. Ma Taksony napja van.
Az eredendő anyag
2021-10-06 13:12:25
Az eredendő anyag

Az eredendő anyag

Mintegy ötven hazai és külföldi  művész alkotásai lesznek láthatók a Múzeum Galéria időszaki kiállításán, ami a siklósi szimpozionokról ad átfogó képet a kezdetektől 1992-ig.

Pécs és a térség művészetéhez elválaszthatatlanul hozzátartozik a kerámia. A Zsolnay gyár hagyományai, a Siklósi Kerámia Szimpozionok, az Országos Kerámia Biennálé Pécs kulturális életének meghatározó elemei. A Janus Pannonius Múzeum Modern Kerámia Gyűjteménye mintegy 3000 alkotást számlál. A leltárkönyvek szerint  ezek felét teszik ki a Siklósi Szimpozionokon készült munkák.

Az eredendő anyag – Siklósi Kerámia Szimpozionok (1969-1992)  tárlat a siklósi szimpozionokról ad átfogó képet a kezdetektől 1992-ig, mintegy ötven hazai és nemzetközi művész alkotása által. Az organikus jellegű művektől az absztrakciónak még teret adó figurális plasztikákon át mutatva be az agyag által hordozott különböző jelentéseket. Nádor Katalin fotográfus – a kiállításon bemutatásra kerülő – dokumentumértékű műhelyfotói és életképei  a szimpozionok  mindennapjaiba  nyújtanak betekintést.

Az 1969-től rendezett siklósi kerámia szimpozionok, ugyanúgy, ahogy közeli Villányban 1967 óta rendezett kőszobrász a hazai szimpozion-mozgalom első helyszínei voltak, s nemzetköziségük által a különböző művészeti áramlatok megismerésének első fórumai hazánkban. Az 1960-as, és az 1970-es évek szigorúan ellenőrzött kultúrpolitikai közegében Siklóson és Villányban a művészi, alkotói szabadság légkörében hozták létre műveiket a művészek. Az első siklósi szimpozionokon a bonyolult technológiai folyamatok természetüknél fogva igényelték a kollektív munkát, a résztvevőknek maguknak kellett megteremteni a feltételeket a művek elkészítéséhez, kemencéiket is együtt építették meg. A közös munka, a folyton változó, mindig új tagokkal gyarapodó közösség révén egy új alkotói modell jelent meg, amelyben a művészi munka életmóddá válhatott. A magyar kerámiaművészet történetében ”Siklós” vízválasztó szerepet töltött be, s annak gyökeres megújulását hozta magával.

A kiállítást Schrammel Imre keramikus nyitja meg október 7-én és  2022. január 14-ig látható a Múzeum Galériában  Pécsett, a Káptalan u. 4. szám alatt.

Utoljára frissítve: 2021-10-06 13:25:43

További híreink
Önvallomás a kitartásról
Jótékonysági előadás a Lénárd Kata Emlékalap támogatására, a befolyt összeget pályázati úton osztja ki a Pécsi Közösségi Alapítvány.
2021-11-29 02:44:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Advent - a várakozás időszaka
Az egyházi év az adventi idővel kezdődik, közelebbről pedig advent első vasárnapjával.
2021-11-28 21:54:39, Hírek, Környezetünk Bővebben
Megújult élőhelyek a Mohácsi-szigeten
Újra birtokba vehették a vízimadarak a Mohácsi-sziget élőhelyeit.
2021-11-25 16:17:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinikáján kisgyermekek részére rendszere...
Bővebben >>