. Ma Márk napja van.
Bányászfürdőből inkubátorház
2018-08-27 22:16:23
Bányászfürdőből inkubátorház

Bányászfürdőből inkubátorház

Megmenekül az enyészettől a Komló központjában lévő egykori Kossuth-fürdő épülete, a közel hétezer négyzetméteres egykori bányászfürdőbe a  felújítást követően helyi vállalkozások költözhetnek be.


Közel négyszáz millió forintból felújítja és újra használható állapotba hozza a komlói önkormányzat a városközpont nyugati peremén található bányászfürdőt. Az Altárói úton álló épület közel két évtizede áll többnyire üresen és folyamatosan pusztult.


-Mintegy hétezer négyzetméter alapterületű ingatlanról van szó, ami komoly értéket képvisel. Ráadásul nagyon sok komlói érzelmileg is kötődik hozzá a várost egykoron meghatározó  bányászat révén, éppen ezért nem tehetjük meg, hogy az enyészeté legyen –  ad hangot annak Komló polgármestere, Polics József, hogy miért is döntött az önkormányzat az épület felújítása mellett.


Az értékmentésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) elnyert 300 millió forintos támogatás nyújt lehetőséget. A rendelkezésre álló pénzből az önkormányzat rendezi a fürdőépület környezetét, elbontják felesleges és használhatatlan építményeket és eltömedékelik az alagsor még meglévő maradványait, valamint  energetikai korszerűsítéseket is végrehajtanak. Hőszigetelést kapnak a falak és a tető is, kicserélik az elhasználódott, sok helyütt meg is rongált nyílászárókat és kiépítik a fűtési rendszert.


A rendbe hozott épület helyi vállalkozások inkubátorházaként fog működni. A helyiségek felére már jelentkeztek is érdeklődők, akik részben raktározásra, részben termelésre használnák a helyiségeket. Közülük a legjelentősebb cég 500 négyzetméteren könnyűipari üzemet nyitna.


Az első lépésben a város megvásárolja  az ingatlant, ugyanis a bányavagyon más darabjaival együtt ez is magánkézben van jelenleg. A tulajdonossal már tárgyaltak, az év végéig le akarják bonyolítani az adásvételt. Ezt követően kerülhet sor a szükséges közbeszerzések kiírására, jövőre pedig megkezdődhet a tényleges munka.


Az elnyert uniós támogatás nem fedezi az összes költséget, az önkormányzatnak is hozzá kell járulnia. Az erről szóló előterjesztés rövidesen a képviselő testület elé kerül.

Utoljára frissítve: 2018-08-27 22:17:09

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a...
Bővebben >>