. Ma György napja van.
Átalakuló pécsi albérletpiac
2021-05-06 19:28:44
Átalakuló pécsi albérletpiac

Átalakuló pécsi albérletpiac

Pécsett is rányomta bélyegét az ingatlan bérbeadásra a koronavírus járvány.

Az ingatlanpiac konszolidációja, majd a koronavírus járvány hatása országos szinten érzékelhető volt és Pécsett sem történt ez másként. Az ingatlanpiaci szakértők szerint a jelenleg alacsony bérleti díjak a koronavírus járvány enyhülésével azonban előreláthatólag ismét emelkedni fognak. Nyárig jelentős eltérésre még nem lehet számítani, de jövő tavaszra a szakértők már 7-8 százalékos növekedést jeleznek előre. A KSH-Ingatlan.com lakbérindex adatai alapján a lakásbérleti díjak fél éves mélyrepülése mindenesetre februárra megállt, országosan 1,1 százalékos, a fővárosban pedig 0,8 százalékos növekedést mértek 2021. januárjához képest.

Pécsen két fő szempont határozta meg az elmúlt időszakban az ingatlanbérleti piacot, a koronavírus járvány és a kormányzati otthonteremtési program. A januártól elérhető új állami támogatások hatására megnövekedett a hajlandóság a bérlemények saját tulajdonú ingatlanra váltására, azonban a bevezetett korlátozások, az egyetemi távoktatás miatt pedig csökkent az albérletek iránti kereslet..

Pécs albérleti piaca két jól elkülöníthető területre osztható. Az elsősorban hosszú távú lakhatás céljára szolgáló klasszikus panellakások és lakótelepi lakások elsősorban a fiatalok, családalapítás előtt állók körében népszerűek. Az Egyetemvárost övező térség, ahol szintén panellakások a jellemzőek, elsősorban a felsőoktatásban tanuló diákok által preferált terület, a bérleti díjak itt jellemzően 25-30 százalékkal magasabbak.

A koronavírus járvány hatására mindkét helyen megfigyelhető a bérleti díjak mérséklődése, az Egyetemvárosi részen ez 10-13 százalék között mozog, míg máshol 4-8 százalékos csökkenés figyelhető. Az albérleti piac jellemzően magas árai a lakástámogatási lehetőségek és kedvező hitelek elérhetősége miatt esetenként meghaladták a havi törlesztő részlet összegét, így azok, akik korábban az albérlet mellett döntöttek, most kihasználva a lehetőségeket inkább a saját ingatlant vásároltak, ami a bérleti piacon a kereslet csökkenését eredményezte.

Az utóbbi fél-egy évben egy új jelenség figyelhető meg, a város nyugati irányba terjeszkedik, az agglomeráció, valamint az állandó lakhellyé átalakítható hétvégi házak és a zártkerti ingatlanok iránti kereslet megnőtt. A népszerűségük a viszonylagosan alacsony árukkal magyarázható.

„A korábban bérleti céllal használt ingatlanok közül több is értékesítésre került vagy értékesítés alatt áll. Ennek oka, hogy a csökkenő bérleti díjak miatt az ingatlan eladásából származó pénz például állampapírba való fektetésével magasabb hozam érhető el és az ingatlan állagmegóvásával sem kell foglalkozni” –  adott hangot véleményének Farkas Zoltán az OTP Ingatlanpont pécsi irodájának vezető értékesítési tanácsadója.

Kitért arra is, az is megfigyelhető, hogy az albérletkeresők legfontosabb választási szempontja az ingatlan egyedi fűtése, az alacsony rezsi és közösköltség, a jó infrastruktúra és közlekedési lehetőségek. A rövid távú bérbe adott, Airbnb jellegű ingatlanok magasabb kategóriát képviselnek a pécsi ingatlanpiacon, ezért ezek a lakások nem minden esetben jelentek meg a hosszú távú kiadás piacán, a tulajdonosok inkább kivárják a nyitást.

„A jelenlegi ingatlanpiaci tendenciák természetesen a koronavírus járvány enyhülésével változhatnak, a határok megnyílásával és az egyetemisták visszatérésével várható visszarendeződés, de emellett látszanak jelei annak is, hogy a bérlemények helyét átvehetik a jövőben a magánberuházásban épülő diákszállások is. Az elkövetkező  időszak még  nagyon sok változást hozhat az ingatlanpiacon” – hangsúlyozta zárásként Farkas Zoltán.

Utoljára frissítve: 2021-05-06 19:30:44

További híreink
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>