. Ma Kinga, Kincső napja van.
Az utolsó meccs - a franciák a világbajnokok
2018-07-15 21:35:41
Az utolsó meccs - a franciák a világbajnokok

Az utolsó meccs - a franciák a világbajnokok

Villámgyorsan elrepült 31 nap, elérkeztünk az oroszországi labdarúgó világbajnokság döntőjéhez, amelyet Franciaország és Horvátország csapata vív majd egymással.


Kezdjük talán az egyszerűbb végével a felvezetést; a két csapat kezdő tizenegyén nem változtatott Didier Deschamps és Zlatko Dalic sem, ugyanazok lesznek pályán a kezdő sípszó pillanatában, akik a belgák illetve az angolok elleni elődöntők alkalmával kezdtek. Ami a további részét illeti a bevezetőmnek; az, hogy a franciák Európa-bajnoki ezüstérmesként itt vannak ebben a fináléban, egyáltalán nem meglepetés, viszont a francia foci minőségét ismerve már elkerekedik az ember szeme, ha arról hall, hogy a válogatott történetének mindössze a harmadik döntője lesz a mostani és az eddigi kettőből csak az 1998-ast tudták megnyerni hazai pályán a brazilok ellen 3:0-ra!


Nyilván minden focirajongó emlékszik a 2006-os világbajnokság befejezésére, amely Zinedine Zidane, amúgy nagyszerű pályafutásának dicstelen vége is volt egyben. Marco Materazzi, az ellenfél Olaszország védője a hírek szerint akkor, ott a pályán egészen gusztustalanul provokálta Zidane-t, aki lefejeléssel honorálta a mutatványt, ezért azonnal, piros lappal lezavarta a pályáról a játékvezető. Azt a döntőt 1:1-es végeredményt követően tizenegyesekkel az olaszok nyerték és az elhíresült fejelős mozdulatból rengeteg mém, sőt, még egy számítógépes játékszoftver is készült.


Tizenkét évvel a bizonyos szempontból botrányos végjáték után, ma Horvátország tehát az ellenfél, akik most visszavághatnak a húsz évvel ezelőtti vereségért. Azon az elődöntőn a második félidő huszonötödik másodpercében szerezték meg a horvátok a vezetést Davor Suker góljával, amelyre az ellenakcióból előbb válaszolt, majd a hetvenedik percben a vezetést is megszerezte Lilian Thuram, akinek pályafutása során ez a két gól jutott a válogatottban. 7307 nap telt el, felnőtt egy olyan generáció a horvátoknál, amely már a döntőbe jutással túlszárnyalta elődeit. És bár az idei világbajnokság előtt a horvát szurkolókat leszámítva ember nem mondta volna ezen a világon, hogy a horvátok döntőbe fognak jutni, most mégis itt vannak. Zágrábban és egész Horvátországban pedig még a 20 évvel korábbinál is nagyobb a fociláz! Kecskéket nyírnak piros-fehér kockásra, tele vannak a városokban kialakított szurkolói zónák, a horvát kormány tagjai válogatott mezben vesznek részt kormányüléseken, a templomokban elmaradnak a misék és az összes létező bolt ma zárva tart a szomszédban. Mindenki kizárólag erre az összecsapásra figyel!


Talán nem lesz idő leírni, ezért tegyük meg most! Eddig a horvátok és a franciák ötször találkoztak egymással, háromszor a gallok nyertek, valamint két döntetlen született, a legutóbbi találkozójuk 2011 márciusában egy felkészülési mérkőzés volt, gól nélküli döntetlennel végződött az összecsapás. De ezen kívül került már nehéz helyzetbe a francia csapat a horvátok miatt; a 2004-es Európa-bajnokság csoportkörében végeztek még egymással döntetlenre, akkor 2:2 lett az eredmény! Most hatalmasat szólna egy horvát győzelem, míg egy francia siker az azért papírforma lenne, de hát az előttünk álló két órában úgyis minden kiderül! Lássuk, ki lesz a világbajnok!


