. Ma József napja van.
Az altemplom feltárta titkait
2019-07-20 22:26:25
Az altemplom feltárta titkait

Az altemplom feltárta titkait

A régészek a pécsi székesegyház altemplomában az elmúlt hónapokban zajló feltárások során feltételezhetően  Orseolo Péter sírhelyére bukkantak.
 
A feltárás során meghatározták annak az épületnek a pontos kiterjedését, ami után nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy a feltárt sír és az ahhoz kapcsolódó sírláda a térbeli elhelyezkedésük alapján a király maradványainak, illetve ereklyéinek eredeti helyszínéül szolgálhatott. A korai középkorban egyedül az alapító földi maradványait helyezték el a székesegyházakban. Pécsen egy késő római temetkezőhelyre épült rá az Orseolo Péter által alapítottra.

A pécsi püspökség első középkori építésű székesegyháza a mai altemplom középső részén, az északi és a déli pillérsor között emelkedő, ahhoz nagyon hasonló hosszméretű, egyhajós templom volt a kutatás eredményei alapján. Orseolo Péter alapította, építését Szent István uralkodása alatt kezdték el, Orseolo Péter király uralkodása alatt (1038-1041 és 1044-1046) fejezték be. A templom falait a 11. század utolsó harmadában, a Mór püspök által elkezdett székesegyház építésekor bontották vissza a padlószintig. Belső járószintje az újonnan épülő katedrális altemplomának padlószintjével azonos. Visszabontott északi és déli fala a négytornyú katedrális altemplomában sávalapként szolgált. A déli falára való rábontás során került elő a felmenő fal legalsó kősora. Az első középkori katedrális helyét és méretét a megtalált késő római temetői épülethez igazították.

Mint Tóth Zsolt, a Janus Pannonius Múzeum régésze, a feltárás vezetője elmondta, a Pécsi Egyházmegye finanszírozásában megvalósuló munkálatok során egy római kori temetői épület maradványaira, a fölé épült első pécsi székesegyház falaira bukkantak, s abban Orseolo Péter király feltételezhetően első, eredeti sírhelyét is megtalálták. Kitért arra is, az 1038 és 1041 valamint 1044 és 1046 között uralkodó király csontjai ugyan nem kerültek elő, azokat feltételezhetően a későbbi korokban az altemplom másik részén helyezték el.

A feltárt sírgödör üres volt, a régészek nagy valószínűséggel azért nem leltek benne sem tárgyakra, sem csontokra, mert azokat a későbbi korokban feltételezhetően áthelyezték egy középkori sírkamrába, ami felett ma Dulánszky Nándor püspök síremléke áll az altemplom nyugati oldalában. Azonban nem biztos, hogy amennyiben e síremléket elbontanák, s ott folytatnák a feltárást, ott megtalálnák Orseolo Péter maradványait, hiszen később is bolygathatták és kirabolhatták, vagy összeroncsolhatták az építményt.


Tudományos szempontból mindezeken túl is kiemelkedő jelentőségűek az előkerült régészeti leletek, hiszen bebizonyosodott, a vizsgált területen - azaz a mai pécsi székesegyház keleti része alatt - már a negyedik századtól folyamatosan lenyomatot hagyott a keresztény vallás és kultúra. A feltárás során  a régészek megtalálták a római kori temetői épületet, az a fölé épült első székesegyházat, s abban Orseolo Péter feltételezett sírhelyét.

A feltárt romokat  a dokumentálást követően  visszatemetik majd a régészek, a kutatási eredményekről pedig információs tábla tájékoztatja majd a látogatókat a helyszínen, a pécsi székesegyház turisták által is szabadon látogatható altemplomában.

Utoljára frissítve: 2019-07-20 22:27:06

További híreink
Egységesen kezeli a rendezvényeket
Egyedülálló digitális rendezvényplatformot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán.
2024-03-19 02:13:35, Hírek, Környezetünk Bővebben
Európai szintű kezdeményezés
Az EU PAL-COPD az első olyan nagyszabású nemzetközi vizsgálat, amelynek célja a palliatív ellátás beépítése a tüdőgyógyászatba.
2024-03-18 02:48:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csillagászati Héten lehozzák a csillagokat is Pécsen
A leendő magyar űrhajóssal is találkozhatnak az érdeklődők a Csillagászati Héten Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2024-03-17 01:28:55, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Tudományegyetem, mint konzorciumvezető és hat konzorciumi partnere (HUN-REN Kísérleti Orvostudományi K...
Bővebben >>