. Ma Auguszta napja van.
Az alapítók között a bölcsész kar
2020-07-27 21:10:39
Az alapítók között a bölcsész kar

Az alapítók között a bölcsész kar

Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara alakult az ország legnagyobb bölcsészettudományi karainak összefogásával.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával létrejött szervezet  az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, illetve a Miskolci, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemek Bölcsészettudományi Karai és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont együttműködéséből született. A kamara célja egy olyan intézményi hálózat kialakítása, amely az európai értékeknek és a kritikai hagyományainak megfelelően mozdítja elő a bölcsész- és társadalomtudományos kutatást és oktatást Magyarországon, valamint a Kárpát-medencében.


Az újonnan alakult szervezet többek között a bölcsész- és társadalomtudományokban rejlő egyedülálló lehetőségek kívánja láthatóvá tenni, valamint a magyar társadalomban rejlő innovatív és reziliens, megújulási készségek kiaknázni. A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, Heidl György, annak a véleményének adott hangot, hogy a bölcsészettudományi és társadalomtudományi tevékenységet végző egyetemek széles körű tudással rendelkező, összetett szervezetek, amelyek máig őrzik a tradicionális egyetemi szemléletmódot, az akadémiai hozzáállást és az európai hagyományokat. Felhívta a figyelmet arra a tényre is, hogy az elemző gondolkodású elmékre a legkülönbözőbb területeken van szükség, sőt, ma már sok iparág kifejezetten a bölcsész végzettségű szakemberekre épít.


Az  alapítók mindannyian egyetértettek abban, hogy a Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara képes lesz összekapcsolni a bölcsész- és társadalomtudományokban érintett kutatási  és oktatási intézményeket, a politikai és gazdasági döntéshozókat, szakértőket, kutatókat és a civil társadalom képviselőit, ezzel elősegítve az aktuális társadalmi, kulturális, politikai és környezeti kihívásokra adandó válaszok kidolgozását.


A kamara a brüsszeli központú, az európai egyetemeket összefogó érdekvédelmi szervezet a European Alliance for Social Science and Humanities mintájára alakult, melyhez csatlakozni is kíván, és az európai értékek közvetítése mellett törekszik a minél nagyobb kutatási források kiaknázására is.

Utoljára frissítve: 2020-07-27 21:11:10

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Határtalan lehetőségek az agykutatás hónapján kognitív képességeink fejlesztésére.
Bővebben >>