A francia kezdőcsapat: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, Lucas Hernández – Pogba, Kanté – Matuidi, Mbappé, Griezmann – Giroud Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
A horvát kezdőcsapat: Subasic – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic – Rakitic, Modric – Rebic, Brozovic, Perisic – Madzukic Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Játékvezető: Néstor Pitana (Argentína)
Nézőszám: 78011 fő


1. perc: Tiszta kékben fognak játszani a franciák, piros-fehér kockás mezben és fehér nadrágban pedig a horvátok! A játékvezető az argentin Néstor Pitana lesz, aki a nyitómérkőzést is vezette! A horvátok kezdik a döntőt!
10, perc: Nem kapkodnak a felek, ez a horvátokra hatványozottan igaz, akik egyébként kezdeményezőbbek az első percekben! Ez már csak azért is meglepő, mert 90 perccel többet focizott a horvát válogatott az egyenes kieséses szakaszban, mint a franciák, akik még nem játszottak hosszabbításos meccset!
16. perc: Szabadrúgás! Griezmannt lökte 25 méterre a kaputól a jobboldalon Bzozovic, sárgalap egyelőre nincs!
18. perc: Vezetnek a franciák! A sértett tekeri be középre, szegény Mandzukic pedig a saját kapujába fejel! Nyilván menteni szeretett volna! 1:0!
28. perc: Kanté kap egy sárgalapot, mert a középpályán robogó Perisicet vágta földhöz!
29. perc: Egyenlít Horvátország!!! Elvégzik a szabadrúgást, jobbról, Vrsaljko fejéről bekerül középre, ahonnan Mandzukic kobakjáról, Vida lábát érintve a tizenhatos előterébe csorog a labda, ott érkezik Perisic és mielőtt bármelyik francia szerelné, elképesztő erővel kilövi a jobb alsót 15 méterről! 1:1!
35. perc: Videó-bírózunk! Griezmann jobboldali szögletébe a gyanú szerint kézzel ért bele Perisic! Pogba fejelte el a jobb kapufánál! A látottak alapján Néstor Pitana tizenegyest ítél!
38. perc: Begurítja a bal alsóba Griezmann! Ismét előnyben a franciák! 2:1!
40. perc: Perisic baloldali beadását nem találja el jól Rebic középen, Mandzukic elé pattan az egyik franciáról a labda, ám mielőtt lőhetne, Lloris felszedi!
41. perc: Lucas Hernández is megtalálja Rebicet, akit ismét feldöntenek, ezért kapja a védő a sárgát!
45. perc: 180 másodpercet hosszabbít a bíró, miközben ezt jelzik, Rakitic baloldali szögletét fejeli az alapvonalon túlra Vida! És akkor le is pereg a hátralévő idő! Szünet következik!


Annak ellenére, hogy mérsékelt az iram, nagyon jó a meccs! Mindkét csapatnak megvannak a helyzetei, a franciák úgy vezetnek, hogy leszámítva Griezmann büntetőjét, a kaput sem nagyon találták el! Nyitva van még az a kérdés, hogy ki lesz a világbajnok, mert ez a horvát csapat nem szeretne elfáradni! Igaz, a franciák sem diktálnak olyan tempót, ami ezt indokolná! Jelen állás szerint Didier Deschamps együttese a világbajnok, ám a második félidőben ez még változhat! Pihenjünk egyet!


46. perc: A franciák kezdik máris a második félidőt! Nem cseréltek a kapitányok a szünetben! Folytatódik a döntő!
48. perc: REBIC!!! Kapja a kiugratást Rakitictől a baloldalon, majd 12 méterről a léc alá céloz, de Lloris kiszedi!
53. perc: Három szurkoló is befut a pályára ugyanannyi biztonsági őrrel a hátában! Le kell állítani a játékot két percre, de aztán mehet tovább! N’Zonzi elkezdett készülődni!
54. perc: És be is áll Kanté helyére! Az első francia cserét láttuk! Nem elégedett a szövetségi kapitány! Könnyedén átrobog a horvát csapat a középpályán!
61. perc: Ott a harmadik francia gól! Pogba a szerzője! Ő ugratja ki a középpályáról Mbappét a baloldalon, aki a tizenhatoson belülre teszi, Griezmann lekészíti a támadást indító középpályás társnak! Pogba elsőre az előtte álló védőbe lő, másodszorra viszont már a kapuba, 18 méterről! 3:1! Eldőlni látszik!
65. perc: Franciaország a világbajnok! Szétestek a horvátok! Mbappé kap 24 méterre a kaputól forintos lasztit, ami balról érkezett! Egy kicsit megigazítja és ellövi a bal alsóba! Subasic nyugdíjas tempóban vetődik! 4:1!
69. perc: JÉZUSMÁRIA!! MIT CSINÁL LLORIS? Egy hazaadott labdával elkezd cselezgetni, Mandzukic odalép, elszedi tőle és a kapuba gurít! 4:2! És még van 20 perc:
72. perc: Cserélnek a horvátok! Rebic helyére érkezik a pályára Kramaric!
73. perc: A franciák is váltanak egyet! Corentin Tolisso áll be, Matuidi végzett ezen a döntőn!
78. perc: MELLÉ!!! Egy jobboldali beadás után Kramaric rosszul veszi le a labdát a tizenhatos bal sarkánál, de így jó Rakiticnek, aki a jobb alsó mellé durrant!
81. perc: Mindkét csapat cserélni fog! A franciáknál Giroud-t váltja Nabil Fekir, a horvátoknál Pjaca jön be, Strinic fogyott el fizikálisan! Le kellett cserélni kétgólos hátrányban, ha már így alakult, beküldtek egy csatárt!
87. perc: Fekir lőtt egyet jobbról, körülbelül 35 méter a távolság! Erős, pattogós kis löket volt, Subasic megfogta! Középre ment!
90. perc: Öt perc van még hátra ebből a világbajnokságból! Ennyi a hosszabbítás! A legnagyobb csoda kéne a horvátoknak!
92. perc: Vrsaljko bokán rúgja a baloldalon repesztő Griezmannt, ezért kapja a sárgalapot Pitanától így búcsúzóul!
96. perc: Ebben a pillanatban vége a mérkőzésnek! Franciaország nyerte a 2018-as oroszországi labdarúgó világbajnokságot!


