. Ma Emma napja van.
A világ legjobb kerékpárosai érkeznek Pécsre
2023-05-08 17:28:56
A világ legjobb kerékpárosai érkeznek Pécsre

A világ legjobb kerékpárosai érkeznek Pécsre

A Tour de Hongrie május 12-én Pécsre érkezik, 3. szakasz befutója lesz a város.

Minden eddiginél színvonalasabb mezőny állt rajthoz a mára már nemzetközi hírevet szerzett Tour de Hongrie-n, ami ebben az esztendőben már Pro Series versennyé lépett elő. Ennél feljebb már csak a Tour de Franca, a Giro d’Italia és a Vuelta van. Május 12-én a világ legjobb kerékpárosai érkeznek Pécsre közöttük a négyszeres Tour de France-győztes Chris Froome is

Pénteken, május 12-én Kaposvárról induló etap érinti majd Sásdot, Mánfát és Orfűt is, hogy aztán a Mecsekben tegyen három kört a mezőny, majd a Bárány utca 11,5 százalékos emelkedőjét egymás után háromszor is megtéve a 180 kilométeres szakaszt a Pécsi Állatkert előtt zárja le. Pécs különleges szerepet játszik a versenyben, elsősorban a nehéz hegyi szakasz miatt, ami az idén nagyobb szerepet kapó hegyimenőknek kedvezhet. A három gyorsasági és a hat hegyi részhajrá, illetve a 2500 méter feletti szintemelkedés izgalmas etapot ígér.
 
Baranyába Szentbalázs és Gödre között érkeznek a versenyzők. Onnan Baranyajenő, Sásd, Oroszló, Magyarszék és Mánfa érintésével északról, a Komlói úton száguldanak be először Pécsre, hogy aztán a Hársfa, Engel János, Zsolnay, Rákóczi utcákon át a Széchenyi térre érjenek. Onnan a Hunyadi, Aradi, Bartók, majd a Bárány utcákat leküzdve Lapis, Orfű, Magyarhertelend és Magyarszék irányába haladnak tovább, ahonnan Mánfa felé visszakanyarodva teszik meg az újabb két ugyanilyen, baranyai-pécsi kört.

Pécsen ezen a napon kerékpáros fesztivált is rendeznek, a város több pontján várják a pécsieket speciális, biciklis programokkal, a profi sportolók mellett itt a sportágat amatőr szinten űzök mellett a fiatalokat, gyerekeket, de még a családokat is.  Egyebek mellett Zsolnay-kupa betétfutamán a régió amatőr, vagy akár igazolt bringásai is zárt pályán, felvezetéssel, versenytempóban, precíz, chipes időméréssel tekerhetnek végig a profik által bejárt útvonalon, összehasonlíthatják az általuk elért időt az övékkel.


A 3,4 kilométer hosszú betétfutam rajtja a Széchényi téren, a TdH részhajrá-vonalánál, a Városháza előtt lesz, Hunyadi u. – Aradi vértanúk útja – Bartók Béla u. – Bárány út – Mandulás – Ángyán János u. – ami az állatkert előtt  a TdH célkapujában zárul. A győztesek ugyanazon a dobogón vehetik át a díszes Zsolnay-tálakat, ahol a profik közül az aznap legjobban teljesítők. A Decathlon pécsi áruháza a Zsolnay-kupa résztvevőinek a Mandulás játszótéren regenerációs pontot állít fel, ahol nyújtó- és masszázseszközöket, valamint frissítőket ad a versenyzőknek.

A PSN Zrt. pedig  közös „városi gurulást” – hivatalos nevén Decathlon Kerékpáros Gurulás – is szervez péntek délelőttre, amikor is a város három különböző pontjáról együtt kerekezhetnek be a Széchenyi tér környékére az érdeklődők, hogy aztán a belvárosi szakaszon ugyancsak együtt buzdíthassák a profikat. A Széchenyi térre érkezők kerékpárjaikat a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium udvarán adhatják le, ahol felügyelnek rájuk.


Pécsen 130 éves múltra tekint vissza kerékpározás – az első klub 1894-ben szervezte meg az első hazai távolsági kerékpárversenyt Pécs és a főváros között. A Magyar Körversenyben 1927 óta 19 alkalommal adott otthont egy-egy rajtnak, sprint-, vagy éppen hegyi befutónak Baranya vármegye székhelye. Magyarország ötödik legnagyobb településén legutóbb 2004-ben járt a mezőny – akkor az ausztrál Phillip Thuaux diadalmaskodott. A kerékpársport pécsi rajongói 19 éve várják, hogy a Tour de Hongrie ismét a városba érkezzen.

Utoljára frissítve: 2023-05-08 17:32:59

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>