. Ma Márk napja van.
Bűn és bűnhődés a Harmadik Színházban
2018-04-30 02:34:55
Bűn és bűnhődés a Harmadik Színházban

Bűn és bűnhődés a Harmadik Színházban

Bűn és bűnhődés veszprémi Pannon Várszínház előadásában a Pécsi Harmadik Színházban.

Van-e jogunk mások élete és sorsa felett ítélkezni? – ezt a kérdést boncolgatja Bűn és bűnhődés című regényében Dosztojevszkij, az emberi lélek mélységeinek egyik legjobb ismerője, a lélekábrázolás mestere. A világhírű alkotást a veszprémi Pannon Várszínház társulata mutatja be a Pécsi Harmadik Színházban május 2-án és 3-án Vándorfi László rendezésében, Krámer György koreográfiájával.

- Nem könnyű együtt aludni Dosztojevszkijjel – idézte fel akkori élményeit Vándorfi László, amikor arról faggatták, milyen óriási munkát jelentett számára a Bűn és bűnhődés című regény színpadra alkalmazása.

Mint elmondta, a szövegből kiindulva igyekezett kibontani a grandiózus mű eddig feltáratlan mélységeit, s rendezőként a szereposztásban ezt érvényre is juttatta. Éppen ezért olyan alkatokra - külsőre és belsőre egyaránt értendően - osztotta a szerepeket, amilyeneket Dosztojevszkij megírt,ennek értelmében  ugyanaz a színész játssza azokat, akik egymás tükörképei, hasonmásai a történetben. Minden egyes szereplőnek nagy íveket, óriási mélységeket kell bejárnia, ez adja egyszerre a feladat nehézségét és gyönyörűségét.

A Raszkolnyikovot alakító Szelle Dávid, annak a véleményének adott hangot, hogy fizikailag is, de legfőképpen lelkileg megterhelő ezt a gyilkost hitelesen játszani. Kitért arra is,  olyan érzéseket, indulatokat kellett önmagában találnia megformálásához, amelyeknek a létezéséről nem is tudott. Hangsúlyozta, Raszkolnyikov nem egy gonosz ember, s a nézőnek együtt kell éreznie vele mindannak ellenére, amit tett.


A rejtélyes vizsgálóbírót, Porfirijt Egyed Brigitta kelti életre. Mint mondja, óriási lehetőség és nagy kihívás volt számára ez a szerep, hiszen nem tudja ,,férfiből” megközelíteni a figurát. Azonban véleménye szerint, nem a nemiség a fő jellemvonása a Raszkolnyikovval folytatott harcában, hiszen  ők egymás méltó szellemi partnerei egymásnak, s egy roppant izgalmas filozófiai párbaj zajlik közöttük. Percről percre meg kell szülni ezt a szerepet – ettől gyönyörű és kegyetlenül nehéz is.

A Pannon Várszínház produkciójához, amelyben szinte a teljes társulat fellép, a rendező állandó alkotótársa, Krámer György készített koreográfiát. Miként az utóbbi években Pécsett bemutatott darabjaikban megszokhattuk, a metaforikus jelentést hordozó díszletelemek alkalmazása és az izgalmas tér-idő játék ezúttal is meghatározói lesznek a történet színpadi megvalósításának.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek m...
Bővebben >>