. Ma Vencel napja van.
Az égi Parnasszusra költözött
2020-09-16 12:59:49
Az égi Parnasszusra költözött

Az égi Parnasszusra költözött

Bertók László a neves irodalmár életének 85. évében az égi Parnasszusra költözött.

Bertók László 1935. december 6-án született a Somogy megyei Vésén. A Jelenkor című folyóirat belső munkatársa 1975-től volt, 1999-től főmunkatársa lett. A Magyar Írószövetség elnökségének tagja 1992-93-ban volt, 1998 óta a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. Pécsett 1965 óta élt. Munkásságát több rangos elismeréssel jutalmazták. 1982-ben József Attila- 1989-ben Graves-, 1990-ben Déry Tibor-díjat kapott, 1997-ben a Magyar Köztársaság Babérkoszorúját, 2004-ben a Kossuth-díjat is átvehette, 2008-ban pedig Pécs díszpolgárává választották. A Jelenkor legutóbb öt éve készített vele interjút, abban az évben töltötte be a nyolcvanadik életévét és akkor volt 50 éve, hogy Pécsre költözött.

A Magvető Kiadó szerkesztője, Szegő János így emlékezik meg Bertók Lászlóról: Ebben a furcsa évben, amikor mindent újra kell tervezni, a Magvető Kiadóban egyvalamiben biztosak voltunk, abban októberben megjelentetjük Bertók Laci Együtt forog című verseskötetét, ezzel ünnepelve közelgő, 85. születésnapját. A könyv egyszerre folytatás, egyfelől az epigrammatikus-groteszk Firkák a szalmaszálra sorozat második darabja. Másfelől újabb eleme a Bertók-költészet állandó formai forgásának és egyfajta lezárás is, lírai testamentum.

Ha majd itt lesz az ideje, érdemes lesz számba venni, milyen fontos alkotója és részese Bertók László a mai magyar lírának. Hogyan teremtett eleven kapcsolatot például Csorba Győző és Parti Nagy Lajos között. Hogyan alakította-építette a költészet köznyelvét, a rá jellemző csendességgel és szerénységgel. Miképpen hozott létre újszerű-kísérletező költői formákat, hogyan gyarapította a magyar gondolati líra gazdag hagyományát és pályája végén a haiku- és az epigrammaköltészet tradícióját. Hogyan írta át és hogyan írta tovább Pécset az irodalom térképén a Somogyországból érkező Bertók László.

Mindemellett fontos újraolvasni a Priuszt, prózai művét, amelyből egyszerre ismerjük meg a hátországot, Vését és vidékét, a családi ősöket és szokásokat, és amelyből kirajzolódik az ötvenes évek diktatúrájának kegyetlen működése.

Mindezeknek is itt lesz az ideje, de én most az utolsó, októberben megjelenő kötet egyik kétsorosát ismétlem magamban, a Túlélő című versét. „A program túlélni volt egy életen át, / azt azért ne hidd, hogy túlélted a halált”.

Utoljára frissítve: 2020-09-17 13:43:48

További híreink
Újabb kutatóbázisok Pécsett
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére létrejövő tizenhét Nemzeti Laboratórium és egy kutatólaboratórium jön létre.
2020-09-26 20:26:33, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Kiállítás csak felnőtteknek
Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató A test ördöge címet viselő tárlat, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.
2020-09-26 20:11:21, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Különleges élmények és újabb műtárgyak
Korhű ruhába öltözött idegenvezetők avatják be a látogatókat a Zsolnay család titkaiba, de feltárulnak az idén 10 éves Gyugyi-gyűjteményhez kapcsolódó legemlékezetesebb t...
2020-09-18 21:29:47, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A vírushelyzetre való tekintettel elmarad a több évtizedes múltra visszatekintő Pécsi Napok rendezvénysorozata...
Bővebben >>