. Ma Auguszta napja van.
Az idei rendkívüli év
2015-11-28 16:13:32
Az idei rendkívüli év

Az idei rendkívüli év

Másfél évtizede került fel  az UNESCO világörökségi listájára Pécs/Sopianae ókeresztény temetője.

A jubileum alkalmából számos programmal az ókori Pécs mindennapjait megelevenítő örökségműhelyekkel, forralt boros sétával, római ízekkel és Závada Péter zenés slam poetry előadásával várják az érdeklődőket.  Ezek során az egykori Valeria tartomány székhelyének, Sopianae-nak mindennapjai elevenednek fel, valamint  izgalmas időutazáson vehetnek részt a látogatók föld alatt és föld felett, az ókortól a középkorig.

Az UNESCO világörökségi listáján – melynek célja a világ egyetemes természeti és kulturális értékeinek megőrzése – több mint 160 állam ezer helyszíne szerepel. A magyarországi világörökségi helyszínek közül Pécs/Sopianae késő római, ókeresztény temetője az egyetlen, amelyet kultúrtörténeti kategóriában vettek a listára fel, és jellegzetességeinek köszönhetően  nemzetközi viszonylatban is unikálisnak számít.

A pécsi belváros szívében található IV. századi ókeresztény sírokat és sírkamrákat évente 40-60.000 látogató keresi fel. A Cella Septichora Látogatóközpontban a történelmi emlékek megtekintése mellett az érdeklődők rendszeresen részt vehetnek időszaki kiállításokon és szórakoztató-ismeretterjesztő programokon is. Az Értékes Pécs projekt keretében megvalósult fejlesztések eredményeként pedig ez év májusától minden eddiginél modernebb, a 21. századi igényeknek megfelelő technikai eszközök segítségével ismerhetők meg a világörökségi helyszínek.

Az ókeresztény sírépítmények tucatnyi föld alatti sírkamrája több mint 1500 évig pihent a felszín alatt. A változatos alaprajzú sírkamrák, sírépítmények egy része festett, belső terük bibliai jelenetekkel és ókeresztény szimbólumokkal díszített, ami tovább növeli az emlék egyediségét, egyetemes kulturális értékét. Hat kétszintes sírkamra és két nagyobb egyterű épület tekinthető meg a Cella Septichora Látogatóközpont területén, míg a közeli Ókeresztény Mauzóleumban hatalmas, faragott szarkofágok és többek között Ádám és Éva bűnbeesésének freskója várja a látogatókat.

Utoljára frissítve: 2015-11-28 16:14:19

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség...
Bővebben >>