. Ma Emma napja van.
Csaknem száz kép utazik
2015-06-03 00:03:36
Csaknem száz kép utazik

Csaknem száz kép utazik

A pécsi helyett a fővárosban jelentették be sajtótájékoztató keretében Budapesten állítják ki  Csontváry Kosztka Tivadar képeit.

Ötvenkét év után nyílik Csontváry-kiállítás Budapesten, a Honvéd Főparancsnokság épületében a festő 97 képe lesz látható a tervek szerint július 5-től, s az ígéretek szerint azok 2016. februárjában ismét visszakerülnek eredeti helyükre Pécsre. A  város vezetése erős garanciákat kért, hogy ez valóban egy féléves bemutatkozás legyen – hangzott el a sajtótájékoztatón.


L. Simon László a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Hoppál Péter kulturális államtitkárral és Páva Zsolt polgármesterével együtt  ígéretet tett arra Csontváry Pécsen őrzött képeit a legbiztonságosabb technikával szállítják a fővárosba, ahonnan  hat hónap után visszakerülnek Baranya székhelyére a Janus Pannonius Múzeumba. A várbeli kiállítás tervek szerint Csontváry születésnapján, július 5-én nyílik és december 31-ig tart, azonban elképzelhető, hogy egy hónappal meghosszabbítják majd azt.


A Gulyás Gábor által rendezett tárlaton összesen 97 alkotás lesz látható, ennek 40 százaléka Pécsről érkezik, de kölcsönöznek képeket az Magyar Nemzeti Galériából (MNG) és magángyűjtőktől is.


A nagyméretű pécsi festményeket nem hengerelve, hanem speciális kereteken, a legkorszerűbb szállítóeszközökön, közúton szállítják majd Pécsről a fővárosba. Ahhoz azonban, hogy a képeket kerettel együtt a jelenlegi helyükről ki tudják hozni,  meg kell bontani a Csontváry Múzeum falát, amelyet tavaly egy turisztikai pályázat keretében újított fel a Pécsi Egyházmegye.  A város  garanciát kért arra, hogy a szállítás során biztosan ne romoljon a képek állapota, másrészt 2016 februárjában  valóban  kerüljenek vissza Pécsre. E mellett feltételként azabta azt is, hogy a kiállításhoz katalógus is készüljön, mert igényes Csontváry-kiadvány évtizedek óta nem jelent meg.


A budapesti sajtótájékoztatóval egy időben Pécsen, a Csontváry Múzeum előtt civilek egy csoportja tiltakozott a képek Budapestre szállítása ellen, attól tartva, hogy a képek soha többé nem kerülnek vissza Pécsre. Aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy a műalkotások szállítás közben megsérülhetnek, s igazán azt sem értik, hogy miért kell azokat a fővárosba szállítani, miért nem lehet nekik olyan hírverést csapni, hogy azokért még többen utazzanak Pécsre?! 

Utoljára frissítve: 2015-06-03 00:04:28

További híreink
Varieték hangulata a Zsolnay Negyed Éjszakáján
Exkluzív éjszakai tárlatvezetések, tűzshow, gyerekprogramok, slam poetry, koncertek, bűvész és akrobata előadások várják az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2023-09-15 02:18:53, Hírek, Fókuszban Bővebben
A SzínHáz borai: Rozé ‘22 és a Summa Merlot
Folytatódik a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Tudományegyetem együttműködése.
2023-05-26 22:58:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
Energiatudatosság és a mesterséges intelligencia
Az energiatudatosság és a mesterséges intelligencia lesz a XVI. Pollack Expo fókuszában.
2023-04-12 02:22:41, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az építőipari megrendelések csökkenése magával hozza a külföldi, uniós munkavállalás lehetősége iránti fokozot...
Bővebben >>