. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Az én könyvtáram
2019-03-02 17:39:56
 Az én könyvtáram

Az én könyvtáram

Célegyenesbe fordult  Az én könyvtáram  program, amellyel  új típusú könyvtári szolgáltatások bevezetésére nyílt lehetőség.


Szemléletformálásra, szolgáltatásaiban megújuló könyvtárakra, valamint az iskolák és könyvtárak hatékony együttműködésére van szükség ahhoz, hogy a könyvtárak továbbra is segíteni tudják a fiatalokat tanulási céljaik elérésében. A jelen eszközeivel kell őket a jövő feladataira, kihívásaira felkészíteni, ami azért is egyre nehezebb, mert egyes prognózisok szerint háromból két fiatal olyan munkakört fog betölteni aktív korában, melyek ma még nem is léteznek. Ebben a könyvtárak szerepe egyre jobban felerősödik, hiszen jelenleg is a 14 év alatti gyerekek közül több mint 440.000-en aktív könyvtárhasználók, a cél pedig az, hogy ez a szám tovább növekedjen.


A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek kiemelt uniós program keretében megvalósuló Az én könyvtáram projekt többek között arra keresi a választ, hogyan tudnak a könyvtárak még több óvodást és iskolást elérni, milyen új típusú - tanulást támogató - szolgáltatásokat érdemes bevezetniük, valamint ehhez a projekt milyen aktív segítséget tud nyújtani a könyvtárosoknak.


A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár együttműködő partnereivel – közöttük a Csorba Győző Könyvtárral - 2017 februárjában indította el az Az én könyvtáram projektet. A programban helyet kapott az olvasásfejlesztés támogatása, a digitális írástudás közvetítése, a könyvtárhasználat és információkeresés fejlesztése, valamint a szövegértés, kiemelten a digitális szövegértés, ennek  egyéni és közösségi tanulásban történő alkalmazása.


Kulturális területen hiánypótló alapkutatások és igényfelmérések mellett lehetőség nyílt új módszertani és mintaprogram-csomagok kidolgozására is. A projekt keretében, a legjobb gyakorlatok felkutatásával és integrálásával a könyvtárak 90, a köznevelés igényeihez igazodó képesség- és készségfejlesztő programok kidolgozását vállalták fel. Ezek rendkívül izgalmas területekhez kapcsolódnak, mint például a világhálón elérhető digitalizált közgyűjteményi tartalmak, a robotika, a programozás, az internet biztonságos használata. Ugyanakkor az olvasás megszerettetése, népszerűsítése sem szorul háttérbe. A programok előtérbe helyezik az interaktív feladatmegoldásokat, az élménypedagógiát, a kooperáció örömét.


Az elmúlt két évben országszerte több mint 3600 szakember vett részt a projekt rendezvényein és mintegy 2100 diák kapcsolódott be a könyvtári mintaprogramok kipróbálásába. A könyvtárosokat segíti, hogy a projekt keretében folyamatos ingyenes módszertani képzéseken vehetnek részt, melyek révén országosan 440 szakember jut új ismeretekhez.
 
A programok hatására egyre több óvodás és iskolás gyermek válhat aktív könyvtár-felhasználóvá, másrészt tovább erősödhet az iskolák, az iskolai-, és közkönyvtárak közötti szakmai kapcsolat  


Az én könyvtáram program 2020. január 31-vel zárul.

Utoljára frissítve: 2019-03-02 17:42:46

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
Bővebben >>