. Ma Andrea napja van.
Boruló kerethez rögzített forgózsámolyt terveztek
2021-04-08 11:35:48
Boruló kerethez rögzített forgózsámolyt terveztek

Boruló kerethez rögzített forgózsámolyt terveztek

Különleges tartószerkezetet fejlesztettek Fegyverekhez a Pécsi Tudományegyetem hallgatói.

A Magyar Honvédség megbízásából katonai terepjáróra terveztek kollektív fegyverek működtetésére és köríves mozgatására alkalmas szerkezetet a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Ipari termék és formatervező szakán tanuló hallgatók. Az egyedülálló felépítmény az egyetem és a  Magyar Honvédség Modernizációs Intézete között létrejött, a magyar honvédek felszerelésének hazánkon belül előállítható tárgyi eszközkészletének innovatív fejlesztését megcélzó együttműködés keretében valósult meg.

A hadviselésben a technikai fejlesztések, a smart technológiák használata jelentős mértékben külföldi gyártókhoz köthető, holott Magyarországon is minden feltétel adott a magas szintű, iránymutató fejlesztések megvalósítására. A honvédség és az egyetem közötti kapcsolat fő vonulatát a katonák eszközkészletének innovatív fejlesztése, az előremutató technológiák alkalmazása jelenti, így olyan fejlesztések válhatnak az együttműködés elemeivé, amelyek később a katonák mindennapi tapasztalataiból és a MIK mérnöki szaktudásából, hallgatói kreativitásából kovácsolódhatnak valós innovációvá.

A feladat ebben az esetben a honvédségnél rendszeresített terepjáró átalakítása, kiegészítése volt egy olyan szerkezet létrehozásával, amely lehetővé teszi a támogató fegyverzet járműre illesztését, és működtetését. A hallgatóknak egy boruló kerethez rögzített forgózsámolyt kellett megszerkeszteniük, amely alkalmas különböző fegyverek használatára kialakított bölcsők fogadására és a fegyverzet köríves mozgatására. A honvédség által megfogalmazott elvárások között nemcsak a fegyverzet használatára vonatkozó igények jelentek meg, hanem esztétikai szempontok is. A szerkezet kialakításánál fontos volt annak utólagos szerelhetősége, a megfelelő futáspozíció beállíthatósága és feszíthetősége. A felépítményre három megoldás is született.

Mint  Vasváry-Nádor Norbert, az ipari termék és formatervező szak operatív szakfelelőse elmondta, a hallgatók a megoldandó probléma megfogalmazásától a kivitelezésre alkalmas tervdokumentáció elkészítéséig egy csoport részeként, de önálló feladatrészletek teljesítésével végezték a munkájukat. Az oktatói konzultációk elsődlegesen a hallgatók által felvázolt ötletek, tervek helyes irányban tartására, döntések meghozatalára és a feladat elvégzéséhez szükséges feltételek megteremtésére irányultak. A honvédség által megfogalmazott feladat összetettségében bőven kimerítette az ipari termék és formatervező alapképzés követelmény-rendszerét.

Mindehhez Bakos Csaba Attila alezredes, az Magyar Honvédség  Modernizációs Intézet védelmi innovációs együttműködéséért felelős osztályvezetője a következőket tette hozzá, az ipari termék és formatervező szak, valamint a honvédség együttműködése mindkét fél számára fejlődést jelent, valós problémákra valós innovációk jöhetnek létre, aminek a dél-dunántúli régióban is érezhető gazdasági fejlesztő hatása lehet, tovább erősítve Magyarország védelmi innovációs ökoszisztémáját.

A pilot projektben létrejött fejlesztés az integrált terméktervezés tantárgy keretében valósult meg. Ez a kurzus a felsőoktatás lehetőségein belül elvégezhető legkomplexebb tervezési folyamatot foglalja magában: a felmerülő probléma önálló megoldásában megjelenik az alapképzésben elsajátított mérnöki tudást adó tantárgyak ismeretanyaga. Ennek használatával jön létre a megrendelői igényeknek megfelelő termékkoncepció, amely gépészetileg és esztétikailag is kielégíti a magas elvárásokat. A most megvalósult projekt fontos mérföldkő lehet a szak szempontjából. A pilot projektben megalkotott innovatív szerkezet tervdokumentációja egyelőre nem gyártmányterv, vagyis annak minden részlete optimalizálható, és a gyártás megkezdése előtt egyéni gyártástechnológiák szerint módosítható.

Utoljára frissítve: 2021-04-08 20:24:24

További híreink
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben
A versek veszik birtokba a várost
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
2024-04-09 21:59:42, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>