. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Aranymosóktól a halászokig
2018-03-28 02:13:18
Aranymosóktól a halászokig

Aranymosóktól a halászokig

A folyó, ami éltet és összeköt – A Duna címmel látható kiállítás Pécsett a Természettudományi Múzeumban március 28-tól.
 
A tárlat hazánk legnagyobb folyójának történetét meséli el a római kortól napjainkig; a különböző korok folyóábrázolásai térképen, városképeken jelennek meg. Az érdeklődők sok más mellett megtudhatják, hogy a Dunára a római korban a Birodalom Védelmezőjeként tekintettek, s a folyó honfoglalás utáni első Duna-ábrázolásait a szerzetesrendeknek köszönhetjük. A királyi város, Esztergom vára alatt, a Duna partján egy malmot a forrásvíz erejével átépítettek, és Európában páratlan vízemelő szerkezetet hajtattak meg vele. Ennek működését 6 perces animációs filmen mutatja be a tárlaton.
 
Emellett éppúgy megcsodálhatók a török elleni összefogást szorgalmazó korabeli „Duna-térképek”, az egykori hajómalmok működése, valamint ladikok, varsák, illetve hálók kicsinyített másainak segítségével pedig érzékelhetővé válnak a halászat mindennapjai. Egy pillanatra felvillan a dunai hajózás legsötétebb korszaka, amikor árral szemben nemcsak állatokkal, hanem emberekkel is vontatták a hajókat. A látogatók megismerkedhetnek az utolsó aranymosók technikájával: az általuk készített fényképek segítségével mutatják be az egyik legértékesebb fém kinyerésének módját a megfelelő hely kiválasztásától egészen a tiszta aranyrög megformázásáig.

A június 2-ig látogatható kiállítás huszonegy tablón,  makettek, modellek  - hajó, híd, vízimalom -,  valamint  interaktív múzeumpedagógiai eszközök segítségével ismerteti meg a látogatókat  Duna menti vízügyi munkálatokkal és vízügyi emlékekkel.

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Húsvétvasárnap kell majd a nyári időszámításra átállni, és ennek a sok negatív következménye mellett van egy k...
Bővebben >>