. Ma Konrád, Tivadar napja van.
C1 – CSERDI - világon egyedül álló cigány élelmiszer logisztikai központ
2018-10-12 02:01:55
C1 – CSERDI - világon egyedül álló cigány élelmiszer logisztikai központ

C1 – CSERDI - világon egyedül álló cigány élelmiszer logisztikai központ

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán elnyert  250 millió forintos uniós  támogatás felhasználásával  megkezdődött a világ első, cigány élelmiszer logisztikai központjának kialakítása Cserdiben.


Több mint 10 évvel ezelőtt kezdtek el a baranyai kistelepülés lakói  szabadföldön és fóliasátrakban vegyszermentes zöldségeket termelni. Az elkövetkezendő időben azonban már a tárolásuk is megoldódik, ugyanis a faluban élelmiszer logisztikai  központot hoznak létre.  A  Cserdi helyi termék raktár, hűtőház, csomagoló és logisztikai bázis nevet viselő,  feltűnő, merész formájú és színvilágú létesítmény  terveit Bogdán László polgármester és a pécsi építész,  Kondor Tamás  közösen álmodták meg. A létesítmény hosszú munkaneve mellett már megszületett  egy  jól kommunikálható is, a  C1 – CSERDI, amivel a helyiek településük mellett cigány származásukat is büszkén hirdetik. Annál is inkább, mert a helyi gazdaság fejlesztésének üzleti céljainál is sokkal fontosabb számukra az üzenetük: Az emberek egyformák, a becsületes munkájuk által.


E különleges épületben tárolják majd kialakításra kerülő hat, különböző hőfokú  tároló helyiségben és hűtőkamrában, amelyek  hőmérséklete mínusz 36 és plusz 22 fok között változtatható a településen évente megtermelt 160.000 kilogramm zöldséget. Az ehhez szükséges jelentős elektromos áram mennyiséget  egy 45 kW teljesítményű, hálózatra termelő napenergia kiserőmű látja majd el.  
Az elnyert 250 millió forintból egy hűtő furgont is  vásárolnak, s azzal szállítják majd a vásárlói közösségeknek, az átvevő pontokra, a szállodák,  éttermek konyháira  az általuk megrendelt zöldségféleségeket.


Nyáron már megkezdték a térség vásárlói közösségeinek kialakítását is önkéntesen kitölthető kérdőíves felméréssel a Facebookon. E mellett a lehetőségekhez mérten a térségben megtermelt  zöldségfélék, gyümölcsök  átmeneti tárolására is vállalkoznak.

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pia, drog, függőségek. Bár a probléma minden esetben összetett, a legújabb kutatások szerint a háttérben ADHD ...
Bővebben >>