. Ma Andrea napja van.
Csillagászati hét a Zsolnay Negyedben
2018-03-18 01:17:27
Csillagászati hét a Zsolnay Negyedben

Csillagászati hét a Zsolnay Negyedben

A Csillagászati Héten  aktuális űrkutatási, csillagászati témájú előadások, távcsöves bemutatók és a legnépszerűbb planetáriumi programok várják a látogatókat.

Mikor lesz a világvége? – elméletek és jóslatok címmel tart izgalmas előadást  dr. Nagyváradi László a PTE Földrajzi Intézetének egyetemi  docense, az űrturizmus lehetőségeiről dr. Both Előd csillagász, a Magyar Asztronautikai Társaság alelnöke beszél, míg dr. Hegedüs Tibor, csillagász, a Bács-Kiskun Megyei Csillagvizsgáló igazgatójától Meteorvadászat égen-földön címmel hallhatnak sok érdekességet az érdeklődők. Ez utóbbin megtekinthető lesz a hazánkban talált legnagyobb meteorit. Az űr meghódításának csaknem 60 éves történetének tényeit és talányait ismerhetik meg azok, akik ellátogatnak dr. Gyenizse Péter,  a PTE Földrajzi Intézete egyetemi docensének programjára.

A Csillagászati Hét vendége lesz dr. Sik András az ELTE Prima-díjas bolygókutatója is, aki a National Geographic csatorna nagy sikerű, Marsról szóló filmsorozatának  - Mars - Utunk a vörös bolygóra - elkészítésében is közreműködött. A kutató előadásában arra keresi a választ,  mikorra várható, hogy az ember eljusson a Marsra és milyen körülmények várják majd ott az első látogatókat. Közkívánatra újra hallható lesz az elmúlt évek egyik sikerprogramja, a Sci-fi vagy valóság – mit higgyünk el a hollywoodi filmekből?, amelynek előadója  dr. Pirkhoffer Ervin a PTE Földrajzi Intézete egyetemi docensének előadásában.

Az előadásokat planetáriumi bemutatók és ingyenes távcsöves bemutatók egészítik ki, hétvégén – március 24-én és 25-én - pedig izgalmas csillagászati-ismeretterjesztő programok várják a kicsiket és nagyokat, akik részt vehetnek földönkívüli Varázsórán, megnézhetik távcsővel a Nap felszínét, megérinthetnek igazi meteoritot vagy akár kis csillagászokká is válhatnak.

Szombaton, március 24-én  Ladányi Tamás asztrofotográfus mutatja be az elmúlt esztendőben megjelent Öt kontinens csillagai című könyvét. Ennek során az ő fényképezőgépén és élménybeszámolóján keresztül ismerhetik meg az érdeklődők  a Föld öt kontinensének csillagos égboltját az éjféli naptól a Dél Keresztje csillagképig.

A programok a Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriumában és Látogatóközpontjában zajlanak. A látogatók a Csillagászati Hét programjaival is részt vehetnek a Nyerj római utazást a Planetáriummal! nyereményjátékban.( fotó: Ladányi Tamás)

További híreink
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
Bővebben >>