. Ma Norbert napja van.
Az ezüstgazdaságban rejlő lehetőségek
2023-05-04 02:35:30
Az ezüstgazdaságban rejlő lehetőségek

Az ezüstgazdaságban rejlő lehetőségek

Az 55 év felettiekre fókuszáló dél-dunántúli régiófejlesztési stratégia megalkotását tűzte ki célul a Silver Economy Tanácsadói Testület.


A multiszektoros projekt - amelyhez többek között a pécsi önkormányzat, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Kreatív Ipari Klaszter, a Da Vinci Magánklinika és a Nyugdíjasok Egyesülete is csatlakozott - motorja a PTE Általános Orvostudományi Kar Transzdiszciplináris Kutatások Intézete.


Az ezüstgazdaság,, az 55 év felettieknek szóló termék és szolgáltatásfejlesztés a világ harmadik legnagyobb gazdasága, ami az előrejelzések szerint 2025-re eléri az európai GDP 31 százalékát, az 5,7 trillió eurót, 88 millió munkahelyet tart majd fenn.
Az erre a korosztályra épülő gazdaságfejlesztési koncepció  komoly lehetőséget kínál számos ágazatnak, így például az egészségiparnak, szolgáltató szektornak,  a turizmusnak,  az építőiparnak,  a kutatás-fejlesztésnek, valamint az IT- és agrárszektornak is. 

 

Ezt a jelenleg kiaknázatlan gazdaságfejlesztési lehetőséget és annak régiós kulcsszerepét ismerte fel a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Transzdiszciplináris Kutatások Intézete, ami egyben az Európai Innovációs és Technológiai Intézet  egészségügyi divíziójának magyarországi képviselője. Az elmúlt év elején pedig sikerrel szerepelt az EIT Capacity Building pályázatán konzorciumi partnereivel, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a Pécsi Egészségipari Innovációs Központtal.


„Többlépcsős fejlesztési tervünk célja az idősödő társadalom felől érkező igények, a gazdasági ágazatok és szereplők termelési, szolgáltatási kapacitását és potenciálját felmérve alapot adni, és lehetséges irányokat mutatni az ezüstgazdaság dél-dunántúli regionális fejlesztéséhez. Magas szintű prevenciós és rehabilitációs szolgáltatásokkal a magyar és külföldről érkező állampolgárokat, egészségügyi termék- és szolgáltatás fejlesztéssekkel, valamint építőipari beruházási lehetőségekkel pedig a vállalkozókat és befektetőket csábítjuk régiónkba. Többszintes programunkban az ágazati-, civil-, és közérdekeket szem előtt tartva megalapítunk egy több felet és döntéshozókat tömörítő együttműködői hálózatot” –  emelte ki dr. Sík Attila, a PTE ÁOK ITD intézetigazgatója.

További híreink
A négylábú barátokról szólt a családi nap
Az örökbefogadást népszerűsítő, a felelős állattartást a középpontjába helyező Egy nap a négylábú barátokért elnevezéssel tartott családi napra várta a pécsi Morpheus Ala...
2023-06-05 16:28:29, Hírek, Környezetünk Bővebben
Új lehetőségeket, változatos programok
Új lehetőségeket, változatos programokat kínál a Pécsi Egyetemi Borbirtok.
2023-06-02 22:42:35, Hírek, Környezetünk Bővebben
Hild Music Garden Pécs szívében
Pécs belvárosának szívében található Hild udvar ad helyet Hild Music Garden programsorozatának.
2023-06-02 22:39:46, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Stratégiai együttműködéseket kötött Magnus Aircraft Kínában.
Bővebben >>