. Ma Emma napja van.
Az egyetem bora a kékfrankos és a cirfandli
2012-09-13 07:36:50
Az egyetem bora a kékfrankos és a cirfandli

Az egyetem bora a kékfrankos és a cirfandli

Idén egy kékfrankos és egy cirfandli viselheti a PTE bora  címet, amelyre idén tizenkilenc pincészet harmincöt bora pályázott. A vörösborok kategóriájában az Indivinum Kft, míg a fehérborok között a Pécsi Tudo-mányegyetem Szőlészeti és Borászati Intézete diadalmaskodott.

A Pécsi Tudományegyetem 2000-ben döntött úgy, hogy a régió meghatározó intézménye-ként határokon innen és túl egyaránt méltó ajándéktárgyakkal kívánja képviselni a Dél-Dunántúlt, ezért hagyományteremtő jelleggel megválasztják a PTE borát. Az elmúlt bő évti-zed igazolta az akkori döntést, hiszen az egyetemi borok igen kedveltek az ajándékozottak körében, és méltó módon képviselik az intézményt, valamint a régiót.

Az első borválasztás óta az alapelvek között szerepel, hogy a régió borvidékeiről, azaz Pécs-ről, Szekszárdról, Villányból és Tolnából kerüljön ki a győztes fehér, illetve vörösbor. Nem elhanyagolható a bor kiválasztásánál a minőség mellett az ár sem, hiszen fontos szempont, hogy az egyetemi borokat elérhető áron vásárolhassák meg az egyetemi oktatók és a hallga-tók.
 
Az egyetemi bor címet idén 19 pincészet 35 bora pályázta meg, és örömteli, hogy mind a négy régiós borvidékről érkeztek nevezések. A hagyományoknak és az előírásoknak megfe-lelően „vakon” pontozott a társadalmi zsűri, vagyis a bírálók nem tudhatták, milyen nedűt kóstolnak és pontoznak éppen. Ahogy a korábbi években, az idén is két kategóriában hirdet-tek győztest.

Vörösbor kategóriában az Indivinum Kft 2011-es évjáratú, kékfrankos minőségi száraz vörös borát hirdette ki győztesnek Bódis József, az egyetem rektora. Az erről szóló oklevelet a bor termelője, Hetényi János vette át a jubileumi fogadáson.
 
Fehérbor kategóriában a PTE Szőlészeti és Borászati Intézetének 2008-as évjáratú, Cirfandli minőségi félédes fehérbora utasította maga mögé a mezőny többi borát.

További híreink
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség...
Bővebben >>