. Ma Béla napja van.
Adomány a családbarát ellátáshoz
2016-05-09 17:39:26
Adomány a családbarát ellátáshoz

Adomány a családbarát ellátáshoz

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszéke családbarát koraszülött ellátást segítő eszközökkel gazdagodott, ahol az év első korababája, Nagy Dóra született.  

A koraszületés Magyarországon sokkal több családot érint, mint gondolnánk. A legfrissebb adatok szerint hazánkban majdnem minden 10. baba korábban érkezik és a nyolcezer koraszülött közül körülbelül 1200 gyermek 1500 gramm alatti testsúllyal jön a világra. A koraszülöttségből adódó rövid és hosszú távú nehézségekkel nem csak a babáknak, hanem a családtagoknak és a tágabb környezetnek, végső soron pedig az egész társadalomnak is meg kell küzdenie. A Melletted a helyem Egyesület és szakmai partnere, a GE Figyelemfelhívó adománygyűjtéssel  kívánja felhívni a figyelmet a  családbarát koraszülött ellátásra.

Számos módszer segít abban, hogy hatékonyabban elkerülhessük a rövid és hosszú távú nehézségeket illetve a maradandó károsodásokat. A fejlett eszközparkkal ellátott koraszülött egységek mellett a családbarát megközelítések lés módszerek is kiemelt jelentőséggel bírnak. A WHO éppen 20 éve kutatja a kenguruzás  - bőr-bőr kontaktus - hatékonyságát, melynek eredményeképp mára a módszert ez egyik leghatékonyabbnak tartják a koraszülött fejlesztésében. A módszerről 2003-ban publikált szakkönyvüket számos nyelvre lefordították, ami több ezer koraszülött központ munkáját segíti.

Mint dr. Nádor Csaba, neonatológus főorvos, az MH EK Perinatális Intenzív Centrumának (PIC) vezetője, a Melletted a helyem Egyesület elnöke elmondta, a kenguruzás közben a koraszülött babák gyógyulnak. A módszer segíti a stabilabb szívműködés és légzést, hosszabb nyugodt alvási periódusokat biztosít és a  kognitív fejlődést is támogatja. A kenguruztatott koraszülöttek súlygyarapodása gyorsabb, ami azzal magyarázható, hogy édesanyjuk, édesapjuk mellkasán stressz mentes környezetben pihenhetnek. Mivel stabilabbak az életfunkcióik, így energiájuk nagyobb hányadát fordíthatják a fejlődésre A kenguruzás pozitívan hat a szülői elégedettségre is, és segíti az anyatejes táplálást is így koraszülöttek kevesebb időt töltenek a kórházban.
 
A GE Healthcare magyarországi üzletága a Melletted a helyem Egyesülettel karöltve támogatja a korai fejlesztésen alapuló gondozást és a szülőkkel való minél harmonikusabb együttműködést, így az év első korababájának születése alkalmából a GE Hungary gyűjtést szervezett dolgozói körében. A befolyt összegből megvásárolt eszközökkel a pécsi kórház családbarát ellátási törekvéseit segítik.

A Melletted a helyem Egyesület az elmúlt év szeptemberében jött létre, ami hazákban elsőként fogja össze  a koraszülöttek körül tevékenykedő szakembereket, nővéreket, továbbá a civileket és az érintett szülőket. Az egyesület céljai között szerepel a koraszülés megelőzése, a csecsemőhalálozás csökkentése, továbbá a koraszülöttek korai fejlesztésen alapuló gondozás szakmai támogatása annak érdekében, hogy az idő előtt érkező gyermekek a lehető legjobb ellátásban részesüljenek, a lehető legtöbb időt töltve szüleikkel, családtagjaikkal. Elsőként szorgalmazzák egy átfogó hazai, azon belül a családközpontú eljárásokat kiemelten kezelő felmérés elkészítését, amely elősegítheti a későbbiekben a szakmapolitikai ajánlásokat, és a további szakmai tevékenységek koordinációját.

Utoljára frissítve: 2016-05-09 17:41:42

További híreink
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>