. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Az ormánsági Bőköz fesztivál lehetőséget és reményt ad
2019-08-23 13:11:35
Az ormánsági Bőköz fesztivál lehetőséget és reményt ad

Az ormánsági Bőköz fesztivál lehetőséget és reményt ad

A Bőköz Fesztiválra augusztus 25-ig az érdeklődőket, s kínál számukra számos érdekes programot.

 

A négy ormánsági kistelepülés – Kémes, Szaporca, Tésenfa, Drávacsehi – és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Ős-Dráva Látogatóközpont negyedik összművészeti fesztiváljának idei kiemelt vendégei a Pécsi Tudomány Egyetem (PTE) több intézete és kara, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) és a siklósi Batthyány Kázmér Általános és Alapfokú Művészeti Iskola.

A rendvény számára kiemelten fontos, hogy karbonmentes legyen, ezért faültetéssel járulnak hozzá a karbonlábnyom semlegesítéséhez és a biológiai sokszínűség fenntartásához. Idén 30 őshonos tájfajta gyümölcsfát ültettek el a települések fesztiválhelyszínein. E mellett rendezői  a kezdetektől missziójuknak tekintik, hogy segítsék a települések iskolásait. Idén a Gemenci erdőbe, illetve a horvátországi Kopácsi-rétre viszik el őket.

A fesztiválon egyszerre jelenik meg az ormánsági  táj szépsége, a természeti adottságai, a gasztronómiája, a települések építészeti formakincse, ami a mai napig őrzi a gyönyörű, de mára már elveszett paraszti kultúrát. Az eltelt több évtized alatt ez a tájegység, akárcsak Kelet-Európa számos régiója, sok mindent elvesztett. Eltűntek a szerszámai, a kisüzemei, a szokásai, vagy akár a közösségi formák, mint akár a kalákában történő együttműködés.

Ebben az esztendőben  a korábbiaknál is gazdagabb programmal  van jelen a pécsi egyetem  fesztiválon, egyaránt részt vesz benne a Műszaki és Informatikai Kar, a Bölcsészettudományi Kar Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke, a Konfuciusz Intézet és a Janus Egyetemi Színház. A Nemzeti Művelődési Intézet Baranya megyei igazgatósága pedig ezért is csatlakozott már  tavaly a fesztiválhoz, hogy betekintést nyújtsanak a megyében zajló közművelődési folyamatokba. A siker láttán idén társakat is hívtak maguk mellé, Somogy és Tolna megyét, így az NMI-udvarban már képviselteti magát az egész dél-dunántúli régió.

Az augusztusi fesztiválon fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni, de “elszármazottak” kiállítása is lesz a Drávacsehiben.

Utoljára frissítve: 2019-08-23 13:12:18

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>