. Ma Andrea napja van.
Az egész unióban egyedülálló
2015-08-27 12:08:02
Az egész unióban egyedülálló

Az egész unióban egyedülálló

A migrációs egészségüggyel foglalkozó szakemberek képzésének osztrák-magyar közös elindításáról állapodtak meg Pécsett.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara és a Donau Universität Krems együttműködési megállapodást írt alá a mind Magyarország, mind egész Európa szempontjából kritikus fontosságú migrációs egészségüggyel foglalkozó szakemberek képzésének közös elindításáról. A téma fontosságát és aktualitását növeli, hogy az egyébként az Egészségügyi Világszervezet közgyűlési határozatában tagállami számára kötelezettséggé tett képzési programok eddig még sehol sem indultak meg, így ezen a területen a pécsi – kremsi kezdeményezés úttörő lesz az Unióban.

A 2008 óta előkészítés alatt álló, 3 féléves angol nyelvű posztgraduális mesterképzés programját nemcsak a kremsi, hanem szlovákiai, ausztriai és angliai egyetemekkel együtt dolgozta ki a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kara.

A tananyagot nehéz volt összeállítani, ugyanis  a sokféle helyről érkező migráns számos olyan betegséget hozhat be Európába, amelyek kezelésében nem minden ország rendelkezik kellő ismeretekkel. E mellett olyan elemeket is tartalmaznia kellett, amelyek nem a betegségekre, hanem magukra az emberekre fókuszáltak, hiszen a más és más kulturából érkező betegeknek más és más a szükséglete, más oltásokat kapnak, mint amit Európában ismernek. Nem egyszerű feladat az adott befogadó ország orvosainak elvárásait összehangolni a migránsokéval. A képzés orvosi moduljait a pécsi egyetem koordinálja, de olyan területeket érintő kurzusokat is indítanak, mint például a közgazdaság-tudomány, intézmény-menedzsment, szociális munka, infektológia, pszichológia, traumatológia és viselkedéstudomány.

 

A kremsi egyetemen jövő tavasszal, a pécsin jövő ősszel induló, Európában úttörő jellegű mesterképzésen évfolyamonként 20-25 egészségügyi dolgozó - orvos, ápolónő, szakasszisztens - vehet részt, akiknek  járványügyi, kutatási, közegészségügy-ellátási, foglalkozás-egészségügyi, mentálhigiéniai és egyebek mellett olyan ismereteket is oktatnak majd, amelyek segítik őket a különböző kultúrkörökből érkező migránsokkal való kommunikációban. E mellett szociális munkások, pszichológusok, menedzser végzettségűek jelentkezését is várják, ugyanis a különböző nemzetiségű migránsok kulturális különbségeit a lehető legtöbb területen meg kell próbálnia összefésülni a befogadó országok egészségügyi szakembereinek. A végzett hallgatók tudásukat 4-5 év múlva már a gyakorlatban is hasznosítani tudják. A képzésre a világ minden tájáról várnak jelentkezőket. A PTE orvosi karának angol nyelvű képzésében jelenleg  is több mint  ötven országból érkezett hallgató tanul.

Az együttműködési megállapodás tető alá kerülésével egy időben zajlik Pécsett a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek IX. konferenciája, amelynek kiemelt témája a migráció jelentette egészségügyi kihívások. A tanácskozás azért is kritikus fontosságú, mert miközben a bevándorlás az unió előtt álló legnagyobb kihívás, jelen pillanatban az Európai Unió nem rendelkezik sem naprakész adatbázissal, sem migrációs egészségügyi stratégiával, márpedig ezek hiányában nem lehet hatékony sem a menekültek megsegítése, sem az európai lakosság megvédése a migrációhoz kapcsolódó egészségügyi kockázatoktól.


A Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületének IX. konferenciájának nem titkolt célja, amelyen a migrációs egészségügy világszerte elismert szakértői gyűlnek össze Pécsett augusztus 26. és 28. között, hogy a bevándorlás jelentette egészségügyi kihívásokról, kockázatokról és tapasztalatokról cseréljenek eszmét és párbeszédet kezdeményezzen ezen a téren. Mint ismeretes, a menekültügy jelen pillanatban Európa legnagyobb problémáinak egyike, ennek egészségügyi vetülete pedig mindannyiunk életére hatással lehet.

A menekültügy súlyosabb gond, mint a görög gazdasági válság – jelentette ki a közelmúltban napokban Angela Merkel, Németország kancellárja, és ennek az óriási méretű, rengeteg összetevőből álló problémának egyik legfontosabb vetülete az egészségügyi. Milyen kihívások elé állítják a migránsok a befogadóországok egészségügyi ellátórendszerét? Milyen egészségügyi igényekkel rendelkeznek a hozzánk érkező migránsok és milyen esetleges kockázatot jelentenek a helyi lakosságra? Többek között ezekre a kérdésekre keres válaszokat és dolgoz ki megoldásokat a migrációs egészségügy, amelynek nemzetközi szinten is elismert kutatóbázisa működik a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán.

A migrációs egészségügy a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek IX. konferenciájának is ez a kiemelt témája, ennek jegyében nemzetközi szimpóziumot is tartanak az európai tapasztalatokról, problémákról és megoldandó feladatokról, amelyen többek között olyan szaktekintélyek vesznek részt, mint Dr. Santino Severoni, az Egészségügyi Világszervezet Európai Irodája Migrációs-egészségügyi programjai vezetője, és Dr. Allan Krasnik professzor, az Európai Közegészségügyi Társaság Migráns- és Etnikai Kisebbség-egészégügyi Szekciójának elnöke.

Utoljára frissítve: 2015-08-31 21:30:58

További híreink
Varieték hangulata a Zsolnay Negyed Éjszakáján
Exkluzív éjszakai tárlatvezetések, tűzshow, gyerekprogramok, slam poetry, koncertek, bűvész és akrobata előadások várják az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2023-09-15 02:18:53, Hírek, Fókuszban Bővebben
A SzínHáz borai: Rozé ‘22 és a Summa Merlot
Folytatódik a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Tudományegyetem együttműködése.
2023-05-26 22:58:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
Energiatudatosság és a mesterséges intelligencia
Az energiatudatosság és a mesterséges intelligencia lesz a XVI. Pollack Expo fókuszában.
2023-04-12 02:22:41, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>