. Ma Auguszta napja van.
Az utolsó megmérettetés
2017-12-15 02:29:27
 Az utolsó megmérettetés

Az utolsó megmérettetés

A Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny döntőjébe jutott hat versenyző a Kodály Központban megtartott sorsoláson  egyenként húzta ki, hogy a december 15-i végső megmérettetésen melyik szimfonikus művet vezényli.

A sorsoláson elsőként a közönség által a döntőbe juttatott Dobszay Péter húzhatott , aki Dohnányi Szimfonikus percek című darabját  vezényeli majd  a fináléban. A másik magyar döntős, Cser Ádám Debussy A tenger című páratlan zenekari művét dirigálja , Shoji Haraguchi japán karmesternek egy magyar darabbal, Bartók Táncszvitjével kell megbirkóznia, hasonlóan ez a feladat vár  Azis Sadikovisra, akinek Kodály Galántai táncait kell elvezényelnie. Strauss Till Eulenspiegel darabja Nimrod David Pfeffer dirigálása mellett csendül fel, az olasz Leonardo Sini Kodály Zoltán Háry János szvitjének vezénylésével mutathatja meg tehetségét a zsűrinek és a nézőknek.
 
A Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny középdöntőjét Cser Ádám nyerte. A karmesterverseny szabályzata értelmében  lehetősége volt arra, hogy amennyiben elégedetlen a sorsolással bármelyik versenyzővel kicserélhesse a neki jutott zeneművet. Az ifjú dirigens, azonban nem élt ezzel, mert mint mondta, pár napja otthon játékból tartott egy házi sorsolást,  s akkor is Debussy művét húzta ki.


A sorsoláson  részt vett a döntő zsűrijének két új tagja, Lesley Rosenthal, a New York-i Lincoln Center igazgatója és Antonio Moral, a Teatro Real de Madrid művészeti igazgatója is.


A december 15-i döntőre és a december 16-i díjkiosztóra és gálakoncertre  a Kodály Központban kerül sor.  Az ifjú karmesterek a Pannon Filharmonikusokat  dirigálják majd.

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Száz alkotó mutatkozik be az Országos Kerámiaművészeti Triennálén Pécsen.
Bővebben >>