. Ma Auguszta napja van.
A zongorák Stradivarija PTE-en
2017-11-05 21:09:28
A zongorák Stradivarija PTE-en

A zongorák Stradivarija PTE-en

Egyenesen Olaszországból érkezett Pécsre, az egyetem Művészeti Karára a zongorák Stradivarija, akinek neve még azok előtt is ismert, akik egyébként nem járatosak a zenében.

Paolo Fazioli és szakemberekből álló csapata az észak-olaszországi Sacilében olyan zongorát alkotott, amely méltó párja Stradivari híres mesterhegedűinek. A két hangszermárkában nemcsak a kiváló minőség, hanem a felhasznált fa típusa is közös: mindkettő a Sacilétől közel száz kilométerre található Fiemme-erdő különleges lucfenyőiből készült.

A Fazioli-hangszereket manufaktúrás rendszerben egyenként, kézzel készítik a harmincöt fős sacilei műhelyben, amely eredetileg Fazioli apjának bútorgyárára épült rá. A PTE Zeneművészeti Intézetébe a Modern Városok Program keretében beszerzett hangszer egyedülállóságát jól mutatja, hogy mennyire különböző hangzásokat, színeket, játékmódokat álmodtak bele az egyes szerzők, s ezeket az avatott kezek miként tudják életre kelteni. Valószínűleg nem a véletlen műve, hogy az f287-es modell a „Merlin, a varázsló” becenevet kapta...

- Fontos mérföldkő ez a Fazioli zongora a pécsi művészeti kar életében, hiszen a minőségi hangszer az alapja a magas színvonalú zeneművészetnek, és a zene oktatásának. Márpedig ez a zongora - ami egyaránt szerepet kap a hallgatói és tanári hangversenyeken ugyanúgy, mint az oktatásban - valóban világszínvonalú, és a hazai felsőoktatásban biztosan egyedülálló – hangsúlyozta Vas Bence, a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet igazgatója az intézetvezető.

Utoljára frissítve: 2017-11-05 21:11:05

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen....
Bővebben >>