. Ma Emma napja van.
Az igazi kihívás az automatizálás, a digitalizáció
2018-07-25 02:55:58
 Az igazi kihívás az automatizálás, a digitalizáció

Az igazi kihívás az automatizálás, a digitalizáció

Az ez évi foglalkoztatást elemző uniós elemzés alátámasztja, kedvező trendek jelentek meg Európában.

Az Európai Bizottság által közzétett ez évi jelentése az európai foglalkoztatási és szociális ellátásban bekövetkezett  változásokat elemzi, alátámasztja, hogy a munkaerő-piacon kedvező változások érzékelhetők, s javulás tapasztalható az emberek szociális helyzetében is. A foglalkoztatottak száma újabb rekordokat ért el, közel 238 millióan dolgoznak Európában.

Az elmúlt esztendőben a foglalkoztatottak száma több mint három és fél millióval haladta meg a 2016-os adatokat. Ugyanakkor, bár az elmúlt években nőtt az egy foglalkoztatottra jutó munkaórák száma, az még mindig elmarad a 2008-as szinttől. Emellett nőtt a nettó jövedelem és a visszaszorult a szegénység. A súlyos anyagi nélkülözés minden idők legalacsonyabb szintjére esett vissza, és 2012-höz képest 16,1 millióval kevesebb embert érintett. A technológiai fejlődés hatását vizsgálva azonban nehéz felbecsülni az automatizálás és a digitalizáció jövőbeli következményeit, ezért a 2018. évi ESDE-jelentésben kiemelt helyet kapott a munka változó világa.

Mint Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos a következőkre hívta fel a figyelmet, az európai gazdaság gyorsabban és egyenletesebben növekszik, mint korábban. Ez kedvez a foglalkoztatásnak, növeli a háztartások jövedelmét, és javítja a szociális körülményeket.

Kitért arra is, a technológiai változásokban jelentős növekedési és munkahely-teremtési potenciál rejlik, de csak akkor, ha a változást mi magunk alakítjuk. A szociális jogok európai pillére iránytűként szolgál ahhoz, hogy mindenki felkészülhessen erre az átalakulásra.

Szólt arról is, a bizottság javaslatai e pillér gyakorlati átültetését szolgálják azzal, hogy az európai polgároknak igyekeznek egész életpályájuk során jobb oktatást és készségeket kínálni. E mellett, minden munkavállalóra kiterjesztik az alapvető jogokat a munka változó világában, azzal, hogy megteremtik a feltételeket az átlátható és kiszámítható munkafeltételekhez és szociális védelemhez.
 
Az ez évi jelentés a technológiai innovációhoz, a demográfiai változásokhoz és a globalizációhoz kapcsolódó lehetőségek és kockázatok elemzését kínálja. Készítői rámutatnak arra, hogy milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy eeze előnyeit mindenki élvezhesse.

A jelentés kiemeli, a technológiai fejlődés kulcsfontosságú az általános termelékenység növeléséhez. Egyúttal pedig az alacsony képzettséget igénylő rutinfeladatokat is kiváltja, magasabbra emelve ezáltal a foglalkoztatáshoz szükséges készségek küszöbét,bár még nincs egyértelmű konszenzus arról, milyen mértékű hatással lehet a technológia a munkahelyekre. Az erről készült tanulmányok alapján a jelenlegi munkafolyamatok ismétlődő rutinfeladatai a legalkalmasabbak a teljes, vagy részleges automatizálásra. Egy kutatás szerint a részleges automatizáció a munkahelyek 37–69 százalékát érintheti a közeljövőben. A minőségibb oktatás és az egész életen át tartó tanulás, valamint munkaerőpiacok és szociális védelmi intézmények ehhez történő alkalmazkodása kulcsfontosságú a munka változó világához való megfeleléshez.

Az európai készségfejlesztési program és az uniós finanszírozási rendszer révén az Európai  Bizottság előkészítette a terepet, hogy a tagállamokkal, a képzési szolgáltatókkal és a vállalatokkal szoros együttműködésben minden szinten jobb készségekkel vértezze fel Európa polgárait. A szociális partnerekre is fontos szerep vár a munkaerő továbbképzésében és átképzésében, valamint a munka változó világának rugalmasabb kezelésében. Az új technológiák hozzájárulnak az atipikus munkaszerződéssel dolgozók és önfoglalkoztatók számának növekedéséhez.

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>