. Ma Fatime napja van.
Az utolsó meccs - a franciák a világbajnokok
2018-07-15 21:35:41
Az utolsó meccs - a franciák a világbajnokok

Az utolsó meccs - a franciák a világbajnokok

Villámgyorsan elrepült 31 nap, elérkeztünk az oroszországi labdarúgó világbajnokság döntőjéhez, amelyet Franciaország és Horvátország csapata vív majd egymással.


Kezdjük talán az egyszerűbb végével a felvezetést; a két csapat kezdő tizenegyén nem változtatott Didier Deschamps és Zlatko Dalic sem, ugyanazok lesznek pályán a kezdő sípszó pillanatában, akik a belgák illetve az angolok elleni elődöntők alkalmával kezdtek. Ami a további részét illeti a bevezetőmnek; az, hogy a franciák Európa-bajnoki ezüstérmesként itt vannak ebben a fináléban, egyáltalán nem meglepetés, viszont a francia foci minőségét ismerve már elkerekedik az ember szeme, ha arról hall, hogy a válogatott történetének mindössze a harmadik döntője lesz a mostani és az eddigi kettőből csak az 1998-ast tudták megnyerni hazai pályán a brazilok ellen 3:0-ra!


Nyilván minden focirajongó emlékszik a 2006-os világbajnokság befejezésére, amely Zinedine Zidane, amúgy nagyszerű pályafutásának dicstelen vége is volt egyben. Marco Materazzi, az ellenfél Olaszország védője a hírek szerint akkor, ott a pályán egészen gusztustalanul provokálta Zidane-t, aki lefejeléssel honorálta a mutatványt, ezért azonnal, piros lappal lezavarta a pályáról a játékvezető. Azt a döntőt 1:1-es végeredményt követően tizenegyesekkel az olaszok nyerték és az elhíresült fejelős mozdulatból rengeteg mém, sőt, még egy számítógépes játékszoftver is készült.


Tizenkét évvel a bizonyos szempontból botrányos végjáték után, ma Horvátország tehát az ellenfél, akik most visszavághatnak a húsz évvel ezelőtti vereségért. Azon az elődöntőn a második félidő huszonötödik másodpercében szerezték meg a horvátok a vezetést Davor Suker góljával, amelyre az ellenakcióból előbb válaszolt, majd a hetvenedik percben a vezetést is megszerezte Lilian Thuram, akinek pályafutása során ez a két gól jutott a válogatottban. 7307 nap telt el, felnőtt egy olyan generáció a horvátoknál, amely már a döntőbe jutással túlszárnyalta elődeit. És bár az idei világbajnokság előtt a horvát szurkolókat leszámítva ember nem mondta volna ezen a világon, hogy a horvátok döntőbe fognak jutni, most mégis itt vannak. Zágrábban és egész Horvátországban pedig még a 20 évvel korábbinál is nagyobb a fociláz! Kecskéket nyírnak piros-fehér kockásra, tele vannak a városokban kialakított szurkolói zónák, a horvát kormány tagjai válogatott mezben vesznek részt kormányüléseken, a templomokban elmaradnak a misék és az összes létező bolt ma zárva tart a szomszédban. Mindenki kizárólag erre az összecsapásra figyel!


Talán nem lesz idő leírni, ezért tegyük meg most! Eddig a horvátok és a franciák ötször találkoztak egymással, háromszor a gallok nyertek, valamint két döntetlen született, a legutóbbi találkozójuk 2011 márciusában egy felkészülési mérkőzés volt, gól nélküli döntetlennel végződött az összecsapás. De ezen kívül került már nehéz helyzetbe a francia csapat a horvátok miatt; a 2004-es Európa-bajnokság csoportkörében végeztek még egymással döntetlenre, akkor 2:2 lett az eredmény! Most hatalmasat szólna egy horvát győzelem, míg egy francia siker az azért papírforma lenne, de hát az előttünk álló két órában úgyis minden kiderül! Lássuk, ki lesz a világbajnok!


