. Ma Gedeon napja van.
Busókkal űzik a telet
2016-02-07 10:40:39
Busókkal űzik a telet

Busókkal űzik a telet

Idén első alkalommal mobiltelefonra letölthető alkalmazás is a mohácsi busójárásra érkezőket, amelyen mintegy 1200 maskarás űzi el a telet.


Borzas busó bundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt - meg turistákat, akikből a busójárás ideje alatt több mint harmincezret is vendégül lát a húszezer lelkes Duna-parti város.


A Duna-parti városba minden bizonnyal a balkáni eredetű sokácok hozták magukkal korábbi hazájukból e szokást, mely aztán itt formálódott tovább és nyerte el mai alakját. Rangját nagyban emeli, hogy 2009-ben az UNESCO felvette a Busójárást „Az Emberiség Szellemi Kulturális Örökségének” reprezentatív listájára. Turisták tízezrei özönlenek ide ilyenkor szerte Európából, sőt, valamennyi földrészről. Kisfarsangtól Húshagyó keddig  34 helyszínen 80 program várja az érdeklődőket a több mint 900 éves Mohácson, többek között kiállítások, táncházak, néptáncbemutatók hazai és külföldi együttesekkel, népzenei- és népdaléneklési versenyek, kézműves játszóházak, a népművészeti vásár,  fergeteges magyar és sokac bál, koncertek.


A nagy hagyományokkal rendelkező télbúcsúztatón 47 busócsoport 1100 busója és 100 egyéb maskarása gondoskodik a jó hangulatról, de emellett a fesztivál idejére 260 népművész, iparművész, kézműves, vendéglős  kínálja portékáit, a hagyományos sokac ételeket. A busójárás fő attrakciója farsangvasárnap, amikor is  az 1.100 birkabundás, bocskoros, álarcos busó végigvonul szekereken, kocsikon és gyalog a városon, hogy aztán a főtérre érve szabad farsangolásba kezdjen, táncolva, bolondozva a népünnepély közönségével. Ilyenkor időnként ágyúk dörrenése szakítja félbe a teret betöltő sokac muzsika hangjait, ugyanis a jelmezesek nem csak rikoltozásukkal, hanem ezzel is igyekeznek elijeszteni a telet, a hideget. Mikor besötétedik, meggyújtják a tér közepén elhelyezett, hatalmas máglyát, hogy annak magasra felcsapó lángjai elégessék a telet jelképező koporsót. E szimbolikus télűzés a húshagyókeddi zárónapon is megismétlődik, az éj közepén elhamvadó parázs egyúttal a farsangot is búcsúztatja


Idén először okostelefonra letölthető, ingyenes alkalmazás is segíti a busójárásra érkezőket, ami a http://mohacsapp.hu/ honlapon érhető el. Az alkalmazás napi bontásban tartalmazza a rendezvénysorozat összes programját, e mellett segíti a látogatókat a helyszínek megközelítésében, illetve megjeleníti a használója közelében található programokat is. Az applikáció a Duna-parti városban elérhető turisztikai és kereskedelmi szolgáltatásokat, illetve az orvosi ügyeleteket is tartalmazza.

Utoljára frissítve: 2016-02-07 10:43:59

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara...
Bővebben >>