. Ma Gedeon napja van.
Csaknem kétmilliót csalt ki telefonon
2019-01-17 23:21:25
Csaknem kétmilliót csalt ki telefonon

Csaknem kétmilliót csalt ki telefonon

A Siklósi Járásbíróság üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt bűnösnek mondta ki S.Z. vádlottat, ezért 2 év börtönre ítélte.


A bíróság által megállapított tényállás  szerint a vádlott  bűntettének elkövetésének  időszakban börtönben ült, amikor is 2016. szeptember elején  egy ismeretlen személy által a becsempészett SIM kártya került a birtokába, amit év végéig magánál tartott. A SIM kártyát a vádlott a büntetés-végrehajtási intézet mobiltelefonjába helyezte, amit ugyancsak engedély nélkül szerzett meg egy ismeretlen  rabtársától.  Ezt követően több fogvatartottal abban állapodott meg, hogy az általuk megjelölt mobiltelefon számokra ellenérték fejében meghatározott pénzösszegű egyenlegfeltöltést intéz.


A vádlott a 2016. szeptember 10. és december 6. között  ismeretlen személyeket hívott fel, s nyeremény ígéretével. Általában egy telefonszolgáltató munkatársának adta ki magát, a sértettekkel pedig közölte, hogy egy nyereményjáték keretében sorsolták ki a telefonszámukat. A 150.000  forintos, nem létező nyeremény átvételének feltételeként pedig  azt kérte a sértettektől, hogy lehetőleg minél rövidebb időn belül menjenek el egy hozzájuk közel eső pénzkiadó bank-automatához, ahol a bankkártyájukat felhasználva kövessék az általa telefonon adott utasításokat.


A sértetteket  megtévesztve azt állította, hogy az általuk a bank automatáknál elvégzett tranzakciós művelet valójában a nyeremény hozzáféréséhez szükséges kódok begépelését jelenti,  s a bankszámlájukra rövidesen megérkezik a nyeremény. E helyett a vádlott által adott utasításnak megfelelően begépelt számokkal a sértettek bankszámlájáról  a meghatározott pénzösszeg a vádlott által megadott telefonkártya egyenlegére került átutalásra. Ezekben az esetekben a vádlott a saját maga által használt hívószám egyenlegét is növelte, valamint az egyenleggel feltöltött SIM kártyákért cserébe fogvatartott társaitól meghatározott pénzösszeget, vagy csomagot kapott. Ezen túlmenően a vádlott a jogtalanul megszerzett egyenleget arra is használta, hogy hozzátartozóinak, ismerőseinek ételt, illetve szeszes italt rendeljen.


A vádlott 55 sértett sérelmére, összesen 1.908.000 forint kár okozott, illetve további 24 esetben próbált meg kárt okozni.


Az előkészítő ülésen a vádlott bűnösségét beismerte és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A vádlott és védője az ítéletet tudomásul vette, míg az ügyész fellebbezése bejelentésére három munkanapot tartott fenn, így az ítélet még nem jogerős.

Utoljára frissítve: 2019-01-17 23:22:14

További híreink
A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
Jogerős ítélet született a kábítószer-kereskedők ügyében.
2024-02-13 21:14:44, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Nem éri meg fiktív számlákkal adót csalni
Sikeresen számolt fel egy fiktív számlák kibocsátására szakosodott bűnszervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.
2024-02-09 21:04:59, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Letartóztatták a komlói rablópárost
A Pécsi Járásbíróság elrendelte egy fiatalkorú fiú és egy fiatal férfi letartóztatását egy hónapra a Komlón kétrendbeli felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt.
2024-01-29 21:07:26, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egyedülálló digitális rendezvényplatformot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Ka...
Bővebben >>