. Ma Márk napja van.
Csúcskategóriás CT segít a diagnózis felállításában
2020-08-01 20:10:50
  Csúcskategóriás CT segít a diagnózis felállításában

Csúcskategóriás CT segít a diagnózis felállításában

Ultramodern képalkotó diagnosztikai berendezéssel bővült a Pécsi Tudományegyetem  Klinikai Központ Orvosi Képalkotó Klinikája.

A Pécsi Tudományegyetem  Klinikai Központ Rákóczi úti telephelyén évente mintegy 53.000 komputertomográfiás vizsgálatot végeznek a dél-dunántúli régióból érkező betegeken. Az egyetem  eddig is jelentős szerepet vállalt a koronavírus járvány elleni védekezésben, és rendkívül hatékonyan lépett fel a vírus kezelésében.  Az intézmény új CT készüléke – amelynek beszerzését az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közvetítésével, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs engedélyezte – nagy mértékben támogatja a koronavírus járvánnyal kapcsolatos képalkotó diagnosztikát.

 

A Járvány Elleni Védekezési Alapból mintegy 133 millió forintért vásárolt modern CT berendezés képes kimutatni a koronavírus-fertőzésre jellemző elváltozásokat, és bármilyen egyéb elváltozást is, segítve ezzel a pulmonológiára és az infektológiára érkező betegek kezelését. A CT-vizsgálat során ugyanis válasz kapható olyan kérdésekre, amelyek egyéb képalkotó diagnosztikai módszerekkel – ultrahang, röntgen – nem adhatók meg.

Az ultramodern orvosi eszköz számos területen támogatja a társklinikák működését a fekvő-, és a járóbeteg ellátásban egyaránt, a kapacitásbővülésnek köszönhetően pedig a jövőben még több onkológiai és kardiológiai vizsgálat lesz elérhető, csökkentve a várakozási időt. A csúcskategóriás CT a „Hunchest 2” elnevezésű országos népegészségügyi tüdőszűrő program vizsgálataiban is komoly szerepet kap majd. (fotó: Csortos Szabolcs)

Utoljára frissítve: 2020-08-01 20:12:51

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
Bővebben >>