. Ma Béla napja van.
Átadták a Breuer Marcell díjat
2018-03-01 22:02:40
Átadták a Breuer Marcell díjat

Átadták a Breuer Marcell díjat

A kortárs építészet terén elért sikerei, sajátos köztéri alkotásai, továbbá eredményes építőművészeti pályafutása elismeréseként a Breuer Marcell-díjjal ismerte el Pelényi Margit építész munkásságát Pécs városa.

Pelényi Margit 1951-ben született Devecserben. Pápán érettségizett,  majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán 1975-ben  diplomázott. Ezt követően 1979-ig  Zalaegerszegen a ZALATERV, majd a Pécsett BARANYATERV-nél dolgozott  tervezőként. A székesfehérvári BÉTERV Kft, illetve az annak jogutódjaként alakult pécsi Pelényi Margit Stúdió - DU-PLAN Mérnöki Iroda Kft. vezető építésze1989 óta. Négy éven át,  a 2007-2011 között a Dél-dunántúli Építész Kamara vezetőségi tagja volt, valamint 2008 óta a Mesteriskola mestere.

Alkotói személyiségét az elmélyült szakmai tudás, az igényesség és határozottság jellemzi. Épületei egyéni és eredeti karakterűek, korszerűek, értékállók, és finoman illeszkednek környezetükbe. Legtöbb munkája Pécshez, Baranyához köti. Középület-tervezési munkái közül legjelentősebbek a pécsváradi tanuszoda és sportcsarnok, a siklósi könyvtár, a hosszúhetényi malomból átalakított vendéglő és az ormánsági református fiatal roma házaspárok számára készült, romlott állapotú parasztházak átalakítása, az uránvárosi munkásszálló átalakítása, egy 120 lakásos szociális bérház-komplexum.

Munkásságának erős és jellegzetes eleme a szociális érzékenység, amely elhivatottsággal  párosul. Szemléletét egyszerre jellemzi a modernista hagyomány tiszta, pontos logikája és az egyedi helyzethez igazodó,i empátiából születő, poétikus megfogalmazás.

A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése 1994-ben a szentlőrinci ravatalozó épületéért Az építészeti kultúráért I. díjával, 1997-ben a pécsváradi erdészeti központ épületéért Az építészeti kultúráért II. díjával, 1999-ben a mánfai, hátrányos helyzetű középiskolai diákok tehetséggondozó középiskolája, a Collegium Martineum épületéért Az építészeti kultúráért I. díjával tüntette ki. A szentlőrinci ravatalozóért 1997-ben elnyerte a Pro Architecture díjat is. Kiemelkedő szakmai munkáját a 2007-ben a Miniszterelnökség Ybl-díjjal tüntette ki,  2016-ban Prima Primissima-díjas lett Magyar építészet és építőművészet kategóriában.

Utoljára frissítve: 2018-03-01 22:03:32

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>