. Ma Andrea napja van.
Az idegrendszeri zavarok okait kutatják
2024-02-26 21:34:32
Az idegrendszeri zavarok okait kutatják

Az idegrendszeri zavarok okait kutatják

Az idegrendszeri fejlődési és a felnőttkori idegrendszeri zavarok okait kutató projektet a Pécsi Tudományegyetem, mint konzorciumvezető és hat konzorciumi partnerrel közösen vasítja meg.

A Transzlációs Idegtudományi Nemzeti Laboratórium nevet viselő projekt célja az idegrendszeri betegségek megelőzésének, gyógyításának módszertani javítása, egyedülálló kutatási spektrummal, ami lefedi a gyermekkortól a felnőttkorig jelentkező idegrendszeri zavarokat és betegségeket.

Mint a pécsi központhoz köthető „Felnőttkori idegrendszeri zavarok” programot, valamint „Az agy működésének és betegségeinek vizsgálata multidiszciplináris megközelítéssel” projektről szólva Dóczi Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinika idegsebész professzora   elmondta, a felnőtt idegrendszeri zavarokat vizsgáló program célja olyan új gyógyító eljárások kidolgozása, amelyek kezelési alternatívákat ajánlanak, csökkentve ezen legnagyobb egészségügyi nemzetgazdasági terhet.  Kitért arra is, ez egy fel nem ismert járványként terjedő betegség, mert az idegrendszeri problémáktól szenvedőket nem viszi el szirénázva egy akut mentő, mint egy infarktusos, vagy egy baleseti sérültet, de ha valaki depressziós lesz, vagy valamifajta más idegrendszeri érintettsége van, akkor akár stigmatizálódhat a társadalomban, amelynek rendkívül súlyos következményei lehetnek, nemcsak az egyénre, hanem a környezetére, a családjára nézve is. Szólt arról is, az idegrendszeri fejlődési zavarok magukba foglalják egyebek között a magzati alkoholszindrómát, az újszülöttkori hypoxiás agykárosodást, az autizmust, valamint a gyermekkori figyelemhiányos hiperaktivitás zavart, vagyis az ADHD-t.

A budapesti központban zajló „Az idegrendszeri fejlődési zavarok” elnevezésű programról szólva Nusser Zoltán neurobiológus-agykutató, Széchenyi-díjas magyar állatorvos arról beszélt, hogy az idegrendszeri fejlődési zavarok program keretében a prediktív gyulladásos biomarkerek azonosítását végzik újszülöttkori hypoxiás-ischaemiás encephalopátia során, valamint a pszichiátriai gondozásba került gyermekek gyulladásos biomarkereinek azonosítását végzik.

A Transzlációs Idegtudományi Nemzeti Laboratórium (TINL) projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében, a Helyreállítási és Ellenálló-képességi Eszköz program keretében  elnyert 5,3 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás felhasználásával valósul meg.

Utoljára frissítve: 2024-02-26 21:36:28

További híreink
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
Bővebben >>