Nem lehet azt mondani, hogy érdemtelenül, hiszen egy olyan francia csapat nyert, amelyre az egész tornán jellemző volt, hogy a mindenkori ellenfél összes hibáját könyörtelenül kihasználja! Amit még június elején a csapatbemutató cikkemben írtam a franciákról, abszolút beigazolódott! Párizsban nem lehetett más az elvárás a két éve megszerzett EB-ezüst után, minthogy ezen a világbajnokságon minimum a döntőbe jussanak! Ez megtörtént, és ha már a hibák kihasználása szóba került, élni tudott a Deschamps legénység a brazilok, az argentinok a spanyolok kiesése által adódó lehetőséggel, egy olyan második félidőt produkált, ami méltó egy világbajnokhoz, pedig az első félidő a vezetés ellenére igencsak döcögött!


Horvátország ezen a világbajnokságon szintet lépett a labdarúgásában, önálló focitörténelme legnagyobb sikerét aratta! Zlatko Dalic személyében egy olyan edző irányítja ezt a gárdát, akiről négy éve még senkinek fogalma nem volt! Valószínűtlennek tartom, hogy ezek után valamelyik európai nagy csapat nem figyel fel az ő tevékenységére! Amit ebben a két hétben ezzel a horvát csapattal művelt, annak alapján egészen biztos, hogy nem a szaúdi meg az arab emírségekbeli labdarúgó bajnokság csapatinak kispadjait érdemli.


És akkor még szó sem esett a játékosokról, közülük is a fiatalabbak piaci értéke egészen biztosan nagyot nő majd! A mutatott játék azt mondatja az újságíróval, hogy reális az ezüstérem! Az a csapat, amelyik két hatalmas hibával előnyhöz juttat egy klasszisokból álló francia együttest, az aranyban nem nagyon reménykedhet! Kétségkívül óriásit küzdöttek a horvátok a második félidőben, de ez csak a szépítésre volt elég!


Végezetül nagyon szépen köszönöm az egy hónapos kitartó figyelmet! Franciaországé tehát a 21. labdarúgó világbajnokság aranyérme, az ezüstöt Horvátország kapja!                             (Haász Rudolf)

Utoljára frissítve: 2018-07-15 21:36:27

További híreink
Szexuális fajtalankodási botrány Orbán kedvenc katonaiskolájában
Egymás lefogásával, lekötözésével szórakoztak a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola tizenéves diákjai, ez annyira elfajult egy éjszaka, hogy szexuális fajtalanságba tork...
2019-07-12 17:55:41, Hírek, Sport Bővebben
Mészáros Lőrinc már rég fente rá a fogát - eladják a Gellért Szállót
A Danubius Hotels Group megállapodást kötött a magyar ingatlanbefektető Indotek Csoporttal a Gellért Hotel eladásáról – olvasható a Danubius közleményében, amelyet az Ind...
2019-06-22 14:41:36, Hírek, Sport Bővebben
A Danone Focikupa régió győztese a PMFC
A PMFC U12-es csapata nyerte meg a „Danone Focikupa a Gyermekekért” torna pécsi regionális döntőjét.
2019-05-19 20:50:01, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A huszártalálkozó egyik záró állomása lesz a Magyar Turizmus Minőségi Díjjal kitüntetett Tenkes Csárda.
Bővebben >>