. Ma Emma napja van.
Az állampolgárok nem lehetnek alku tárgyai
2017-04-05 18:22:28
Az állampolgárok nem lehetnek alku tárgyai

Az állampolgárok nem lehetnek alku tárgyai

Megszavazta az Európai Parlament az Egyesült Királyság, Anglia uniós  tagságának megszűnéshez kapcsolódó feltételeket tartalmazó dokumentumot.


Több órán át tartó vita előzte meg a dokumentum elfogadását, ami rögzíti az unió által meghatározott feltételrendszert.  A néppárti, szociáldemokrata, liberális és zöld frakció vezérszónokai és az általuk  beterjesztett dokumentumban is elvetették a párhuzamos tárgyalások lehetőségét. Véleményük szerint ugyanis, csak akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások a felek között a szabadkereskedelemről, a határokról, a vámokról  és egyéb a kilépést követő időszakra vonatkozó feltételekről, ha az egyeztetések a kilépésről lezajlottak. Ugyanis ezek csakis azután köthetők meg, ha Anglia ténylegesen kivált az unióból.


Az Európai Parlamentben lefolytatott vita alapján egyértelművé vált, hogy  a képviselők szerint nem lenne tanácsos a jövőbeni gazdasági kapcsolatok kérdésében ágazati megállapodásokat, a biztonság és a gazdasági együttműködés összekapcsolásával pedig különalkut kötni. Emellett ismételten megerősítették, hogy a négy alapelv - a tőke, az áruk, a szolgáltatások és a munkaerő szabad mozgása – szétválaszthatatlan egymástól. A megszólalók mindegyike kiemelte az emberekkel szembeni tisztességes eljárás fontosságát, és hangsúlyozták  az EU-n belül élő brit, valamint az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok jogainak kölcsönös, diszkrimináció-mentes tiszteletben tartását. Az ő jogaiknak mielőbbi rendezésével kell  a tárgyalások során elsőként foglalkozni. Az állampolgárok nem lehetnek alkuk tárgyai


Egybehangzó vélemény alakult ki arról, hogy az Egyesült Királyságra egészen a kilépés pillanatáig érvényesek maradnak a szerződéses jogok és kötelezettségek. Egyebek mellett Londonnak az EU-ból kilépést követően is teljesítenie kell majd a közösséggel szemben fennálló pénzügyi kötelezettségeit. Tiszteletben kell tartania a négy szabadságjogot, az Európai Bíróság ítélkezési jogát, az általános költségvetési hozzájárulásokat, valamint tartania kell magát az  unó közös kereskedelmi politikájához. S rendeznie kell az Írország és Észak-Írország közötti határ kérdését  is. Vagyis  biztosítani kell az észak-írországi helyzet stabilitását és el kell kerülni a fizikai határ újbóli felállítását. A képviselők ragaszkodtak ahhoz a véleményükhöz is, hogy az EU-tagság előnyei nem járnak annak az országnak, aki már nem az uniótagja. A tárgyalásoknak pedig átláthatóknak kell lenniük, az Egyesült Királyságot pedig óva intették attól, hogy bármelyik tagállammal külön egyezkedésbe kezdjen.

Utoljára frissítve: 2017-04-05 18:23:35

További híreink
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara...
Bővebben >>