpársport pécsi rajongói 19 éve várják, hogy a Tour de Hongrie ismét a városba érkezzen.

Utoljára frissítve: 2023-05-08 17:32:59

További híreink
Az idegrendszeri zavarok okait kutatják
A Pécsi Tudományegyetem, mint konzorciumvezető és hat konzorciumi partnere (HUN-REN Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, H...
2024-02-26 21:34:32, Hírek, Környezetünk Bővebben
A WordSkillsen és az EuroSkillsen is képviseli Pécset
A Pécsi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola tanulója képviseli hazánkat a nemzetközi egészségügyi versenyeken.
2024-02-25 22:07:46, Hírek, Környezetünk Bővebben
Száz éve született Grastyán Endre
Születésének 100. évfordulója alkalmából megemlékezést tartanak Pécsett.
2024-02-23 16:30:23, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsi építészhallgatók ötletei is formálják Pécset, a 2000 éves várost.
Bővebben >>