. Ma József napja van.
A zöld tovább zöldül
2019-07-18 21:26:50
A zöld tovább zöldül

A zöld tovább zöldül

A Pécsi Tudományegyetemre látogatott az Indonéziai Egyetem GreenMetric felmérését koordináló delegációja, hogy megismerje annak fenntarthatósági törekvéseit.


Az indonéz egyetemi delegáció látogatásának célja a pécsi egyetem fenntarthatósági törekvéseit megismerése mellett az is volt, hogy bemutassák a világ zöld egyetemeit rangsoroló lista megszületésének körülményeit, jelenét, jövőjét, a nemzetközi trendeket, az adatszolgáltatás folyamatát. A delegáció tagjaival szervezett találkozón  az egyetem melletti, részt vettek és bemutatkoztak a város és a megye fenntarthatóság témakörében érdekelt szervezetei is.

A találkozón szó volt  Pécs Európa Zöld Fővárosa pályázatáról és a régió Klímastratégiájáról is. Az indonéziai egyetem képviselői pedig részletesen ismertették a zöld rangsort meghatározó alapelemekről, többek között a hulladékmenedzsmentről, a vízhasználatról, a közlekedésről, valamint a környezetvédelemmel kapcsolatos kutatásokról. Mint elhangzott, a környezettudatosság, energiahatékonyság amellett, hogy felelősség, komoly kreatív energiákat is mozgósít. Ma már valamennyi tudományág, szakma foglalkozik vele, az építészet,  jog-, az orvos- és  politikatudomány, de még a dizajnerek is. A rendezvény nem titkolt célja volt, a fenntarthatóság témakörében érdekelt hazai egyetemek, felsőoktatási intézmények közötti párbeszéd erősítése, ugyanakkor a még hatékonyabb részvétel a „zöld” nemzetközi párbeszédben.


Mint ismeretes, a University of Indonesia által kezdeményezett felméréshez az első évben, 2010-ben mindössze 35 ország 95 intézménye szolgáltatott adatokat, 2016-ban már 75 ország 516 felsőoktatási intézménye mérettette meg magát, 2017-ben már 100-zal több intézmény. Míg 2016-ban a Pécsi Tudományegyetem a 355. volt a listán, innen ugrott 2017. év végére a 179. helyre, és lett a 2. legzöldebb hazai felsőoktatási intézmény, 2018-ban pedig már az előkelő 140. helyen végzett a Pécsi Tudományegyetem.

(fotó: Mánfai György)

Utoljára frissítve: 2019-07-18 21:27:38

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Határtalan lehetőségek az agykutatás hónapján kognitív képességeink fejlesztésére.
Bővebben >>