. Ma Auguszta napja van.
Begyógyították a válság okozta sebeket
2019-01-07 22:16:37
Begyógyították a válság okozta sebeket

Begyógyították a válság okozta sebeket

Az öt európai strukturális és beruházási alap keretében a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós költségvetési időszak félidejéig 405 milliárd euró befektetés valósult  meg.


Az európai strukturális és beruházási alapok 2014–2020-as költségvetésének csaknem kétharmadát irányozták elő konkrét projektekre az elmúlt esztendő  októberéig  Az alapokból 2017 végéig  közel egymillió vállalkozás  - köztük 74.000 induló  -  részesült a növekedést, az innovációt, az új termékek bevezetését és a munkahelyteremtést ösztönző támogatásból. Európa-szerte összesen 1,7 millió projekt nyert el uniós támogatást, a vidékfejlesztési programok 2,7 millió kedvezményezettjén túlmenően.


Jyrki Katainen, a munkahelyteremtésért, a növekedésért, a beruházásokért és a versenyképességért felelős alelnök  ennek kapcsán hangsúlyozta, az európai strukturális és beruházási alapok hozzájárulnak ahhoz, hogy a növekedésre és munkahelyteremtésre irányuló uniós szintű célok megvalósuljanak olyan meghatározó területeken, mint a kutatás és innováció, valamint hozzásegítenek  az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságra való átálláshoz. Kiemelte, az elért eredmények világosan mutatják, hogy a strukturális alapok hozzáadott értéket jelentenek a vállalkozások és a polgárok számára egyaránt.


Mindehhez Corina Crețu, a regionális politikáért felelős uniós biztos  a következőket tette hozzá, a kohéziós politika eredményei kézzelfoghatók. A számok önmagukért beszélnek: a programok végrehajtása megfelelően halad a 2014 és 2020 közötti költségvetési időszak félidejénél.


Az európai strukturális és beruházási alapok egész Európában hozzájárultak a gazdasági és pénzügyi válság okozta sebek begyógyulásához. Álláskeresési vagy készségfejlesztési támogatást 2017 végéig 15,3 millió ember kapott, ami közel kétszerese az előző évinek.. Mindemellett 42,5 millió polgárnak nyílik lehetősége a korszerűbb egészségügyi rendszerek igénybevételére.


A Párizsi Megállapodás szerinti uniós kötelezettség-vállalásoknak megfelelően az európai strukturális és beruházási alapok támogatják az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé való elmozdulást. Jelenleg  330.000 háztartás részesül az energiahatékonyság növelését célzó, uniós finanszírozású felújítási projektek előnyeiből, és több mint 3 terawattóra – körülbelül 370.000 tonna szén elégetésével egyenértékű – energia-megtakarítás valósul meg a középületek energiahatékonyságának javítása révén.


Az európai strukturális és beruházási alapokon keresztül 647 milliárd euró kerül befektetésre az unió gazdaságába a 2014–2020-as költségvetési időszak során. Ebből 460 milliárd euró az uniós költségvetésből származik. Az alapok célja, hogy támogassák a tartós társadalmi-gazdasági konvergenciát, az ellenálló képességet és a területi kohéziót, ezen belül is a leginkább beruházásokat igénylő területeket. Ezek a beruházások a munkahelyteremtés, a növekedés, valamint a digitális egységes piacba és az energiaunióba történő beruházások támogatásával, valamint az egységes piac és az unió gazdasági kormányzásának megerősítésével válaszolnak a reálgazdaság szükségleteire, és támogatják az európai szemeszter folyamata során azonosított strukturális változások és reformok végrehajtását.

Utoljára frissítve: 2019-01-07 22:17:26

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Idén május 18. és 26. között várja a zenekedvelőket a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál, melynek nyitóeseménye...
Bővebben >>