. Ma György napja van.
Amerikai anzix - vastapssal
2018-02-03 21:50:45
Amerikai anzix - vastapssal

Amerikai anzix - vastapssal

A 20. századi amerikai zene elképesztő dallamai töltötték meg  a Kodály Központ hangversenytermét egy estére.


A Pannon Filharmonikusok koncertjének különleges keretet adott Leonard Bernstein két legismertebb kompozíciója  a Candide operett nyitánya  és a West  Side  Story – szimfonikus táncok. A  képeslap  további két művészóriás – George Gershwin és Aaron Copland – egy-egy sikerdarabjával volt teljes. Szólistaként visszatér a zongoravirtuóz Balog József,  aki Gerswin: F-dúr zongoraversenéyt játszotta el. A  Pannon Filharmonikusokat pedig ismét Gérard Korsten dirigálta.


A 20. századi amerikai zene története többek között attól különleges, hogy bővelkedik olyan zeneszerzőkben, akik már jóval korábban is nyitottak voltak a műzene határainak ilyen irányú tágítására. Nagyszerű példa erre Bernstein, akinek a műsor szereplő,  a Broadwayn hatalmas sikert arató musical, a West Side Story, amiből csakhamar film is készült. A darabból csakhamar film is készült. Az ikonikussá vált alkotás minden idők legtöbb Oscar-díjjal kitüntetett musicaljévé vált, mely hozzájárult ahhoz, hogy Bernstein zenéi meghódították a világot.A West Side Story – szimfonikus táncok pezsdítően dallamos zenekari szvitje, pedig otthonra talált a hangversenytermek szinte mindegyikében.


Az Amerikai anzix nem lehetne teljes George Gershwin és Aaron Copland felidézése nélkül. George Gershwin számos szerzeménye a tradicionális jazz-repertoár megkerülhetetlen darabjaivá váltak.  Az egyik legkorábbi jazz-hatásokat felmutató műve, az F-dúr zongoraverseny.  Aaron Copland balettje és az abból készült zenekari szvit  - Rodeo – négy tánc - szintén a Broadway musicalek és a klasszikus balett világának ötvözetéből jött létre.

Utoljára frissítve: 2018-02-03 21:55:03

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek m...
Bővebben >>