. Ma Emma napja van.
Az emlékezés különleges formái
2021-12-05 02:56:16
 Az emlékezés különleges  formái

Az emlékezés különleges formái

Az év legrendhagyóbb kiállítása lesz látható december 9-től a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában.

Az emlékezés formái című tárlat folyamatosan épül és átalakul. Két részben, összesen nyolc installáció lesz látható, melyek mindegyike az érzékszervekre hat, valamint lehetőség nyílik arra is, hogy a látogatók időkapszulában konzerváltathatják a saját bejgliük ízét is!

A kiállításon bemutatott kortárs művészeti projektek az emlékezés formái köré épülnek. Öt érzékszervünk mindegyike emlékeket idéz fel bennünk. A tapintással érzékelt tárgya  vizuális emlékképeket hívja elő. A különféle színek élményeket, hangulatokat idéznek meg, mint ahogy a zene is képes színélménnyé, láthatóvá tenni azokat. Egy-egy valaha látott forma vagy mozdulat is „déjá vu” élményt kelthet, nem beszélve a teába mártott kekszről, amelynek ízélménye a gyerekkorába vitte vissza a regényíró Marcel Proustot.

A kiállítás két  részben, változó installációkkal kerül bemutatásra, amelynek során összesen nyolc mű lesz látható az m21 Galériában. A kiállító művészek munkái az érzékelés különböző formáira koncentrálnak. Lesznek ételdesign, illat-, média-, fény- és képzőművészeti alkotások is.

Január 20-ig Góg Angéla ételdesigner, Kozári Hilda képzőművész, Gyenes Zsolt médiaművész és a Kiégő Izzók fényművészeinek installációja lesz látható az m21 Galériában.  A kiállításhoz kapcsolódóan januárban és februárban művészeti eseményeket, performanszokat tartanak. A kiállítás második része január 20. és február 20. között tekinthető meg.

Góg Angéla ételdesigner doktori dolgozatát az ételek, a hagyomány, kultúra és az egyéni emlékezet viszonyáról írta. E mellett tradicionális ételeink ízőrzője, valamint az ízemlékezet gyűjtemény létrehozója. Gyűjteménye Az emlékezés formái című kiállításon megtekinthető az m21 Galériában.

A karácsony legjellegzetesebb íze kétségtelenül a bejgli. Persze kérdéses, hogy az idő távlatában is megőrizzük-e azt, ami a családi ünnepekhez kötődő hagyomány része, azt az ízélményt, ami legtöbbünk számára a családot, a közös együttlétet, a biztonságot és a szeretet jelenti. Mivel a kiállítás épp a karácsonyi időszakra esik, kérjük a pécsi családokat, hogy hozzanak egy darabot saját sütésű bejglijeikből, Góg Angéla gyűjteménye számára.

 „Az ünnepek közeledtével egyértelművé vált számomra, hogy egy klasszikus édességet választok a kutatás alapjának, ami mégis minden családban más és más. Családok története, hagyományai és személyes kötődések mutatkoznak meg egy-egy bejgliben. Szeretném megtapasztalhatóvá tenni a résztvevők számára, hogy íz-emlékeiket tartósítom a következő generáció számára.” – vallja a művész.

A kiállítás ideje alatt Góg Angéla személyre szólóan konzerválja minden a látogatók, érdeklődők által leadott bejglit, kettő kémcsőbe zárt szárított emléket készít belőlük. Az egyik a készítőhöz kerül, a másik a galéria gyűjteményébe, majd a galéria által elhelyezésre kerülő időkapszulába.

A házi készítésű bejgliket december 22-ig lehet leadnia az m21 Galériában. Az akcióban résztvevők ingyen tekinthetik meg a kiállítást.

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>