. Ma Márk napja van.
Berlinből irányítják az együttműködést
2015-08-12 23:17:29
Berlinből irányítják az együttműködést

Berlinből irányítják az együttműködést

Bundeshaus – így nevezik Berlinben azt a patinás épületet, amely 1950 óta ad otthont szövetségi intézményeknek.

A Bundeshausban nyitotta meg kapuit az európai és FÁK-államokbéli német kisebbségek együttműködését segítő központ. Létrejöttét a német kisebbségek közötti párbeszédet és együttműködést segítő Német Kisebbségek Munkacsoport (AGDM) kezdeményezte, ami csaknem negyedszázada alakult meg az Európai Népcsoportok Föderatív Uniója (FUEN) nevű ernyőszervezet alatt. Az új koordinációs iroda megnyitásában kulcsfontosságú szerepet töltött be a magyarországi német közélet egyik ismert szereplője, Brenner Koloman, aki 2007 óta az AGDM elnöke.

 

- Fontos mérföldkő ez a munkacsoport stratégiai koncepciójában, hiszen az, hogy a német kisebbségek mostantól állandó irodával rendelkeznek Németország fővárosában, politikai szempontból nagy jelentőségű – mondja Brenner Koloman. – A berlini iroda segítségével természetesen megélénkülhet a német kisebbségek országhatárokon átívelő párbeszéde is, és sokkal jobban tudjuk majd koordinálni a német támogatásokat, amelyeket mindenekelőtt a német nyelv és kultúra ápolására, újjáélesztésére, valamint az oktatás fejlesztésére fordítunk. Hálás vagyok a segítségért a német szövetségi kormánynak és személyesen Hartmut Koschyknak, a német szövetségi kormány hazatelepülőkért és nemzeti kisebbségekért felelős megbízottjának.


A központ vezetésével a szintén a magyarországi német nemzetiséghez tartozó Pénzes Évát bízták meg, aki számára elmondása szerint nagy kihívás, de egyúttal nagy öröm is ez a feladat.

 

- Rengeteget tanultam az előző munkahelyeimen, a FUEN-nél és az Európai Népcsoportok Ifjúságánál, ám tudom, hogy nem lesz egyszerű külföldiként betölteni ezt a pozíciót - hangsúlyozza Pénzes Éva. - Egyelőre egyetlen főállású munkatársként kezdem meg a munkát, de egyetemista gyakornokok  is a segítségemre lesznek - egyikük hamarosan épp Magyarországról érkezik. Jelenleg ott tartunk, hogy berendezkedünk, és már folyamatban van egy kérdőíves kutatásunk, amellyel az AGDM tagszervezeteinek igényeit mérjük fel. Eközben természetesen minden lehetséges partnerrel felvesszük a kapcsolatot. A közjövőben a munkám jelentős része minden bizonnyal abból fog állni, hogy személyesen tárgyalok az illetékes minisztériumok képviselőivel, valamint meglátogatom a különböző országok német kisebbségeit. Emellett pedig már javában zajlik az augusztus végi nyílt napunk és a novemberi AGDM-konferencia szervezése is.


Az iroda létrehozását üdvözölte a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata is. A szervezet elnöke szerint a központ megnyitása egyértelmű jele annak, hogy a német kormány a korábbiaknál nagyobb érdeklődést és erősebb elkötelezettséget mutat a német kisebbségek helyzete és sorsa iránt. Heinek Ottó abban bízik, hogy a berlini jelenlét közelebb viszi a német kisebbségeket – így a hazai német nemzetiséget is – a döntéshozókhoz, erősebb lobbitevékenységet is lehetővé téve. Emellett pedig azt reméli, hogy a központ megléte fellendíti a FUEN tevékenységét annak érdekében, hogy az Európában élő nemzeti kisebbségek még hangsúlyosabban képviselhessék érdekeiket és élhessék meg nemzetiségi létüket.

Utoljára frissítve: 2015-08-12 23:33:50

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról. ...
Bővebben >>