. Ma Őrs napja van.
Busó-szerviz, Anka meséi és múlt századi fényképezés
2023-11-20 20:37:35
Busó-szerviz, Anka meséi és múlt századi fényképezés

Busó-szerviz, Anka meséi és múlt századi fényképezés

A mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum megújuló tárlata bővelkedik majd interaktív elemekben.

Egy múzeum legfontosabb feladata a gyűjtőkörébe tartozó kulturális javak folyamatos gyűjtése, nyilvántartása, megőrzése, tudományos feldolgozása, továbbá kiállításokon, illetve egyéb módokon való bemutatása. A múzeumi kincsek közzététele során az ismeretátadás mellett kiemelten fontos, hogy élvezhető, a látogató szórakozva tanulását szolgáló kiállítás készüljön.

Szinte már muzeológiai közhely, hogy egy kortárs múzeum, kiállítás az általa gondozott tudásanyagot és gyűjteményének legemblematikusabb tárgyait nem csupán kiállítja, hanem a látogatót többféle módon igyekszik rábírni arra, hogy minél több időt töltsön el a tárlat anyagába  elmélyülve. Ezt segítik elő  azok az interaktív elemek, amelyek szórakoztatva tárják a látogatók elé a múzeumi tudásanyagot – és itt nem csupán a gyerekeknek vagy fiataloknak szóló játékokra kell gondolni, hanem olyan megoldásokra, amelyek a látogatót egyrészt többféle érzékszerv  - látás, hallás, tapintás, esetleg szaglás - bevonásával vezueti be a múzeum világába.

A mindent megnéző és végeredményben felületes összbenyomást eredményező múzeumélmény helyett, a tartós tudás és emlék létrehozása a cél. Ennek eszközei az inger gazdag környezet, az eredeti vagy az eredetit imitáló tárgyak intenzív hatása, a látogató aktív részvétele a múzeumi tevékenységben.

- Megújuló állandó kiállításunk tervezésekor és építésekor kiemelt hangsúlyt fektettünk arra, hogy a nálunk eltöltött idő minél élményszerűbb legyen - mondja Dr. Hasanovic-Kolutácz Andrea, a Kanizsai Dorottya Múzeum igazgatója. - Célunk volt a játszva tanulás, a szórakoztatva megismerés elve mentén több olyan elemet  helyezzünk el a kiállító terekben, amelyek valóban interaktívak, és maradandó élményt
nyújtanak.

A megújuló állandó kiállításban számos interaktív megoldás segítségével ismerhető meg Kersics Anka munkássága. Életének legfontosabb eseményei a fogadótérben található képregény, illetve a szobáját rekonstruáló sarokban elhelyezett diavetítő segítségével ismerhetők meg. Hangját és kedves történeteit egy korabeli, átalakított lemezjátszósegítségével idézik meg. Egy kifeszített molinó mellett még szelfi készítésére is lehetőség nyílik.

Egyszerre klasszikus és formabontó megoldás a „sokac gardróbnak” nevezett installáció. Az itt elhelyezett szekrény bal felében Anka eredeti ruhái láthatók átlátszó plexi lappal védve. A szekrény jobb oldali részében sokac - horvát - viseletek és polgári öltözetek másolatai kaptak helyet, ezeket a látogatók magukra ölthetik és ha kedvük tartja, Predács Ferenc, Mohács híres fényképészének műtermét megidézve, különböző digitális háttérből választva egy fotót is készíthetnek magukról egy 20. századi átalakított fényképezőgéppel.

A Kanizsai Dorottya Múzeum nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a múzeumi ismeretátadás játékos formában történjen, korszerű múzeumpedagógiai módszerekkel. Ennek érdekében  foglalkoztató sarkot alakítanak ki, ahol a különböző korú gyerekek ismeretek szerezhetnek korábbi idők szokásairól, Mohács és környékének történetéről. A mágneses térkép, a képkirakó és a formapárosító mellett egy a társasjátékok elvét követő foglalkoztató asztal is helyet kap, amelynek különlegessége, hogy a fiókjaiba rejtett megoldások révén a gyerekek akár egy egész tamburazenekart is megidézhetnek.

Az épülő kiállítás éke lesz az a korhű módon berendezett, 20. század eleji bosnyák-horvát szoba, ami teljesen új installációs elemként mutatja be a délszlávok valamikori mindennapjait, lakókörnyezetét. Természetesen Mohács leghíresebb népszokásának, a busójárásnak az eredetét is tárgyalja a kiállítás. Az érdeklődők a “busó szervizben” megtekinthetik, valamint szét is szerelhetik a busófelszerelés olyan kötelező kellékeit, mint a kereplő vagy a tollas buzogány. A legbátrabbak össze is mérhetik erejüket a busókkal. Az életnagyságú busó alakok mellett kap helyet a kiállításban az a busó figura, akivel - felidézve a busójárás hagyományos virtuskodását, az ujjhúzást - bárki összehasonlíthatja erejét, bátorságát és rátermettségét.

Az installációk tervezéskor megfogalmazott igény, hogy egy korszerű, élményeken alapuló kiállítás szülessen, az építés során is kiemelt szempontnak számít. A jövő év elején nyíló tárlatban számos interaktív elem szolgálja majd az élményszerűséget.

Utoljára frissítve: 2023-11-20 20:38:31

További híreink
Negyedszázada rendezik meg
A pécsi Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem immár 25 éves lett.
2024-07-13 02:07:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Varázslat és fények ünnepe
Az ország első és továbbra is egyetlen fényfesztiválja több mint 100.000 érdeklődőt vonzott Pécsre.
2024-07-09 20:42:59, Hírek, Környezetünk Bővebben
Rekord létszámmal indulnak
Július 12–24. között Debrecen és Miskolc ad otthont az Európai Egyetemi Játékoknak.
2024-07-07 02:06:32, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A pécsi Fogd A Kezem Alapítvány az idei évtől kezdve több mint húsz értelmi sérültnek teremtette meg a támogat...
Bővebben >>