A francia kezdőcsapat: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, Lucas Hernández – Pogba, Kanté – Matuidi, Mbappé, Griezmann – Giroud Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
A horvát kezdőcsapat: Subasic – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic – Rakitic, Modric – Rebic, Brozovic, Perisic – Madzukic Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Játékvezető: Néstor Pitana (Argentína)
Nézőszám: 78011 fő


1. perc: Tiszta kékben fognak játszani a franciák, piros-fehér kockás mezben és fehér nadrágban pedig a horvátok! A játékvezető az argentin Néstor Pitana lesz, aki a nyitómérkőzést is vezette! A horvátok kezdik a döntőt!
10, perc: Nem kapkodnak a felek, ez a horvátokra hatványozottan igaz, akik egyébként kezdeményezőbbek az első percekben! Ez már csak azért is meglepő, mert 90 perccel többet focizott a horvát válogatott az egyenes kieséses szakaszban, mint a franciák, akik még nem játszottak hosszabbításos meccset!
16. perc: Szabadrúgás! Griezmannt lökte 25 méterre a kaputól a jobboldalon Bzozovic, sárgalap egyelőre nincs!
18. perc: Vezetnek a franciák! A sértett tekeri be középre, szegény Mandzukic pedig a saját kapujába fejel! Nyilván menteni szeretett volna! 1:0!
28. perc: Kanté kap egy sárgalapot, mert a középpályán robogó Perisicet vágta földhöz!
29. perc: Egyenlít Horvátország!!! Elvégzik a szabadrúgást, jobbról, Vrsaljko fejéről bekerül középre, ahonnan Mandzukic kobakjáról, Vida lábát érintve a tizenhatos előterébe csorog a labda, ott érkezik Perisic és mielőtt bármelyik francia szerelné, elképesztő erővel kilövi a jobb alsót 15 méterről! 1:1!
35. perc: Videó-bírózunk! Griezmann jobboldali szögletébe a gyanú szerint kézzel ért bele Perisic! Pogba fejelte el a jobb kapufánál! A látottak alapján Néstor Pitana tizenegyest ítél!
38. perc: Begurítja a bal alsóba Griezmann! Ismét előnyben a franciák! 2:1!
40. perc: Perisic baloldali beadását nem találja el jól Rebic középen, Mandzukic elé pattan az egyik franciáról a labda, ám mielőtt lőhetne, Lloris felszedi!
41. perc: Lucas Hernández is megtalálja Rebicet, akit ismét feldöntenek, ezért kapja a védő a sárgát!
45. perc: 180 másodpercet hosszabbít a bíró, miközben ezt jelzik, Rakitic baloldali szögletét fejeli az alapvonalon túlra Vida! És akkor le is pereg a hátralévő idő! Szünet következik!


Annak ellenére, hogy mérsékelt az iram, nagyon jó a meccs! Mindkét csapatnak megvannak a helyzetei, a franciák úgy vezetnek, hogy leszámítva Griezmann büntetőjét, a kaput sem nagyon találták el! Nyitva van még az a kérdés, hogy ki lesz a világbajnok, mert ez a horvát csapat nem szeretne elfáradni! Igaz, a franciák sem diktálnak olyan tempót, ami ezt indokolná! Jelen állás szerint Didier Deschamps együttese a világbajnok, ám a második félidőben ez még változhat! Pihenjünk egyet!


46. perc: A franciák kezdik máris a második félidőt! Nem cseréltek a kapitányok a szünetben! Folytatódik a döntő!
48. perc: REBIC!!! Kapja a kiugratást Rakitictől a baloldalon, majd 12 méterről a léc alá céloz, de Lloris kiszedi!
53. perc: Három szurkoló is befut a pályára ugyanannyi biztonsági őrrel a hátában! Le kell állítani a játékot két percre, de aztán mehet tovább! N’Zonzi elkezdett készülődni!
54. perc: És be is áll Kanté helyére! Az első francia cserét láttuk! Nem elégedett a szövetségi kapitány! Könnyedén átrobog a horvát csapat a középpályán!
61. perc: Ott a harmadik francia gól! Pogba a szerzője! Ő ugratja ki a középpályáról Mbappét a baloldalon, aki a tizenhatoson belülre teszi, Griezmann lekészíti a támadást indító középpályás társnak! Pogba elsőre az előtte álló védőbe lő, másodszorra viszont már a kapuba, 18 méterről! 3:1! Eldőlni látszik!
65. perc: Franciaország a világbajnok! Szétestek a horvátok! Mbappé kap 24 méterre a kaputól forintos lasztit, ami balról érkezett! Egy kicsit megigazítja és ellövi a bal alsóba! Subasic nyugdíjas tempóban vetődik! 4:1!
69. perc: JÉZUSMÁRIA!! MIT CSINÁL LLORIS? Egy hazaadott labdával elkezd cselezgetni, Mandzukic odalép, elszedi tőle és a kapuba gurít! 4:2! És még van 20 perc:
72. perc: Cserélnek a horvátok! Rebic helyére érkezik a pályára Kramaric!
73. perc: A franciák is váltanak egyet! Corentin Tolisso áll be, Matuidi végzett ezen a döntőn!
78. perc: MELLÉ!!! Egy jobboldali beadás után Kramaric rosszul veszi le a labdát a tizenhatos bal sarkánál, de így jó Rakiticnek, aki a jobb alsó mellé durrant!
81. perc: Mindkét csapat cserélni fog! A franciáknál Giroud-t váltja Nabil Fekir, a horvátoknál Pjaca jön be, Strinic fogyott el fizikálisan! Le kellett cserélni kétgólos hátrányban, ha már így alakult, beküldtek egy csatárt!
87. perc: Fekir lőtt egyet jobbról, körülbelül 35 méter a távolság! Erős, pattogós kis löket volt, Subasic megfogta! Középre ment!
90. perc: Öt perc van még hátra ebből a világbajnokságból! Ennyi a hosszabbítás! A legnagyobb csoda kéne a horvátoknak!
92. perc: Vrsaljko bokán rúgja a baloldalon repesztő Griezmannt, ezért kapja a sárgalapot Pitanától így búcsúzóul!
96. perc: Ebben a pillanatban vége a mérkőzésnek! Franciaország nyerte a 2018-as oroszországi labdarúgó világbajnokságot!


