. Ma Orbán napja van.
Az európaiak optimistán tekintenek az EU-ra
2019-08-13 21:26:28
Az európaiak optimistán tekintenek az EU-ra

Az európaiak optimistán tekintenek az EU-ra

Az új Eurobarométer felmérés közzétett eredményeiből az derül ki, hogy a polgárok a gazdaságtól a demokrácia helyzetéig minden területen jóval nagyobb arányban tekintenek pozitívan az Európai Unióra.

A legújabb standard Eurobarométer felmérést az európai választásokat követően - június 7. és július 1. között - végezték el a 28 uniós tagállamban, valamint az öt tagjelölt országban. A főbb megállapítások közül kiemelhető, hogy az euró még soha nem élvezett ilyen nagy támogatást, az éghajlatváltozás pedig uniós szinten a polgárokat foglalkoztató második legfontosabb kérdéssé lépett elő, míg az első a bevándorlás maradt.
 
A Juncker-Bizottság hivatalba lépése előtt végzett 2014. júniusi felmérés óta a mostaniak a legjobb Eurobarométer-eredmények. Azóta nem volt ilyen magas a bizalom és a jövővel kapcsolatos optimizmus szintje. Az EU-ba vetett bizalom továbbra is meghaladja a nemzeti kormányok, vagy parlamentek iránti bizalmat. Az EU-ba vetett bizalom 20 tagállamban nőtt, közülük is Litvániában (72 százalék), Dániában (68 százalék) és Észtországban (60 százalék) volt a legmagasabb. Emellett Luxemburgban (59 százalék), Finnországban (58 százalék), Portugáliában (57 százalék), Máltán és Svédországban (egyaránt 56 százalék), Bulgáriában és Magyarországon ( egyaránt 55 százalék), Írországban, Lengyelországban, Hollandiában és Cipruson ( egyaránt 54 százalék), Romániában és Ausztriában (egyaránt 52 százalék), valamint Lettországban és Belgiumban ( egyaránt 51 százalék) a válaszadók több mint fele nyilatkozott úgy, hogy „inkább megbízik” az Európai Unióban.

A legutóbbi, 2018. őszi Eurobarométer felmérés óta 23 uniós tagállamban nőtt azoknak a válaszadóknak az aránya, akik pozitívan vélekednek az EU-ról (45 százalék). A legszembetűnőbb ez a növekedés Cipruson (47 százalék, +11), Magyarországon (52 százalék, +9), Görögországban (33 százalék, +8), Romániában (60 százalék, +8) és Portugáliában (60 százalék, +7).   

Az elmúlt év, 2018 ősze óta kettő, 2014 tavaszához képest pedig tíz százalékpontos növekedés volt megfigyelhető, így a pozitív vélemények aránya az elmúlt 10 évben tapasztalt legmagasabb szintre emelkedett. Semlegesen a válaszadók 37 százaléka (2018 őszéhez képest +1 százalékpont), negatívan pedig kevesebb mint egyötödük (17 százalék, -3 százalékpont) vélekedik az EU-ról, ez utóbbiak aránya tíz éve nem volt ilyen alacsony.

Az európaiak többsége optimista az EU jövőjét illetően (61 százalék, +3 százalékpont), és csupán 34 százalékuk (-3 százalékpont) borúlátó. Az optimizmus Írországban (85 százalék), Dániában (79 százalék), Litvániában (76 százalék) és Lengyelországban (74 százalék) a legmagasabb. A skála másik végén található az Egyesült Királyság (47 százalék, szemben a korábbi 46 százalákkal) és Franciaország (50 százalék, szemben a korábbi 45 százalékkal), ahol az optimizmus kevésbé szembetűnő.

Az európaiak 55 százaléka elégedett a demokrácia működésével az EU-ban, ami 2004 ősze óta a legmagasabb arány (2018 őszéhez képest +5, 2014 tavaszához viszonyítva pedig +11 százalékpontos növekedés), a „nem elégedett” válaszadók aránya pedig öt százalékponttal 36 százalékra csökkent. Az európaiak többsége egyetért azzal, hogy számít a szava az unióban.

