. Ma Konrád, Tivadar napja van.
A világ legjobb túraútvonalai között
2019-12-28 21:20:06
A világ legjobb túraútvonalai között

A világ legjobb túraútvonalai között

A világ legjobbjai között a Magyarországon átívelő, többek között  a Mecseket is átszelő Országos Kéktúra túraútvonal.

A Maldív-szigetekkel, a Grand Canyon Nemzeti Parkkal és Tasmániával került egy listára a National Geographic magazin értékelése alapján, a hazánk változatos tájain átívelő Országos Kéktúra, mint  a 2020-ra leginkább ajánlott utazási célpont. Az Írott-kőtől  Hollóházáig kanyargó több mint 1100 kilométeres szakaszt már több mint 6700-an járták végig, és a teljesítők száma évről évre egyre nő. Országosan ismertté az 1979-es, a Rockenbauer Pál és stábja által készített Másfélmillió lépés Magyarországon című televíziós sorozattal vált. A kék útvonalakat eddig is minden évben tucatnyi külföldi érdeklődő rótta, de az elismerésnek köszönhetően a későbbiekben ők is többen lehetnek.

Írott-kőnél kapcsolódik a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonal Országos Kéktúra útvonalára, ami Baranya legszebb tájaira is elkalauzolja a természetjárókat közel száz kilométeren. Mecseknádasdnál lép be a megyébe, majd az Óbányai-völgyön, Árpádtetőn és Büdös-kúton keresztül kanyarogva Abaligetnél hagyja el azt, melynek során a túrázók megismerkedhetnek a táj szépségeivel, állat és növényvilágával, természeti kincseivel.  A Dél-dunántúli Kéktúra útvonala egészen Szekszárdig tart, ahol az Alföldi Kéktúra útvonala kezdődik, ami Sátoraljaújhelynél kapcsolódik az Országos Kéktúrához – ez a három útvonal öleli körbe az országot.

Az Országos és Dél-dunántúli Kéktúra összekötése szintén Rockenbauer Pál nevéhez kapcsolódik. A Másfélmillió lépés Magyarországon stábja 1986 őszén indult útnak, hogy bemutassa a Dél-Dunántúl természeti értékeit, a táj sokféleségét, néprajzát, eközben pedig kijelölte az összekötéshez szükséges hiányzó útszakaszt. A híres természetjáró munkássága során az egész országot felfedezte, egyik kedvenc helyszíne pedig éppen Zengővárkony volt, s a településhez tartozó gesztenyésben. Halálának 32. évfordulója novemberben volt, sírja a településhez tartozó gesztenyésben található.

Utoljára frissítve: 2019-12-28 21:20:42

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>