Nem lehet azt mondani, hogy érdemtelenül, hiszen egy olyan francia csapat nyert, amelyre az egész tornán jellemző volt, hogy a mindenkori ellenfél összes hibáját könyörtelenül kihasználja! Amit még június elején a csapatbemutató cikkemben írtam a franciákról, abszolút beigazolódott! Párizsban nem lehetett más az elvárás a két éve megszerzett EB-ezüst után, minthogy ezen a világbajnokságon minimum a döntőbe jussanak! Ez megtörtént, és ha már a hibák kihasználása szóba került, élni tudott a Deschamps legénység a brazilok, az argentinok a spanyolok kiesése által adódó lehetőséggel, egy olyan második félidőt produkált, ami méltó egy világbajnokhoz, pedig az első félidő a vezetés ellenére igencsak döcögött!


Horvátország ezen a világbajnokságon szintet lépett a labdarúgásában, önálló focitörténelme legnagyobb sikerét aratta! Zlatko Dalic személyében egy olyan edző irányítja ezt a gárdát, akiről négy éve még senkinek fogalma nem volt! Valószínűtlennek tartom, hogy ezek után valamelyik európai nagy csapat nem figyel fel az ő tevékenységére! Amit ebben a két hétben ezzel a horvát csapattal művelt, annak alapján egészen biztos, hogy nem a szaúdi meg az arab emírségekbeli labdarúgó bajnokság csapatinak kispadjait érdemli.


És akkor még szó sem esett a játékosokról, közülük is a fiatalabbak piaci értéke egészen biztosan nagyot nő majd! A mutatott játék azt mondatja az újságíróval, hogy reális az ezüstérem! Az a csapat, amelyik két hatalmas hibával előnyhöz juttat egy klasszisokból álló francia együttest, az aranyban nem nagyon reménykedhet! Kétségkívül óriásit küzdöttek a horvátok a második félidőben, de ez csak a szépítésre volt elég!


Végezetül nagyon szépen köszönöm az egy hónapos kitartó figyelmet! Franciaországé tehát a 21. labdarúgó világbajnokság aranyérme, az ezüstöt Horvátország kapja!                             (Haász Rudolf)

Utoljára frissítve: 2018-07-15 21:36:27

További híreink
Gyászolnak a kosárlabdázók
Gyászolnak a kosárlabdázók, elhunyt Váradi György játékvezető
2020-04-24 10:50:35, Hírek, Sport Bővebben
Triatlon a siker útján
A triatlon lehet az új magyar pontszerző sportág a tokiói olimpián.
2020-01-20 21:20:52, Hírek, Sport Bővebben
Jó ilyen háttérrel versenyezni
Hat hét szünet után érkezett Pécsre az Országos Rallye Bajnokság mezőnye.
2019-10-10 22:22:57, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egyedülálló módon,országban elsőként szervezi meg online Tudományos Diákköri Konferenciáját a Pécsi Tudományeg...
Bővebben >>