. Ma Auguszta napja van.
Az intézkedések lassítják a járvány terjedését
2020-03-30 20:44:35
Az intézkedések lassítják a járvány terjedését

Az intézkedések lassítják a járvány terjedését

Magyarország bár a csoportos megbetegedés stádiumában tart, a számok azonban nem növekednek annyira drasztikusan.

Mint prof. dr. Jakab Ferenc a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai kutatócsoport, valamint a Koronavírus Kutató Akciócsoport vezetője a járvány jelenlegi fázisáról, potenciálisan hatékony gyógyszerek teszteléséről, a kutatások előrehaladásáról a Pécsi Tudományegyetem Univ-Tv-nek adott online interjújában elmondta, pontosan nem lehet megmondani, hogy mikor lépünk át a tömeges megbetegedések szakaszába, de jó hír, hogy a számok nem növekednek annyira intenzíven. Valószínű, hogy a megtett intézkedések és a lakosság fegyelmezettsége lassítja a járvány terjedését.

Kitért arra is, hogy a matematikai modellekre támaszkodva, azt lehet mondani, hogy miután az esetszámok nem drasztikusan növekednek a „járvány görbe” ellaposodott, meg kell próbálni azt minél jobban az egészségügyi ellátórendszer kapacitásának határa alatt tartani. Azt, hogy  meddig tarthat a járvány, jelenleg nem lehet megmondani. A vírus elleni gyógyszerekkel kapcsolatos kutatások, tesztelése világszerte zajlanak, ezek között vannak ígéretesek is.

Szólt arról is, felröppentek olyan hírek, hogy újra meg lehet fertőződni a vírussal, de ezt inkább tesztelési vagy diagnosztikai hiba okozhatja. A fertőzésen átesettek  ugyanis minimum 1-3 évig védetté válnak a vírussal szemben. A feltételezések szerint a gyógyult betegek is még egy hétig fertőzhetnek, ennek bizonyítása jelenleg folyó kutatások feladata lesz.

Hangsúlyozta, olyan mérvű ez a járvány, hogy elképzelhetetlen, hogy  ne váljon ciklikussá a vírus újbóli megjelenése, de  nem törvényszerű, erre egyelőre nem tudni a választ. Annak a véleményének is hangot adott, hogy nagyon nehéz időszakot él át mindenki, fontos, hogy le kell lassítani a járványt annyira, hogy az egészségügyi ellátórendszereket meg lehessen védeni a túlterheléstől. Mindenkinek türelmesnek kell lenni és lehetőség szerint otthon kell tartózkodni.

Utoljára frissítve: 2020-03-30 20:48:25

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Egyetemi Borbirtok és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködése új szintre lép.
Bővebben >>