A gazdasági és monetáris unió és az euró támogatottsága új rekordot ért el, miután az euró-övezetben a válaszadók több mint háromnegyede (76 százalék, +1 százalékpont; 2014 tavasza óta +9 százalékpont) nyilatkozott úgy, hogy pozitívan vélekedik az unió közös valutájáról. Az EU egészét tekintve az euró támogatottsága stabilan 62 százalékon áll.

Kedvezőek a vélemények a nemzeti gazdaságok helyzetéről (jónak 49 százalék, rossznak pedig 47 százalék ítélte a helyzetet). Tizenhét tagállamban a válaszadók többsége jónak értékelte a nemzeti gazdasági helyzetet (2018 őszén ez 16 tagállam esetében volt így). Arányuk Luxemburgban, Dániában és Hollandiában ) volt a legmagasabb. A legalacsonyabb a pozitív vélemények aránya Görögországban, Horvátországban és Bulgáriában (mindkét országban 20  százalék), valamint Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban  volt.
 
A válaszadók az uniós polgárságot és a szabad mozgást tekintik az EU legfőbb vívmányainak. Mind a 28 tagállamról elmondható, hogy a válaszadók több mint fele érzi magát az EU polgárának. Az EU egészét tekintve ez az arány 73 százalék (+2 százalékpont 2018 ősze óta), nemzeti szinten pedig az arányok a luxemburgi 93 százaléktól, a bulgáriai 52 százalékig terjednek.

Az európaiak túlnyomó többsége helyesli, hogy „az uniós polgárok szabadon mozoghatnak, azaz szabadon letelepedhetnek, dolgozhatnak, tanulhatnak vagy üzleti tevékenységet folytathatnak az EU-n belül” (81%, 2018 őszéhez képest -2 százalékpont), és minden uniós tagállamról elmondható, hogy a válaszadók több mint kétharmada osztja ezt a nézetet: arányuk a litvániai 94%-tól az olaszországi és egyesült királysági 68-68%-ig terjed.
 
A legfontosabb aggodalmak uniós és nemzeti szinten: egyre fontosabb szerepet kap az éghajlatváltozás és a környezetvédelem kérdése. Uniós szinten továbbra is a bevándorlás aggasztja a leginkább a polgárokat – még az erőteljes (2018 ősze óta 6 százalékpontos) csökkenés után is a válaszadók 34 százaléka jelölte meg első helyen ezt a kérdést.

Az éghajlatváltozás, amely 2018 őszén még az ötödik helyen állt, mára a második legfontosabb kérdéssé lépett elő egy erőteljes (2018 őszéhez képest 6 százalékpontos) növekedés után. Uniós szinten hetedik helyre visszaesett munkanélküliség nemzeti szinten továbbra is az egyik legaggasztóbb kérdés a polgárok számára, csakúgy, mint az emelkedő árak/infláció/megélhetési költségek, valamint az egészségügy és a szociális biztonság kérdésköre.

Utoljára frissítve: 2019-08-13 21:28:12

További híreink
Száz beteg gyógyulását segítheti
A japán kormány adományaként száz beteg gyógyításához elegendő 12.200 tablettát kapott a PTE Klinikai Központ Központi Gyógyszertára.
2020-05-25 21:27:47, Hírek, Környezetünk Bővebben
Vasarely ihlette ruhákat terveznek
Közös projektbe kezdett a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a Budapesti Metropolitan Egyetem.
2020-05-22 21:50:21, Hírek, Környezetünk Bővebben
A cél, mindenki számára elérhető és megfizethető védelem
Az Európai Bizottság kutatási és innovációs programja, a Horizont 2020 révén további 122 millió eurót mozgósít a koronavírussal kapcsolatos sürgős kutatásokra.
2020-05-19 21:49:11, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsen is sikeres tanévet zárhatnak az E.ON duális képzéseiben részt vevő diákok.
Bővebben >>