. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Bepillantás a kreatív iparba
2014-08-25 03:42:37
Bepillantás a kreatív iparba

Bepillantás a kreatív iparba

A Zsolnay Kulturális Negyedben a Pécsi Galéria m21-ben  kiállítás nyílt a Pécsi Kesztyű Brandépítés a kézművesség, az építészet, a fotográfia és a média összefogásával elnevezésű pályázat résztvevőinek munkáiból.

Közel két éven át, több mint száz diákkal zajló projekt záró rendezvényén a kesztyű-kézművesség, az építészet, a fotográfia és az elektronikus sajtó területén létrejött alkotásokat állították ki. A 2012-ben indult projekt  elsődleges célja volt, hogy a kreatív iparhoz kapcsolódó helyi hagyományos mesterség, a pécsi kesztyűs szakma elemeinek kreatív felhasználásával, a szükséges ismeretek átadásával versenyképes ismeretekhez juttassa a fiatalokat. Négy  területen tanévenként egy-egy foglalkozás-sorozaton összesen 112 középiskolás vett részt.

A kesztyűs szakmát megismertető kézműves foglalkozások a szakember-utánpótlást célozták meg. A résztvevők egyebek mellett elsajátították a kesztyűkészítés alapjait, többek között a színelemzés, a kesztyűvarrást és díszítést, a tervezést, valamint kultúrtörténeti ismereteket is szereztek a kesztyű viseletének kialakulásáról, a hozzátartozó szabályokról.  Elsőként egy ujjas textil- és bőrkesztyűket készítettek, de terveztek és varrtak ötujjas kesztyűket, karkötőket és edényfogót is, amelyeket a Szomor-Hornicz Kft.-ben varrtak meg.

A Zsolnay Kulturális Negyedben folyó építészeti foglakozásokon az épített környezet volt a középpontban, ezen belül is korunk városa és a kortárs építészet kapcsolata. A a pályaorientációs napok bepillantást nyújtottak az építészethez kapcsolódó szakmák műhelytitkaiba, valamint mód nyílott a tervezői munka kipróbálására is.

A fotográfia foglalkozások keretében egyrészt a diákok egyéni látásmódjának kiszélesítése, másrészt azon tanulók segítése volt, akik a későbbiekben a fotózást hivatásuknak szeretnék választani. A program keretében megismerkedhettek a fotográfia történetével, az analóg és digitális fényképezés alapjaival. Betekintést nyerhettek a műtermi fotózásba és az alkalmazott fotográfia nyújtotta  lehetőségekbe, elsajátíthatták a digitális képfeldolgozás elméletét, gyakorlatát. A résztvevők Pécs város építészeti értékeiről, a bőrrel dolgozó iparosokról -  kesztyűsök, bőrdíszművesek – készítettek fotósorozatokat, valamint  fotóalbumot készítettek saját munkáikból.

Az elektronikus sajtóval ismerkedők a filmes ábrázolás rejtelmeibe kaptak bepillantást, akik közül többen riporteri, operatőri, szerkesztői és újságírói pálya felé kacsingatnak. A foglakozások során a reklámelmélet, a marketing alapjaival ismerkedtek, valamint filmnyelvi alapozó  képzésben vettek részt. Az elsajátított ismeretek felhasználásával  brand-építő reklám és PR filmet készítettek. E mellett betekintést nyertek a műsorszerkesztés, a sajtóműfajok, a blog-írás,  valamint az újságírói, riporteri munka világába.

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség...
Bővebben >>