. Ma Emma napja van.
Az ártó szellemeket is elűzik
2021-06-16 20:28:10
Az ártó szellemeket is elűzik

Az ártó szellemeket is elűzik

Az elkövetkezendő  három hétben minden korosztálynak vonzó, érdekes eseményekkel várja a látogatókat a Janus Pannonius Múzeum Pécsett.


Nehéz időszakon van túl a pécsi múzeum, kiállításaikat, ahogy a rendezvényeiket is csak az online térben élvezhették látogatóik.  Azonban ma már ismét személyesen látogathatók, sőt az elkövetkezendő három hétben számos immár nagy hagyományokra visszatekintő programmal is várják őket.  A hétvégén kerül sor a Régészet Napjára, ami idén  péntektől vasárnapig tart. Aztán alig hat nap múlva június 26-án egy év kihagyás után, ismét lesz Múzeumok Éjszakája, majd a tavalyi siker után a Múzeum Utca Plusz eseménysorozatát is megrendezik a Zsolnay Örökségkezelővel közösen.

Régészet Napjához kötődő események sorában  lehetőség nyílik arra, hogy bárki bebarangolja a törökkori Pécset, sok mindent megtudjon az Ókeresztény Mauzóleumról, a pécsi belváros történelmi-építészeti örökségéről, de akár  még a mohácsi csatatéren folyó kutatásokról, valamint az ott nemrégen felfedezett tömeg sírfeltárásáról.

A Szent Iván napjához kapcsolódó Múzeumok Éjszakája is számos érdekességet tartogat, tizenhárom helyszínen 30 programmal – tárlatvezetésekkel, interaktív családi programokkal, újonnan nyíló időszaki kiállításokkal, bemutatókkal, előadásokkal – várják ugyanis a nagyérdeműt. A Néprajzi Múzeumban  kézművesek tartanak bemutatókat. Iidén az alma kerül a középpontba, mint a mátkaság, az udvarlás egyik szimbóluma, ennek jegyében az utcára almákat festenek és a látogatóknak sült almát kínálnak. A gyerekek a mesesarokban népmeséket hallgathatnak, de lesz különleges a rossz szellemeket elűző növényekből gyújtott tűz, amelyhez a gyógyfüveket a részt vevők a Mecsekszabolcs környéki erdőkben gyűjtik össze majd. A hagyományos Szent Iván éji tűzugrásra is sor kerül.  A Természettudományi Múzeum munkatársai pedig különleges, lelassított madárhangokkal várják ezen az éjszakán a látogatókat.

A képzőművészet szerelmesei sem maradnak programok nélkül. A Bauhaus jelentős magyar alkotója,  Weininger Andor műveihez kapcsolódóan interaktív műhelyfoglalkozást tartanak, amelynek keretében az érdeklődők arra is választ kaphatnak,  hogy milyen volt a neves alkotó gömbszínháza. E mellett  A hétköznapi élet a Római Birodalomban  címmel múzeumpedagógiai foglalkozásra is sor kerül.

Utoljára frissítve: 2021-06-16 20:34:46

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség...
Bővebben >>