. Ma Ottó napja van.
Az építőiparban a változás az állandó
2019-12-17 21:59:25
Az építőiparban a változás az állandó

Az építőiparban a változás az állandó

Nincs két egyforma létesítmény, változik a megrendelő, változnak a megvalósításban közreműködő partnerek és állandó kényszert éreznek a piacszabályozásért felelősök az építésgazdaság átalakítására.


Az országos építés-szerelési termelési érték az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, ÉVOSZ várakozásai szerint 25-28 százalékkal meghaladja a 2018. évi magas értéket és eléri a 4000 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy három év alatt csaknem 80 százalékkal növeli az ágazat a termelését, ami számos cégnél jelentős kockázatválallással jár együtt.

Az idei év egyértelműen magasabb értéket és volument hoz összehasonlítható árakon, mint a recessziót megelőző utolsó jó évek teljesítménye volt, oly módon, hogy minden alágazat bővülni tudott. Várhatóan 6 százalékos részt ad hozzá az ágazat a GDP-hez, a GDP körvonalazódó 4,8-os növekedéséből 1,1-1,2 százalékot az építőipar tesz hozzá.

Ebben az esztendőben a foglalkoztatottak száma 340.000 körül várható. Ez, mintegy százezerrel több a 2013. évi mélyponthoz képest. A közfoglalkoztatottak, munkanélküliek köréből és más ágazatokból felvett új foglalkoztatottak segédmunkásként érkeztek az építőiparba. A folyamatos felnőttképzések mellett is tartós marad a jó szakmunkás és mérnökök hiánya az építőiparban.
 
A vállalkozások jelzései alapján összességében 13-14 százalékkal emelkedtek a bérek, ami nagy szóródással valósult meg a cégenként és az alkalmasság, felkészültség függvényében. A mérnöki, termelésirányítási beosztásoknál a bérek  20 százalék fölött emelkedtek. Az ágazati átlagkereset mindezekkel együtt sem éri el még a nemzetgazdasági átlagkeresetet.
 
Az építőipar ebben az esztendőben összességében várhatóan 13 százalékos áremelést tud a piacon érvényesíteni, alágazatonként eltérő mértékben. Azonban javult az ágazat jövedelmezősége, az árbevétel-arányos jövedelmezőség átlagosan 8 százalék körüli, nagy szóródással, ami 5-20 százalék közötti mértéket jelent. A közepes és nagy építőipari, tervező és mérnöki vállalkozások tovább erősödtek teljesítőképességben, szervezettségben, műszaki színvonalban. A mikró és kisvállalkozási körre ez kevésbé jellemző, a hatékonysági mutatóik rosszabbak a nagyobb szervezetekhez mérve.
 
A hatékonyság az egész ágazat gyenge pontja. Ezen a területen előrelépést jelent, hogy idén mintegy 100 milliárdos aját beruházást hajtott végre az ágazat, egyre többen kapcsolódnak be a folyamatos képzésébe és az iskolarendszerű oktatásba.
 
Nehézkesen mozdul előbbre az ágazat az építési folyamatok rendszerszintű szervezésében, irányításában. A létesítményeken a piaci szereplők jobb együttműködése ellenére növekedett a határidőre ki nem fizetett számlák aránya, ami eléri a 20 százalékot és a lánctartozásba kerülő összeg is 4-5 százalék körüli, ami a az erre az esztendőre prognosztizált  4000 milliárdos eredményt figyelembe véve megközelítheti a 200 milliárdot.
 
A következő esztendő még nem tudni, hogy mit tartogat az építőipar számára, a megrendelők oldaláról sok a bizonytalanság. A brüsszeli uniós és a hazai önkormányzati választások a folyamatos megrendelések ellen hatnak. A választási ciklusok építési-beruházási ciklusokkal járnak együtt. A lakosság és az ingatlanfejlesztők pedig a lakásépítés piacán várnak ki, remélve, hogy a kormány további intézkedésekkel támogatja az új építkezéseket, erősíti a bizalmat kormányzati közreműködéssel a lakásépítés piacán. Elméleti közgazdászok pedig a gazdasági visszaesést vizionálnak, ami az ipari létesítmények építési-beruházási piacát érintheti negatív módon. Mindezekkel együtt jelenleg az ágazat rendelésállománya 10 százalékkal kisebb a 2018. év azonos időszakához mérten, ezen belül a mélyépítési alágazatnak 22 százalék csökkentek a megrendelései.

Az ÉVOSZ várakozásai szerint az építőipar 2020-ban is jól teljesít majd, de a növekedés maximum egyszámjegyű lesz  és a szinten maradás közötti megrendelés- és teljesítés körvonalazódik. Az állami szerepvállalásnak 2020-ban meghatározó szerepe lesz a gazdaságélénkítés, a lakossági ösztönzés és a közösségi megrendelések területén egyaránt. Kis túlzással az államilag irányított építések, beruházások játszanak majd jelentős szerepet. Az építési-beruházási kereslet és kínálat közötti olló zárulni fog, ami kedvező hatással lesz az árváltozásokra, mérsékelt, egyszámjegyű áremelkedést prognosztizálnak a vállalkozások.
 

Januártól  a foglalkoztatás elsődlegesen már nem arról szól majd, hogy van-e elegendő ember, hanem arról, szakmailag mennyire felkészültek a munkavállalók, közülük mennyit, milyen mértékű képzésben lehet részesíteni. Az építőiparban foglalkoztatott fizikai munkásoknak alacsony a képzési motivációja, ami nehezítő tényezőként fog megjelenni.
 
 
A jövő év legfontosabb feladata az építőipar hatékonyságának növelése, ami sokrétű feladatot ad a vállalkozásoknak. Folytatniuk kell a saját beruházásaikat, rá kell állniuk a kollégák folyamatos képzésére, a legális foglalkoztatást erősíteniük kell. E mellett szükségszerű a piaci szereplők jobb együttműködése, velünk lesz a digitalizáció, a környezettudatosság, valamint sürgető a bürokrácia csökkentése, a beruházási piac élénkítése és mind ehhez egy pozitív építésgazdasági-szakmai kommunikáció.

Utoljára frissítve: 2019-12-17 22:04:44

További híreink
Az Odú-egy különleges installáció
Fusz György, Ferenczy Noémi-díjas keramikus- és szobrászművész kiállítása „belakja” a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában teljes teret.
2020-07-02 14:29:04, Hírek, Környezetünk Bővebben
Pécs Nyitva
A vendéglátóhelyek teraszai és belső terei után kinyithatnak Pécs múzeumai, kiállítóterei, és a szálláshelyek nagy része is újra fogad vendéget.
2020-07-01 14:27:47, Hírek, Környezetünk Bővebben
Az első mini KRESZ-Ovi
Szigetváron a Zöldmanó Óvodában hozták létre a térség első mini KRESZ-Oviját.
2020-07-01 08:12:19, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy hónapra rács mögé kerül üzletszerűen elkövetett vesztegetés.
Bővebben >>