Édes élvezetek hétvégéjét tartották Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedbe, ahol a látogatók személyesen találkozhatnak a magyar kézműves manufaktúrák csokoládékészítőivel.
Immár ötödik alkalommal adott helyet a Zsolnay Kulturális Negyed e különleges eseménynek, ahol a csokoládét kedvelői számos formában kóstolhatták meg. Pillecukrot mártogathattak a csokoládé-szökőkútból csorgó tejcsokoládéba, de megkóstolhatták a maják különleges, vizes csokoládé italát is, ami igazi kuriózumnak számít, ugyanis nálunk csak a tejjel készült csokoládét ismert.
E mellett számos látványosság is várta a látogatókat. A gyerekek csokival kapcsolatos játékokat játszhattak, a Sásdi Vendéglátó-ipari Szakközépiskola növendékei bonbonkészítési bemutatót tartottak, s minden gyerek lenyalogatható csokoládés smiley-t kapott az arcára, vagy a kezére.
A szakmai előadások keretében pedig díjnyertes csokoládékészítő, csoki blogger, dietetikus és kutatásfejlesztési szakember osztotta meg gondolatait az érdeklődőkkel. Szó volt többek között a fenntartható kakaótermesztés és csokoládékészítés kapcsolatáról, a csokoládé helyéről az egészséges táplálkozásban, e mellett fény derült arra is, hogyan kell értelmezni a csokoládék csomagolásán található információkat.
A karnevál kiemelt témája a csokoládé és a 3D kapcsolata volt ebben az esztendőben. A vendég pedig a 650 éves Pécsi Tudományegyetem volt, ami egy kiállítás keretében, valamint gyakorlati alkalmazásán keresztül mutatta be a 3D projektjét. Ennek részeként 3D eljárással különleges műanyag csokoládéformákat is nyomtattak. S igazi kuriózumnak számított az egyetem évfordulója kapcsán 30 kilogramm csokoládéból kifaragott 6-os, 5-ös és 0 számjegy, ami a látogatók szeme előtt készült el a helyszínen.
A Csokoládé Karnevál keretében mutatták be készítői az új, ízig-vérig pécsi csokoládét is, ami kilenc darab 70 százalékos étcsokoládé-mozaikból áll, csomagolása pedig puzzle-szerűen a Széchenyi teret mintázza meg.