. Ma Lörinc napja van.
Az ormánsági Bőköz fesztivál lehetőséget és reményt ad
2019-08-23 13:11:35
Az ormánsági Bőköz fesztivál lehetőséget és reményt ad

Az ormánsági Bőköz fesztivál lehetőséget és reményt ad

A Bőköz Fesztiválra augusztus 25-ig az érdeklődőket, s kínál számukra számos érdekes programot.

 

A négy ormánsági kistelepülés – Kémes, Szaporca, Tésenfa, Drávacsehi – és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Ős-Dráva Látogatóközpont negyedik összművészeti fesztiváljának idei kiemelt vendégei a Pécsi Tudomány Egyetem (PTE) több intézete és kara, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) és a siklósi Batthyány Kázmér Általános és Alapfokú Művészeti Iskola.

A rendvény számára kiemelten fontos, hogy karbonmentes legyen, ezért faültetéssel járulnak hozzá a karbonlábnyom semlegesítéséhez és a biológiai sokszínűség fenntartásához. Idén 30 őshonos tájfajta gyümölcsfát ültettek el a települések fesztiválhelyszínein. E mellett rendezői  a kezdetektől missziójuknak tekintik, hogy segítsék a települések iskolásait. Idén a Gemenci erdőbe, illetve a horvátországi Kopácsi-rétre viszik el őket.

A fesztiválon egyszerre jelenik meg az ormánsági  táj szépsége, a természeti adottságai, a gasztronómiája, a települések építészeti formakincse, ami a mai napig őrzi a gyönyörű, de mára már elveszett paraszti kultúrát. Az eltelt több évtized alatt ez a tájegység, akárcsak Kelet-Európa számos régiója, sok mindent elvesztett. Eltűntek a szerszámai, a kisüzemei, a szokásai, vagy akár a közösségi formák, mint akár a kalákában történő együttműködés.

Ebben az esztendőben  a korábbiaknál is gazdagabb programmal  van jelen a pécsi egyetem  fesztiválon, egyaránt részt vesz benne a Műszaki és Informatikai Kar, a Bölcsészettudományi Kar Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke, a Konfuciusz Intézet és a Janus Egyetemi Színház. A Nemzeti Művelődési Intézet Baranya megyei igazgatósága pedig ezért is csatlakozott már  tavaly a fesztiválhoz, hogy betekintést nyújtsanak a megyében zajló közművelődési folyamatokba. A siker láttán idén társakat is hívtak maguk mellé, Somogy és Tolna megyét, így az NMI-udvarban már képviselteti magát az egész dél-dunántúli régió.

Az augusztusi fesztiválon fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni, de “elszármazottak” kiállítása is lesz a Drávacsehiben.

Utoljára frissítve: 2019-08-23 13:12:18

További híreink
Vadpörköltet, szarvas kolbászt kínáltak
Folyamatosan népszerűsítik a vadhúsból készülő ételeket.
2020-08-09 20:20:30, Hírek, Környezetünk Bővebben
Élettel telt meg a Káptalan utca Pécsett
Több mint egy héten át tart az augusztus 16-án záruló Múzeum Utca Plusz Fesztivál Pécsett a Káptalan utcában.
2020-08-08 14:06:57, Hírek, Környezetünk Bővebben
Fényfikciók a Káptalan utcában
Életre kelthető szobrok, Vasarely-ihlette fényjáték, világító lombkorona- fényfestés felsőfokon.
2020-08-07 14:26:52, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarok Kenyere Baranya megyei búzagyűjtő napját immár ötödik alkalommal rendezték meg Sombereken.
Bővebben >>