. Ma Vince napja van.
Amerigo Tot kamara kiállítás Pécsett
2020-03-05 11:15:53
Amerigo Tot kamara kiállítás Pécsett

Amerigo Tot kamara kiállítás Pécsett

Újra látható lesz Amerigo Tot kiállítása a pécsi Modern Magyar Képtárban.


A múzeum múzeuma cím egyrészt arra utal, hogy a Modern Magyar Képtár a magyar képzőművészet történetét a Nagybányai művészteleptől napjainkig bemutató állandó kiállítása keretében újra látható lesz Amerigo Tot szobrászművész kamaratárlata.

A cím másik értelmezése lehet, hogy a kiállítás reflexió is a művész munkásságát bemutató 1978-ban Pécsett nyílt állandó tárlatra, s így az 1970-es évek Magyarországának kultúrpolitikáról is képet ad. Amerigo Tot esetében a kétségtelenül a magas szintű technológián túl nem a formaújító kvalitás, hanem maga a legendás, pikareszk életrajzi adalékokkal színezett személyiség, illetve az arra felépített egykori szerep a hangsúlyos.

Az életmű művészi karaktere is ebből aktualizálható. A Ludwig Múzeum 2009-ben nyílt időszaki kiállítása az Amerigo Tot, párhuzamos konstrukciók, a tárlathoz megjelent kiváló kiadvánnyal ennek a (re)konstrukciónak volt jelentős eseménye.  Victor Vasarely mellett Amerigo Tot emblematikus figurája képviselte az egykori szocialista politika Nyugat felé való kulturális nyitását, s ebben a „fellazításban” a pécsi múzeum kiemelkedően fontos szerepet játszott. A két művész állandó kiállítása itt nyílt meg a '70-es években, s több külföldi (Enzo Cacciola, Marcello Morandini, Günther Uecker, Georg Karl Pfahler), illetve külföldön élő magyar származású művész (Stein Anna, Frank Magda, Beöthy István, Szenes Árpád) mutatkozhatott be Pécsett egy-egy időszaki tárlattal.

Amerigo Tot műveinek jelenléte a Modern Magyar Képtárban – együtt egykori pécsi kapcsolataival, például Rétfalvi Sándorral és Kígyós Sándorral – a múzeum és a pécsi szobrászat hagyománya és folytonossága. Művészete összekapcsolja a modernitás két pólusát, az absztrakciót és a figuratív ábrázolást, ahogy ezzel párhuzamosan – a különböző ideológiai irányú megrendeléseknek az alkotói szabadság kereteiben eleget tevő szobrász – személyében egy baloldali politikai elkötelezettség meghitten együtt lehetett a katolikus egyházzal és VI. Pál pápa barátságával.

Utoljára frissítve: 2020-03-05 11:19:24

További híreink
Az időjárás márciusi játéka
Március közepén kellemes tavaszias meleg jellemezte hazánk időjárást.
2020-04-04 20:57:58, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Bázisintézmény lett a Gandhi
Az Oktatási Hivatal bázisintézménye lett a pécsi Gandhi Gimnázium.
2020-04-01 18:04:39, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Szombattól kijárási korlátozás lép életbe
Kijárási korlátozást vezetnek be szombattól az ország egész területén.
2020-03-27 20:44:35, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A munkaterület átadásával és a földmunkákkal megkezdődött a tettyei Pintér-kert Arborétum területén a Duna-Drá...
Bővebben >>